Četiri njemačka biskupa kažu da će dopustiti nekim protestantima primanje Svete Pričesti

NJEMAČKA, 3. srpnja 2018. Kao što je njemački regionalni dnevnik Das Westfalen-Blatt izvijestio 30. lipnja, nadbiskup biskupije Paderborn Hans-Josef Becker, odlučio je primijeniti nedavno objavljene kontroverzne smjernice Njemačkih biskupa za Svetu Pričest. To omogućuje protestantskim supružnicima katolika, u pojedinim slučajevima, da prime Svetu Pričest.

Zatim su se biskup Gerhard Feige od Magdeburga, Nadbiskup Stefan Hesse iz Hamburga, i biskup Franz-Josef Bode iz Osnabrücka pridružili nadbiskupu Beckeru i najavili kako će provesti novu njemačku pastoralnu reformu u svojim biskupijama.

Biskupija Paderborn rekla je za Westfalen Blatt da je ovaj orijentacijski vodič koji su njemački biskupi objavili 27. lipnja “jako vrijedan”. Nadbiskup Becker sam je svojim svećenicima objasnio, nakon što je 27. lipnja objavio svoju odluku kako očekuje “da se svi pastoralni skrbnici u Nadbiskupiji Paderborn intenzivno upoznaju s orijentacijskim vodičem, te da tako djeluju u svojoj pastoralnoj skrbi”.

Njegova odluka ne znači “opći prijem u pričest.” Becker, prema izjavi koju je dao njemačkoj CNA , vidi ovaj vodič kao  “duhovna pomoć o odluci u pojedinim slučajevima pastoralne skrbi “za parove.

Biskupija nije mogla reći koliko je parova koji su potencijalno kandidati za ovaj novi pristup. Kada je Anian Wimmer iz CNA-e pitao hoće li postojati i odluka u vezi s ostalim Sakramentima i hoće li se, na primjer, očekivati ispovijed protestantskih supružnika katolika prije nego što prime Svetu Pričest, biskupija je jednostavno rekla da se “u nadbiskupiji Paderborn, primjenjuju opća pravila crkvenog zakona. “

U međuvremenu, biskup Rudolf Voderholzer, iz Regensburga – koji je bio jedan od sedam njemačkih biskupa koji su se suprotstavljali liberaliziranoj međupričesti njemačkih biskupa – dao je intervju CNA-u, u kojem jasno kaže da još uvijek očekuje neka pojašnjenja iz Rima.

Voderholzer vidi da je konačno rješenje sukoba, a posebno pismo šesnaestog svibnja, koje je nadbiskup Luis Ladaria poslao Kardinalu Marxu, potvrdilo tvrdnju sedam biskupa: “Euharistijsko pitanje je pitanje Univerzalne crkve i doktrine „.

“Konačno, pretpostavljamo da će Vatikanski Uredi nastaviti raditi na tom pitanju”, dodaje on. Na pitanje hoće li provesti u vlastitoj biskupiji nova pravila koja su navedena u njemačkom biskupskom vodiču o međupričesti, biskup Voderholzer ističe da pismo koje je Ladaria poslao još uvijek “treba shvatiti kao interpretativni okvir za buduće postupke”.

To pismo jasno kaže da je “lokalni biskup vraćen na praksu Univerzalne Crkve.” Nadalje, kaže biskup, Ladaria je također u svom pismu objavio da će biti “autentično tumačenje kanona 844 [koji govori o Svetoj Pričesti katoličkim kršćanima u slučajevima “teške potrebe”]. “Biskup Voderholzer jasno kaže da će, do tog budućeg objašnjenja i interpretacije od strane Rima, stara pravila i dalje postojati u Regensburgu.

Općenito, konzervativni katolici bili su ogorčeni zbog nedavnog iznenadnog objavljivanja njemačkog vodiča za međupričest, koji je također bio kritiziran na međunarodnoj razini. Regina Einig, koja piše za istaknutu katoličku novinu Die Tagespost, ističe da je kardinal Reinhard Marx sam, iza leđa svojih kolega njemačkih biskupa, otišao s papom Franjom kako bi dobio zeleno svjetlo za svoj plan (tijekom sastanka Vijeća devet kardinala, od kojih je Marx član).

Einig naziva “autoritarnom odlukom predsjednika da ide sam i bez dogovora sa svojim kolegama biskupima, da dobije dopuštenje od pape Franje za objavljivanje kontroverznog dokumenta”, te kaže da takvo ponašanje spada u “nametanje crkveno-političke moći.” Duh svećeničkog bratstva, pod vodstvom Marxa, “pretvorio se u farsu”, dodaje ona. Pitanje o tome koga papa Franjo želi služiti sa svojim igrama, ostaje otvoreno. “

Da li “sinodalnost” sada znači “drugi put” [ Sonderweg ]”, pita ona.

Paul Badde, ugledni njemački dopisnik za Rim EWTN, također se pridružuje raspravi i brani svetost Euharistije. Na strastan način, izjavljuje da će, čak i kao manjina, ostati vjeran Crkvenom učenju o Svetoj Pričesti:

Čak i ako ne budem ovdje veći Papa od Pape: Ako se katolička Crkva u Njemačkoj, radi približavanja protestantskim crkvama, još jednom želi podijeliti na takav način, kao što je sada slučaj s njemačkom Biskupskom konferencijom, onda se veselim s manjinom koja slijedi smjernice Sv. Vincenta Lerina (d.450) kojemu dugujemo moto: “paziti u Katoličkoj crkvi, s najvećom pažnjom, da držimo ono što se vjerovalo svugdje, uvijek i od svih.” To [Sv. Vincent of Lerins kaže] je stvarno i istinski katoličko.

Peter Winnemöller, komentirajući za austrijsku službu vijesti Kath.net, govori o iznenadnom papinskom skretanju i njegovu potpisivanju dozvole za objavljivanje pastoralnih smjernica o međupričesti (ili “vodiča”, kako sada kažu ): “Papa […] je dao svoje dopuštenje.’ Stijena se trese!”

Winnemöller zatim dodaje: “Potvrđeno je objavljivanje brošure napisane od kardinala Marxa i potpisane osobno od strane Franje s njegovim vlastitim inicijalima ‘F.’]. “

Winnemöller ističe da je kardinal Luis Ladaria, prefekt kongregacije za doktrinu vjere, duboko ponižen od pape Franje i kardinala Marxa, zbog iznenadne odluke od 12. lipnja o objavljivanju njemačkog kontroverznog dokumenta o međupričesti.

“Kardinal iz Münchena pobijedio je u svojoj igri”, kaže autor, ali čini se da je malo ljudi zabrinuto “da je Papa istodobno stavio jednog od svojih visokih članova na udar monsunske kiše”.

“Papa svakako gleda na Kuriju kao na kugu, pa to nije ni važno”, nastavlja Winnemöller. “Da Ladaria ima karakter, uzeo bi svoj nedavno primljeni crveni šešir i bacio ga pred noge Papi te potražio lijepu seosku župu.” Kao što autor objašnjava, “prefekt kongregacije za vjeru bio je ozbiljno oštećen. Prije samo nekoliko dana, on je otišao pred tisak i objasnio s mnogo truda i razumljivosti njegove [vlastite ranije odluke da zaustavi objavljivanje brošure.”

Stoga svi novinski članci koji su uljepšavali Papine odluke kao istinski Katoličke, sada šute u nevjerici.

https://www.lifesitenews.com/news/german-bishop-implements-new-intercommunion-guide-in-his-diocese-other-bish

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *