Biskupi Kalifornije soprotstavljaju se zakonu koji narušava Kršćansko učenje o homoseksualnosti

CALIFORNIA, 25. travnja. Nakon nekoliko dana tišine glede prijedloga zakona AB 2943 iz Kalifornije, što bi moglo rezultirati zabranom knjiga koje pomažu ljudima s neželjenom istospolnom privlačnošću, Katolički biskupi Kalifornije izdali su izjavu protiv kontroverznog zakona.  

“Zakon je neprikladan, preširok i nepotreban”, rekli su biskupi.

Kalifornijska katolička konferencija (CCC) istodobno je objavila tweet koji je izazvao razmišljanje i pitanje: “Može li kalifornijski zakon zabraniti kršćansko učenje o homoseksualnosti?”

“AB 2943 dodaje neodređenu rečenicu” napori za promjenu seksualne orijentacije  “u dio Civilnog zakona, koji inače dozvoljava tužbe za pogrešno tumačenje ili prodaju određenih stvari,” objašnjavaju biskupi.

Predloženi zakon trebao bi nešto posve neopipljivo kao npr. “napori za promjenu seksualne orijentacije”  dodati u CLRA-u (Zakon o pravima potrošača), bez obzira na stavove o terapiji seksualne orijentacije (praksa je već nezakonita za maloljetnike). 

Zašto bi predlagatelji željeli oduzeti slobodu odraslih da traže savjetovanje o takvom egzistencijalnom pitanju?”

David French, državni odvjetnik koji se usredotočio na vjersku slobodu, napisao je da klasifikacijom subjekta pod zabranjenom “robom” zapravo – među ostalim zabranjuje i prodaju knjiga.

“U svojoj jezgri AB 2943 zabranjuje slobodu govora”, stoji u tekstu zakonske analize ADF-a. On kaže da bi stručno savjetovanje, vjerske konferencije, prodaja knjiga i javni govori, mogli potencijalno biti suočeni s pravnim kaznama zbog pokušaja promjene ili nadvladavanja neželjene seksualne privlačnosti ili izražavanja tradicionalnih kršćanskih učenja o seksualnosti.

ADF nadalje napominje da je dio kalifornijskog građanskog zakona koji se odnosi na postupke ili prakse izričito naredio da se liberalno tumači i primjeni, Californijski Građanski zakonika § 1760, što je rezultiralo zabranama [pokušaja promjene seksualne orijentacije], a koja se može primijeniti izvan granica tradicionalnog savjetodavnog odnosa, s mnogim drugim ustavom zaštićenim aktivnostima.

Izjava biskupa nastavlja:

Jedina vrsta terapije dopuštena pod AB 2943 ne traži promjenu seksualne orijentacije. Ljudi su daleko kompliciraniji od toga. Traume u djetinjstvu, neprikladna iskustva ili bilo koji broj okolnosti mogu dovesti do seksualne konfuzije. Zašto liječenje podupire samo jedno stajalište, a ne ono što bi moglo biti ispravno za određenu osobu?

Široki doseg AB 2942 ostavlja čak i jednostavni vjerski govor o istospolnoj privlačnosti ili aktivnostima, otvorenim za pravnu tužbu i utječe na temeljno ljudsko pravo slobode vjeroispovijesti. Aktivisti uvijek žele pronaći nove načine kako bi se sudili za njihov stav. S nedefiniranim idejama u AB 2943, sada bi imali još jedan način da poduzmu akciju protiv govora temeljenog na vjeri s kojom se nisu složili. Implikacije su zapanjujuće.

Hoće li se propovjednici koji se bave seksualnošću suočiti s pravnim posljedicama?

Prema izvješću Katoličke novinske agencije, Bill May iz Pokreta stvarnosti braka vjeruje da ako bi prijedlog postao zakonom, to bi moglo rezultirati pravnim posljedicama za propovjednike koji raspravljaju o seksualnosti.  

To će dovesti do više uznemiravanja i mogućih pravnih tužbi protiv propovijedanja, knjiga, konferencija i organizacija koje se bave seksualnim moralom, upozorio je Bill May.

Kalifornijska biskupska izjava poziva vjerske organizacije da im se pridruže i ohrabre u glasovanju protiv AB 2943. 

https://www.lifesitenews.com/news/california-bishops-oppose-bill-targeting-christian-teaching-on-homosexualit

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *