Bergogliov bliski prijatelj niječe jasnoću Katoličke vjere. 2+2 može biti 5?

Vlč. Antonio Spadaro glavni urednik La Civilta Cattolica i povjerljiv Franjin prijatelj, stvorio je pomutnju kontroverznom izjavom na Twitteru prošlog tjedna:” Teologija nije matematika 2+2 u Teologiji može biti 5, zato što ona ima veze sa Bogom i stvarnim životom ljudi.”

Često korištena fraza “dva i dva su četiri” upotrebljava se za dokazivanje istinitosti neke tvrdnje, a “dva i dva su pet” za ukazivanje na apsurd i laž određenih tvrdnji.

Najpoznatiji primjer ovakve vrste izjava je vjerojatno Orwell-ova iz „Devetnaest osamdeset-četiri“ koja kaže: “Na kraju će Partija objaviti da su dva i dva pet, i vi ćete morati vjerovati u to!

Ta izjava neizbježna je prije ili poslije: logika njihove pozicije to zahtijeva. Njihova filozofija prešutno niječe ne samo vrijednost iskustva, nego i samog postojanja vanjske stvarnosti oko nas.”

Orwell-ove riječi bi se mogle uzeti doslovno za izjavu Vlč. Antonio Spadaro koji je glasni branitelj Apostolske Exhortacije Amoris Laetittiae za koju mnogi komentatori smatraju da stoji u direktnoj suprotnosti sa učenjem Katoličke Crkve. No branitelji Amoris Laetitiae sada se nalaze u vrlo nezavidnom položaju slažući se istovremeno (barem u javnosti) sa učenjem Katoličke Crkve i sa navodima u Amoris Laetitiae koja je prema bilo kakvoj razumnoj interpretaciji u suprotnosti sa naukom Crkve. Stoga razumno pristati na dva suprotna stava istovremeno protivno je istini. Nije moguće da dva suprotna stava istovremeno budu istiniti. Oni koji pokušavaju pristajati uz obje suprotstavljene tvrdnje Katoličke Crkve i Amoris Laetitiae, prisiljeni su da naruše ovaj prvi princip ljudskog rasuđivanja bez kojeg je za ljudsko biće nemoguće biti siguran u bilo što!

Stoga da bi opravdali svoje tvrdnje članovi “partije” u crkvenim redovima koji brane Amoris Laetitae, sada objavljuju Orwell-ove riječi : “Neizbježno je da će morati donijeti takvu izjavu prije ili poslije, logika njihove pozicije to zahtijeva!”

Stoga izjava vlč. Antonia Spadaro implicira da je matematika znanost u kojoj uvijek imamo točan i netočan odgovor, istinitu ili lažnu tvdnju, dok za teologiju to nije uvijek tako.

Ovaj stav je u cijelosti laž. Teologija je znanost koja ima Boga kao svoj primarni objekt i Božansku objavu kao sekundarni objekt. Sv. Toma u prvom pitanju Summae Theologicae  govori nam da teologija ima daleko veću jasnoću od bilo kakve druge znanosti. Matematika kao i druge slične spekulativne znanosti donose svoje zaključke iz ljudskog razuma, koji može griješiti. Teologija u drugu ruku donosi svoju jasnoću iz svjetla Božanskog znanja koje nije u mogućnosti griješiti. Stoga Crkva može sa sigurnosti pozvati katolike da daju potpuni pristanak cjelokupnom učenju danom od Boga a, odbiju sve što je u suprotnosti sa njim.

 

Two and two never make five: Spadaro, Orwell and the certainty of Catholic faith

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *