Bog Iznenađenja opet napada

Na moj još svježi nedavni post o dokumentu predsinodalnog susreta s mladima, tekst koji opširno opisuje „loš položaj žena u Crkvi“, dolazi ovo: U dosadašnjem potezu, Jorge Povijesni imenovao je tri ženske savjetnice Kongregacije za nauk vjere; žene se zovu Laetitia Calmeyn, Michelina Tenace i Linda Ghisoni.

“Stakleni svod je razbijen u Svetoj Stolici”, piše izvjestitelj Christopher Lamb za Chicago Catholic.

Pa, to je jedan od načina da to kažemo, pretpostavljam.

Drugi je jednostavno reći da “Bog Iznenađenja” (aka Franjo) nije tako nepredvidiv nakon svega; naprotiv, on je jednako transparentan i predvidljiv kao izlazak sunca.

Na primjer, kvalifikacije tri ženske savjetnice u CDF-u su upravo ono što bi se očekivalo.

Laetitia Calmeyn, (kao što je izvijestio Christopher Lamb) je teolog koja radi u College dés Bernardins u Parizu. Posvećena djevica i bivša medicinska sestra specijalizirana za palijativnu skrb. Njena kombinacija stručnosti u teologiji i skrbi odgovara Franjinoj želji da teolozi budu izloženi pastoralnim stvarnostima.

Kako je to prikladno, da je prvo ime profesorice Calmeyn, baš u naslovu Jorge Bergogliojevog ljubavnog pisma Luciferu, Amoris Laetitia!

Ona je koautor vodiča čitateljima za taj katastrofalni dokument, kojega je objavila francuska publikacija La Croix:

“Naš je cilj bio da objasnimo način koji je papa Franjo predložio i da ga stavimo u odnos sa magisterijem”, kaže ta teologinja obučena na Institutu Ivana Pavla II u Rimu. U odjeljcima pod naslovom “produbiti”, često se javlja poziv na tekstove Ivana Pavla II., Familiaris consortio i Veritatis splendor.

“Mislim da ne možemo staviti dokument u suprotnost s onima koji su mu prethodili. Stoga je nužno postaviti ih da razgovaraju”, kaže Laetitia Calmeyn, za koju je nužno “ukorjenjivanje”, da se ne uzrokuju “strahovi”, već da se dopusti čitatelju da “prihvati novinu” teksta.

Drugim riječima, ona nije samo škola kontinuiteta; ona je od nove škole!

Iznenađeni?

Nisam ni mislio tako.

Michelina Tenace, profesorica i voditeljica odjela fundamentalne teologije na Rimskom papinskom sveučilištu Gregoriana. U dobi od 63 godine, ona je još jedan posvećeni laik i studirala je književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza prije nego što je stekla doktorat u teologiji kod gregorijanaca.

Ona je također jedna od šest žena koje je Franjo postavio u komisiju zaduženu za proučavanje tzv. Pitanja ženskih đakona u kolovozu 2016. godine.

Prema Vatikanistu Andreu Gagliarducciu, koji blogira na Monday Vatican, Tenace, kao i član komisije, Phyllis Zagano, poznata je kao prvak ženskog đakonskog ređenja.

Govoreći za talijanski dnevnik La Stampa o svojoj knjizi, Dal chiodo alla chiave: la Teología fondamentale di papa Francesco, Tenace je rekla:

Kada Franjo opisuje pravog teologa, u stvarnosti, bez namjere, on se otkriva. Stoga se usuđujemo reći da danas fundamentalna teologija ima vođu i fascinantnog svjedoka: papu Franjo, papu fundamentalne teologije za treće tisućljeće.

Iznenađeni?

Nisam ni mislio tako.

Linda Ghisoni drži doktorat u kanonskom zakonu, predmet koji je podučavala na Gregorijanskom sveučilištu, zajedno sa stupnjevima teologije i filozofije. U dobi od 52 godine, udana je i ima dvoje djece.

Ghisonijine bergoglijanske kvalifikacije očito su dovoljne, s obzirom na to da je bez sumnje temeljito provjerena prije nego što je bila imenovana za tajnika u Dikasteriju za laike, obitelj i život u studenom 2017. godine; Dikasteriju u kojem služi kardinal Kevin „Duh Sveti govori u Amoris Laetitia“ Farrell.

Iznenađeni?

Nisam ni mislio tako.

U ovom trenutku, ako Franjo učini bilo što da potkopava Katoličku vjeru uključujući i ustanovu đakonica i kardinalica sramota na nas.

https://akacatholic.com/surprises-or-not/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *