Čikaškom svećeniku koji je spalio gay zastavu, nadbiskupija prijetila prisilnim istjerivanjem

Novi pomoćni biskup Chicaga, Mark Bartosic, stigao je nenajavljen u Župu Uskrsnuća na sjeverozapadnoj strani Chicaga i rekao župniku, Paulu Kalchiku, da ima samo nekoliko minuta da skupi svoje stvari i napusti prostorije, ili će policija biti pozvana da ga uhiti zbog ometanja posjeda. Kalchik se bio spremao za obred vjenčanja.

Ubrzo nakon toga, o. Kalchik je otišao na nepoznatu lokaciju, u pratnji svog brata koji je posjetio župu.

Umjesto njega, biskup Bartosic je vodio vjenčanje i brzinski odjurio kroz crkvena vrata tek nekoliko sekundi nakon završetka obreda.

Jučer su o. Kalchiku kardinal Cupich i nadbiskupija naredili da se prijavi na psihijatrijsko promatranje i po mogućnosti zatvaranje nakon prošlotjedne kontroverze o egzorcizmu i spaljivanju “homoseksualne zastave duginih boja” u ovoj župi.

Kalchik je također pozvao katolike na “bojkot” Misa koje slavi kardinal Cupich zbog Cupichove navodne umiješanosti u aktualni skandal s klerikalnim seksualnim zlostavljanjem.

Zastava – dugine boje na kojima stoji križ – bila je postavljena iznad oltara od strane prethodnog župnika, o. Daniela Montalbanoa, 1991. kako bi signalizirala da će župa biti prijateljski nastrojena prema homoseksualcima. Kasnije je uklonjena, a nedavno ju je ponovno pronašao o. Kalchik.

  1. Montalbano, povjerenik kardinala Bernardina, umro je 1997. godine u dobi od 50 godina.

Za “pravi uzrok” smrti o. Montalbanoa Church Militant je naveo da je “previše mračan da bude detaljno opisan na papiru”.

Danas je mala skupina župljana koji nisu bili uključeni u svadbu, ali koji su čuli za iznenadnu pojavu biskupa Bartosica stajala zapanjeno izvan crkve.

Jedan od župljana, policajac u Chicagu, ispričao mi je o nekim bizarnim događajima prošlog tjedna, uključujući brojne prijetnje smrću i silovanjem upućene o. Kalchiku i barem dva vjerojatna pokušaja provale ili vandalizma, od kojih je jedno uključivalo slamanje ključeva u svim bravama na vratima župnog ureda. I onda je jučer uslijedio posjet dvojice predstavnika nadbiskupije, koji su naredili o. Kalchiku da napustiti svoju župu i obveže se na psihijatrijsko zatvaranje.

Jedan od njih bio je o. Dennis Lyle, isti prelat koji je prije nekoliko mjeseci posjetio Župu sv. Ivana Kentijskog kako bi obavijestio župljane da je njihov župnik, o. Phillips, bio smijenjen s dužnosti koje je tamo obavljao.

Kalchik je pisao o vlastitoj psihičkoj traumi nakon što je kao dječak i kao adolescent zlostavljan od strane dvojice muškaraca – jedan od kojih je bio svećenik – u zasebnim incidentima.

Župljani koji su stajali vani su mi rekli da o. Kalchik, koji jedanaest godina služio u Župi Uskrsnuća, ima punu podršku svoje župe.

Mnogi od njih će bez sumnje shvatiti što se dogodilo tek sutra, kada dođu na Misu, misleći da će je slaviti o. Paul, a tamo će ih čekati biskup Bartosic.

https://onepeterfive.com/chicago-priest-who-burned-gay-flag-flees-after-archdiocese-threatens-forcible-removal/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *