“Brojni kardinali” su molili papu Franju da smjeni šefa Vatikanskog ureda za Nauk vjere: Piše Isusovački magazin

“Brojni kardinali” su molili papu Franju da smijeni šefa Vatikanskog ureda za Nauk Vjere, “zato što je on u nekoliko navrata javno izrazio neslaganje i distanciranje od papinih stavova”, posebno u svezi pobudnice Amoris Laetitiae.

Ova informacija dolazi nam od Isusovačkog magazina America. Budući da magazin vodi papin vlastiti religiozni red, America je uživala poseban pristup od izbora Pape Franje 2013 god., i od tada značajno narasla.

Čini se da se kardinalima ispunila njihova želja, jer je 30. 06. objavljeno da će 69 – god. Muller biti smjenjen sa sadašnje pozicije 02.07.2017. god., na kraju svog petogodišnjeg mandata kao prefekta Kongregacije za Nauk Vjere.

  1. 07. papa Franjo je imenovao 73-godišnjeg Isusovca, Nadbiskupa Luisa Ladaria Ferrer za prefekta ove Kongregacije. On također vodi papinu komisiju za ređenje žena đakonica.

Muller je rekao njemačkim medijima o svojoj smjeni. “Ne zabrinjava me”, rekao je Muller za Allgemaine Zeitung. “Svatko se mora povući u nekom trenutku”.

Muller je potvrdio da se ne slaže sa papom Franjom zbog otpuštanja trojice svećenika iz Kongregacije za Nauk Vjere.

“Oni su bili jako sposobni ljudi,” rekao je. Ovaj komentar je u skladu sa jednim puno nejasnijim komentarom koji je Muller rekao u intervjuu za ETWN u svibnju 2017: “ja sam za bolji tretman prema našim službenicima u Svetoj Stolici, jer mi ne možemo samo govoriti o socijalnoj nauci nego je moramo i poštovati.”

Muller je zanijekao za Allgemaine Zeitung da on i papa Franjo imaju “nesuglasice” i različita razmišljanja u svezi interpretacije Amoris Laetitiae. Za vrijeme njegovog vodstva u Kongregaciji za Nauk Vjere, Muller je inzistirao kako sa interpretacija Amoris Laetitiae mora gledati kroz prethodni nauk te stoga ne može upotrijebiti za promjenu Crkvene prakse i njenog učenja.

Muller je rekao kako četiri kardinala dubie postavljaju legitimno pitanje u svezi jasnoće iz Amoris laetitia. No on ih također kritizira i ustraje u tome da je Amoris Laetitia konzistentna sa Katoličkom vjerom i stoga ne treba “očinski ispravak” Pape Franje.

Bilo kako bilo, on je bio glas tradicionalizma dok su biskupske konferencije i visoko pozicionirani Vatikanski kardinali pozivali rastavljene i “ponovno civilno vjenčane” da prime Svetu Pričest protivno Katoličkim učenjima o preljubu, Sakramentima, skandalima i svetogrđu.

Izbor Ladaria Ferrer je “osuđen na dalekosežne posljedice, od kojih je jedna osigurati da se kongregacija za Nauk Vjere i njegov prefekt uvijek slažu sa papom o ključnim pitanjima, uključujući interpretaciju Amoris laetitiae, sinodijalnosti i kooperacije sa komisijom za zaštitu malodobnih,” izjavila je America u svojoj analizi.

Ladaria Ferrer, mada kompetentan teolog, je drugorazredni izbor koji nikad neće ići protiv struje niti uzrokovati neugodnosti Papi,” objasnio je Otac Alexander Lucie – Smith za UK Catholic Herald. “Njegov izbor znači virtualnu neutralizaciju moguće opozicije o stavu Kongregacije za Nauk Vjere u bliskoj budućnosti u svezi papine agende.

Muller-ova smjena daje poruku “drugim vatikanskim šefovima – pazite, vaše vrijeme je kratko i vi možete i hoćete biti smijenjeni na kraju vašeg mandata,” napisao je Lucie-Smith.

Profesor Roberto di Mattei napisao je kako se “nikad nije dogodilo u povijesti da Kardinal sa više od 5 god. ranije do kanonske dobi za umirovljenjenije nije nastavio svoju službu za još pet godina.”

De Mattei bilježi da mnogi tradicionalni katolici vide imenovanje Ladaria Ferrer kao olakšanje, jer su poučeni iskustvom drugih, sličnih smjena tradicionalnih Kardinala očekivali daleko liberalnijeg nasljednika kao u slučaju npr. Kardinala Christoph Schonborn-a.

“Ono što mnogi od njih ne razumiju jeste da papi Franji nije bitna ideologija njegovih suradnika nego savezništvo u njegovom planu” ireverzibilne Crkvene reforme”, napisao je De Mattei. 

On je označio potres u Kongregaciji za Nauk Vjere kao “poraz za konzervativce”, više nego “pobjeda pape Franje”

De Mattei je spomenuo da postoje mnogi prelati stariji od Mullera koji nisu zatraženi da ostave svoje službe. Jedan primjer je Kardinal Francesco Coccopalmero, Predsjednik Pontifikalnog konciila za zakonodavne tekstove.

Coccopalmero je isti onaj kardinal čiji je tajnik uhvaćen u djelu od strane Papinske Žandarmerije, za vrijeme homoseksualnih orgija pod utjecajem droga u Vatikanskom apartmanu. (Ova orgija se odvijala ne samo u apartmanu Vatikana nego u Kongregaciji za Nauk Vjere.)

Razlika između Coccopalmera i Mullera je da je Coccopalmeri pokazao svoju zahvalnost za Amoris Laetitia, objašnjavajući da je:”Crkva oduvijek bila utočište griješnika, dok Muller nije krio svoju zbunjenost prema “rupama” u papinskoj pobudnici, iako sa oscilirajućim izjavama.”

Ladaria Ferrer također će voditi Pontifikalnu komisiju Eklezija Dei, Vatikanski ured koji nadgleda upotrebu Tradicionalne Latinske Mise.

https://www.lifesitenews.com/news/the-new-head-of-the-vatican-doctrine-office

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *