Biskup kojega je izabrao Franjo, očekivano odbacuje Katolički nauk

Novoinstalirani biskup portugalskog grada Porto, Manuel Linda, izgleda kao da odbacuje Katolički nauk po kojem se razvedeni i nevaljano ponovno oženjeni katolici trebaju suzdržati od seksualnog odnosa. 

U nedavnom intervjuu izjavio je: “Uvjeren sam da to zapravo nije obitelj” ako tako učine. 

“Znam da postoje oženjeni parovi koji su prethodno bili u kanonskom braku i koji su kasnije rekonstruirali svoje živote i bili u drugom braku koji nije kanonski, koji zbog motiva vjere i unutarnjeg uvjerenja i savjesti zapravo žive u seksualnoj apstinenciji. Ali moramo se zapitati: je li to stvarno obitelj? “Linda je rekao za Portugalske novine Observador.

“Uvjeren sam da to zapravo nije obitelj”, nastavio je Linda. “Jedna je stvar imati životni aranžman kao što imam ja, ovdje u kući s drugim ljudima, ali nismo obitelj. Druga je stvar biti obitelj. Stoga, ne bih mnogo inzistirao na ovom pitanju de facto seksualne apstinencije.”

Biskupove izjave nastale su kao odgovor na nedavnu deklaraciju Kardinala Lisabona Manuela Clementea, koji kaže da je ispravno “predložiti” razvedenim i nevaljano ponovno vjenčanim parovima mogućnost “kontinencije” (seksualne apstinencije) u njihovoj vezi, kako bi izbjegli zlo preljuba. 

Clemente je izrugivan u Portugalu jer je predložio tu ideju, osobito od pobunjenih Katoličkih svećenika.

Lindajeve izjave čini se da predstavljaju očito odbijanje trajne osude preljuba od strane Katoličke Crkve, osude koja je izričito i opetovano sadržana u Svetom Pismu Starog i Novog zavjeta, kao i u Katekizmu Katoličke Crkve. 

Linda je rekao Observadoru da je smatrao papinu odluku da ga odredi u Porto biskupiju kao onu koja se nije mogla odbiti jer je papa imao osobni interes za njegovo ime za taj položaj.

“Postoji niz naznaka u kojima sam primijetio da je papa vrlo osobno zainteresiran, za moje ime”, rekao je Linda. “Kada se to dogodi, ne može se reći ne prijatelju.”

Linda je također zapitan od Observera je li uzeo stil pape Franje. Uzviknuo je: “Dvjesto posto! Potpuno, posve. “

Upitan zašto, biskup je odgovorio: “Pastoralna skrb Crkve, koju moramo činiti, nije tehnika, nije mudrost, nije vještina, ne znači upotrijebiti rječito diskurs uvjereni da će se na taj način zarobiti mnoge ljude.”

“Ne. Naša pastoralna skrb je prisutnost, fermentacijska prisutnost. Ne postoji drugi ključ za otvaranje ljudskog srca, osim suosjećanja, srdačnosti, afektivnosti ili za nas da budemo na istoj razini, kao i druga osoba. Ako se postavimo na drugu razinu, naš glas se ne čuje, niti ga drugi žele slušati. 

https://www.lifesitenews.com/news/bishop-promoted-by-francis-remarried-couples-must-have-sex-to-be-family

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *