Biskup Teksasa požuruje detaljnu istragu o optužbama protiv lažnog proroka

Nakon objave eksplozivnog pisma Vatikanskog bivšeg nuncija pri Sjedinjenim Državama, biskup Teksasa rekao je kako je otkrio da su optužbe protiv pape i drugih starijih kardinala utemeljene, te poziva na detaljnu istragu.

 

Biskup Joseph E. Strickland iz Tylera, Texas rekao je svećenicima da uključe ovu obavijest u Misama i objave je na svojim web stranicama i drugim socijalnim medijima žurno.

 

 

Glavna optužba u pismu od 11 stranica, koje je poslao Nadbiskup Carlo Maria Vigano, je da je papa Franjo znao o seksualnim zlostavljanjima seminaraca od strane bivšeg kardinala Theodora McCarricka, te unatoč tom saznanju maknuo sankcije koje su mu bile nametnute od Pape Benedikta XVI.

 

Nadbiskup Vigano, koji je služio kao apostolski nuncij u Washingtonu između 2011-2016 god., navodi kako je nakon svoga imenovanja 2013 godine papa Franjo promaknuo McCarricka u svog osobnog vrlo povjerljivog savjetnika, te da je slušao njegove savjete u biranju nekoliko ključnih liberalnih Kardinala u SAD-u, kao što su kardinal Blase Cupich iz Čikaga, kardinal Joseph Tobin iz Newarka i biskup Robert McElroy iz San Diega.

 

Biskup Strickland je napisao:“Neka bude jasno, ovo su za sada samo optužbe, ali kao vaš pastir nalazim kako su one utemeljene. Uzimajući ovo u obzir, odgovor mora biti detaljna istraga koja bi se provela i inače u slučaju bilo koje druge utemeljene optužbe.”    

“Ja nemam autoritet provesti ovakvu istragu, ali podići ću svoj glas za bilo koji poziv koji bi požurio ovu istragu, te ako se dokaže i zahtijevati ću odgovornost, pa čak i ako se radi o najvišim dužnosnicima Crkve.” dodao je.

 

Njegovom pozivu pridružuje se i kardinal Burke koji inzistira da se Viganove optužbe moraju shvatiti ozbiljno, te također poziva na detaljnu istragu za svaku optužbu.

 

“Korupcija i nečistoća koje su ušle u život Crkve moraju se očistiti iz njenog korijena” rekao je Burke.

 

https://www.lifesitenews.com/news/texas-bishop-urges-thorough-investigation-of-allegations-against-pope-franc

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *