Cupich iznosi zašto je Amoris Laetitia “revolucionarna” za Katolički nauk

Cambridge, Velika Britanija,  – Amoris Laetitia je “ništa manje nego revolucionarno tumačenje Svetog Pisma” i predstavlja novi primjer u Katoličkoj praksi, rekao je Kardinal Blase Chupic ( Blaž Čupić).

Cupich je ovo rekao na Von Hugel Institutu za Kritičko Katoličko istraživanje, na Sveučilištu Cambridge i pokrenuo brojne komentare.

“Pismo pape Franje Argentinskim Biskupima, dozvoljava nepokajanim preljubnicima davanje Svete Pričesti, upravo preko pobudnice Amoris Laetitia,” rekao je Cupich.

“Značajno je da objava ovog pisma u Acta Apostolica Sedes, potvrđuje ovakvu interpretaciju AL, čineći ju službenim Crkvenim naukom,” rekao je Cupich.

“Sada će biti, na svima u Crkvi, odgovoriti u duhu odobravanja i učinkovite kolegijalnosti sa nasljednikom Petra.”, nastavlja Cupich.

A sada malo pravovjernog Crkvenog nauka:

I zato što Katolička Crkva naučava da je Sveta Pričest doslovno Tijelo i Krv, Duša i Božanstvo Isusa Krista, samo praktični Katolici u stanju milosti mogu je primiti. Stoga, Crkva je uvijek naučavala da netko tko uporno ustrajava u grijehu – ka npr., ima odnose sa nekim tko nije njegov supružnik – ne smije Ju primiti.”

Cupich implicira da je Katoličko Crkveno tradicionalno naučavanje i pastoralna praksa bila neadekvatna. On kaže da će ponekad “glas Božji” reći ljudima da nastave živjeti u situaciji koja nije moralni “ideal”.

Prema Kardinalu Cupichu, AL odbija “autoritativan ili paternistički način onih koji donose zakone, onih koji se pretvaraju da imaju sve odgovore ili jednostavne odgovore na kompleksne situacije, koji predlažu općenita pravila koja će navodno donijeti jasnoću ili da učenja naše tradicije mogu preventivno biti primijenjena na pojedinačne izazove s kojima se nose parovi i obitelji.”

“Novi smjer biti će potreban, onaj koji vidi svećeničku službu kao pratnju,” rekao je Cupich. “Ova pratnja biti će popraćena dubokim poštovanjem prama savjesti vjernika.”

On osuđuje “pretvaranje posjedovanja općenitog pravila koje će zadovoljiti svaki slučaj ponaosob”, o ljudima koji žive u nevažećim seksualnim zajednicama i primanju Svete Pričesti.

Umjesto toga , Cupich kaže, “Ja mislim da pratnja znači, prvo da moraš upoznati osobu i ići s njom. Bilo bi protiv modela pratnje, ako bi vi zapravo počeli govoriti o određenim pitanjima na općeniti način.”

Cupich ističe da su radikalne promjene koje je papa postavio preko AL zapravo plodovi “doktrinalnog razvoja”.

“Doktrinalni razvoj znači ostati otvoren prema pozivu da vidiš moralno učenje kroz oči Božjeg svemogućeg milosrđa,” rekao je. “Nauk se može razvijati kao rezultat Crkvenog milosrdnog praćenja obitelji, jer Bog je odabrao obitelj kao privilegirano mjesto da otkrije sve što Božje milosrđe čini u ovo naše vrijeme.”

“Zanijekati ovo, Sveti Otac nas upozorava, čini nas krivim za “razvodnjavanje Evanđelja na najgori mogući način””, ironično upozorava Cupich.

Kritičari AL međutim baš ističu razvodnjavanje Evanđelja i šeste Božje zapovijedi.

Zanimljivo je da Cupich tvrdi, kako su na Sinodi za Obitelj, biskupi glasovali za sve prijedloge 2/3 većinom, a u mnogim slučajevima i jednoglasno.

Međutim istina je sasvim drugačija. Tri ključna paragrafa nisu dobila 2/3 većinu, ali su ipak zadržana u konačnom izvješću Izvanredne Sinode, i to prema naređenju pape Franje osobno.

Ti paragrafi su:

1) Dozvoliti Svetu Pričest za ponovno civilno vjenčane Katolike.

2) Postići dublje razumijevanje pitanja duhovne pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane.

3) Primiti homoseksualce sa poštovanjem i nježnošću.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-cupich-amoris-is-a-revolutionary-paradigm-shift

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *