Bivši seminarci navode teške seksualne optužbe protiv Biskupa Hondurasa Pinede

Svjedočanstva, prikupljena od bivših seminaraca Nadbiskupije Tegucigalpa za Vatikansku istragu, povećavaju postojeću zabrinutost o ponašanju zamjenskog biskupa.

Dva bivša seminarca svjedočila su o događaju kada ih je Biskup Pineda pokušao iskoristiti za seksualne odnose bez pristanka, a što se dogodio za vrijeme perioda dok su bili u službi sa njim. U noći dok su spavali uvukao se u njihov krevet i počeo ih dirati po intimnim dijelovima tijela, na što su ga oni nekoliko puta odbili, sve dok nisu morali izaći iz sobe van. Jedan od seminaraca rekao je kako se više puta molio pred Blagoslovljenim Sakramentom da to uznemiravanje prestane. Kada je biskup Pineda vidio da neće dobiti ono što je tražio, postao je zloban i osvetoljubiv, pokušavajući na sve moguće načine otežati život seminarcima.

Pineda i predsjednik Hondurasa Manuel_Zelaya 2009

Nove informacije također postavljaju pitanje zašto papa Franjo nije poduzeo nikakve akcije prema podacima istražitelja, a koje su bile u posjedu pape Franje još od svibnja prošle godine. 

Ista istraga otkrila je, da je Kardinal Hondurasa Maradiaga, koji je ujedno i jedan od 9 savjetnika pape Franje po njegovu izboru, osobno vratio biskupa Pinedu 2017 god., kako bi opet predavao seminarcima, unatoč procesu koji se vodi protiv njega od bivših seminaraca za seksualno nedolično ponašanje.

Osim toga Kardinal Maradiaga optužen je za loše vođenje Crkvenih fondova, te da je primio stotine tisuća dolara iz Katoličkog Sveučilišta Tegucigalpa. Kardinal je prema Lespressu optužen i za investiranje više od 1,2 milijuna $ u pojedine Londonske kompanije, uključujući Leman Wealth Management. Dio novca je nestao, no zanimljivo je kako su ova dvojica, Kardinal Maradiaga i biskup Pineda povezani u ovoj financijskoj aferi.

U međuvremenu, izvori su potvrdili i u Talijanskim i u vijestima Hondurasa, da je biskup ostavljao skupocjene darove, te da je čak kupio i apartman za svog prvog asistenta, Meksikanca imenom Erick Cravioto Fajardo. Sve je navodno znao i Kardinal Maradiaga, koji je imao sobu do sobe biskupa i imao uvid u njegove nedolične posjete.

Također je objavljeno kako je biskup Pineda održavao veze i sa drugim intimnim muškim prijateljima u Hondurasu, a i izvan države. Zabilježena su i učestala putovanja u inozemstvo, prvom klasom u avionu za Madrid, bliskom muškom prijatelju. 

Na pitanje Catholic Registera, do kuda je stigla istraga, iz Vatikana nema odgovora.

http://www.ncregister.com/daily-news/former-seminarians-allege-grave-sexual-misconduct-by-honduran-bishop-pineda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *