Četiri Kardinala objavili pismo u kojem traže sastanak sa papom Franjom

Rim, Lipanj 19. 2017. -Četiri Kardinala javno su objavila svoje pismo Papi Franji od 25. 04. 2017. bezuspješno tražeći od njega privatnu audijenciju kako bi raspravili o “pomutnji i dezorijentaciji” unutar Crkve nakon objave Pobudnice Amoris Laetitiae u Travnju 2016 god.

U pismu Kardinali se žale na veliku podjelu u Crkvi o pitanjima moralnosti kao rezultat Papine pobudnice.

“I tako se događa – koliko bolno je to gledati! Da ono što je grijeh u Poljskoj jest dobro u Njemačkoj, da ono što je zabranjeno u župi Filadelfije dozvoljeno je u Malti”-napisali su.

Kardinali su molili Franju da li za vrijeme audijencije može odgovoriti na njihovih izvornih pet pitanja od prošle godine, koja se odnose na to da li Amoris Laetitia potvrđuje vječna Katolička učenja. Također su pitali papu da li mogu raspraviti s njim “situaciju pomutnje i dezorijentiranosti ” u Crkvi uzrokovanu ” objektivno dvosmislenim odlomcima” u Pobudnici.

Pismo je napisano od Cardinala Carlo Caffara u ime Kardinala Walter Brandmuller, Raymond Burke i Joachi Meisner.

Kardinali su izašli u javnost u Studenom 2016 god. ,sa “dubiom” – pet pitanja, nakon što im Papa nije odgovorio na postavljena pitanja. Nadali su se da će se papinim odgovorom razriješiti “nesigurnost, pomutnja i dezorijentacija među mnogim vjernicima” što proizlazi iz kontroverzne pobudnice.

Ponavljamo pet pitanja: 

1- da li preljubnici smiju primati Svetu Pričest;

2-da li postoje apsolutne moralne norme koje se moraju slijediti “bez izuzetaka”

3- da li uobičajen preljub može biti “objektivna situacija teškog uobičajenog grijeha”

4-da li intrinzično zlo djelo može biti izokrenuto u “subjektivno dobro” djelo temeljeno na “okolnostima i namjerama”;

5-da li osoba može djelovati protivno poznatim “apsolutnim moralnim normama koje zabranjuju intrinzična zla djela”, temeljeno na “savjesti”.

 

“Ne primivši nikakav odgovor od Vaše Svetosti, donijeli smo odluku da vas pitamo; s poštovanjem i poniznosti, za Audijenciju, zajedno ako bi to Vaša Svetost željela”- napisali su Kardinali u svojem pismu od 25. 04. 2017. “Interpretacije pojedinih objektivno dvosmislenih odlomaka, javno su objavljene, a ne samo da se razilaze nego su potpuno u suprotnosti sa trajnim učenjem Katoličke Crkve” – napisali su.

“Unatoč činjenici da Prefekt za Kongregaciju nauka i vjere učestalo ponavlja kako nauk Crkve nije promijenjen, brojne izjave su se pojavile od različitih biskupa, Kardinala i čak biskupskih konferencija, dopuštajući ono što Magisterijum Crkve nikad nije dopuštao.”

“Ne samo pristup Svetoj Euharistiji za one koji objektivno i javno žive u situaciji teškog grijeha te namjeravaju i ostati u njemu, nego također zamisao moralne savjesti protivne Tradiciji Crkve”.

Doista ranije ovog mjeseca Argentinski Biskup Angel Jose Macin iz Župe Reconquista, slavio je specijalnu misu, za civilno rastavljene i ponovno vjenčane parove koje trenutačno žive u preljubu, u kojoj su svi pozvani da prime Svetu Pričest.

 “Suočeni sa ovom teškom situacijom u kojoj mnoge Kršćanske zajednice bivaju podijeljene, mi osjećamo težinu naše odgovornosti i savjest nas prisiljava da ponizno i s puno poštovanja zamolimo za Audijenciju,” zaključuje se u pismu.

“Postoji u tradiciji Crkve, praksa ispravka Rimskog Pape. To je nešto što je jako rijetko. Ali ako ne bude odgovora na ova pitanja, onda bih rekao da će uslijediti poduzimanje formalnog akta ispravka ozbiljne greške,” rekao je Kardinal Burke u studenom 2016 god.

 

Pismo Kardinala Carlo Caffare Papi Franji u cijelosti:

 

Najsvetiji Oče

S određenom strepnjom, obraćam se Vašoj Svetosti, za vrijeme ovih dana Uskršnjih Blagdana. Činim ovo i u ime Najuvaženijih Kardinala : Walter Brandmuller, Raymond Burke, Loachim Meisner i mene osobno.

Željeli bi početi, ponavljanjem naše posvete i bezuvjetne ljubavi prema Stolici Petra i Vašoj osobi, u kojoj prepoznajemo Nasljednika Petra i Isusovog Vikara “slatkog Krista na zemlji”, kako ga je Sv. Katarina običavala zvati. Ne dijelimo, niti u najmanjem, poziciju onih koji smatraju Stolicu Petra uparžnjenom, niti onih koji žele pripisati drugima nevidljivu odgovornost Petrove funkcije. Dirnuti smo isključivo svjesnošću velike odgovornosti funkcije Kardinala, kao savjetnika Petrovog Nasljednika, Vrhovnog ministra. I od Sakramenta Episkopata koji “nas je postavio kao biskupe koji pasu Crkvu koju je On stekao svojom krvlju” (Djela 20:28)

19, 09, 2016 dostavili smo Vašoj Svetosti i Kongregaciji za Nauk Vjere pet dubia, Moleći Vas da razriješite nesigurnosti i donesete jasnoću o pojedinim točkama post sinodalne Apostolske Pobudnice, Amoris Laetitia.

Ne primivši nikakav odgovor od Vaše Svetosti, došli smo do zaključka da vas upitamo, s poštovanjem i ponizno, za Audijenciju, zajedno ako bi to željela Vaša Svetost. Mi prilažemo, kako je i praksa, Audijencijsku listu u kojoj prezentiramo dvije točke o kojima želimo s Vama razgovarati.

Najsvetiji Oče, 

Prošla je godina dana od objave Amoris Laetitiae. Za vrijeme ovog perioda, interpretacije pojedinih, objektivno dvosmislenih odlomaka post sinodalne Pobudnice, su javno objavljeni, a nisu odvojena nego potpuno suprotna trajnom učenju Magisterijuma Crkve. Unatoč činjenici da Prefekt Kongregacije za Nauk Vjere učestalo ponavlja da se nauk Crkve nije promijenio, brojne izjave su se pojavile od pojedinih Biskupa, Kardinala i čak biskupskih Konferencija, koje dopuštaju ono što Magisterijum Crkve nikad nije. Ne samo pristupanje Svetoj Euharistiji za one koji objektivno i javno žive u situaciji teškog grijeha, i namjeravaju ostati u njemu, nego također shvaćanje moralne savjesti protivno Tradiciji Crkve. I stoga se događa – kako je bolno to gledati! – da ono što je grijeh u Poljskoj predstavlja dobro u Njemačkoj, da ono što je zabranjeno u nadbiskupiji Filadelfije dozvoljeno je u Malti. I tako dalje.. Podsjeća nas na gorku primjedbu B. Paskala: “Pravda sa ove strane Pyrineja, nepravda sa druge strane, pravda na lijevoj obali rijeke, nepravda na desnoj.”

Brojni kompetentni vjernici laici, koji gaje duboku ljubav za Crkvu čvrstu vjernost Apostolskoj Stolici, okreću se svojim Pastorima i Vašoj Svetosti iz razloga da se utvrde u Svetoj Nauci koja se odnosi na tri sakramenta Brak, Ispovijed i Euharistija.

I u ovim našim danima, u Rimu, šest vjernika laika sa svakog kontinenta, predstavili su vrlo dobro proučenu studiju seminara sa značajnim naslovom :”Donoseći jasnoću”.

Suočeni sa ovom teškom situacijom, u kojoj mnoge Kršćanske zajednice postaju podijeljene, osjećamo težinu naše odgovornosti i naša nas savjest prisiljava da Vas zamolimo ponizno i s poštovanjem, za Audijenciju.

Neka se Vaša Svetost sjeti nas u Vašim molitvama, kako se zavjetujemo sjetiti Vas u našim. I tražimo za dar Vašeg Apostolskog Blagoslova.

Carlo Card. Caffara

Rim, Travanj, 25,2017.

Blagdan Sv. Marka Evađelista

 

Audijencijska Lista:

1-Zahtijev za pojašnjenje pet točaka indiciranih u dubiji; razlozi za ovaj zahtjev.

2-Situacija pomutnje i dezorijentacije, posebno među dušama pastora, in primis župnih svećenika. 

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-four-cardinals-release-letter-asking-to-meet-pope-about-confusion

One Comment

  1. Kod nas u Hrvatskoj u medijima se ne može naći nešto o ovoj temi, pogotovo u crkvenoj štampi. Naši biskupi i kardinali šute.Ili možda vrije ispod žita? Da li je kod nas dozvoljena Pričest za rastavljene? Znam da kardinal Burke nije bio jednako primljen u Zagrebu i Splitu. Mislim da će netko od naših svećenika uskoro morati progovoriti o tome.Ja kao vjernik laik – karmelićanin, jako sam zabrinut i žalostan zbog svega toga. Molim Boga da ulije hrabrosti našim biskupima, da ostanu vjerni Isusovom Nauku.

    Hvaljen Isus i Marija !

    Ivan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *