Da li “Bog Iznenađenja” dopušta zaređivanje žena?

U najsvježijem izdanju Talijanskog Isusovačkog dvotjednog magazina, La Civilta Cattolica, u tekstu kojeg je provjerila Sveta Stolica prije objave, pojavljuje se pomirljiv ton u korist zaređenja žena.

Sandro Magister dobro poznati Vatikanista, iznio je pregled ovog članka na svom blogu, L Espresso, gdje podsjeća čitatelje na komentar Franje prilikom povratka iz Švedske avionom, prošlog studenog: “Što se tiče ređenja žena u Katoličkoj crkvi, posljednju jasnu riječ dao je Sveti Ivan Pavao II, i to stoji”.

Magister nastavlja dalje uvjeravajući: “Čitajući posljednje izdanje La Civilta Cattolica, pitanje žena svećenika čini se nije zatvoreno. Naprotiv, široko je otvoreno”.

Da li je razumno vjerovati da je tzv. pitanje zaređenja žena istinski “širom otvoreno” koliko se tiče Franje?

Magister čini se misli tako, i mi se moramo složiti.

Podsjećamo one koji se možda osjećaju umireni Franjinom napomenom Ordinatio Sacredotalis u avionu, kako je grubo srušio učenje navedeno ( bolje reći potvrđeno) u Familiaris Consortio, također od Ivana Pavla II, o pričesti za rastavljene i civilno ponovno vjenčane.

Drugim riječima već znamo, s obzirom na razmišljanje Franje, zastarjelu praksu temeljenu na Svetom Pismu i Tradiciji Crkve koja vrijedi samo dok on i njegova vesela družina modernista ne odluči drugačije.

Fr. Giancarlo Pani,S.J., pisajući za La Civilta Cattolica ( urednik, koji je Franjina osoba od povjerenja, dobro nam poznati 2+2+=5 Fr. Antonio Spadaro, S.J.) nalazi opravdanje u ponovnom otvaranju debate o pitanjima koja je Crkva davno proglasila nepogrešivim i zaključenim:” ne može se uvijek pribjegavati prošlosti, kao da su samo u prošlosti znakovi Duha. Danas također Duh vodi Crkvu i sugerira hrabru pretpostavku novih perspektiva”.

Prijevod: ne budite iznenađeni ako Sveti Duh, nakon gotovo 2000 god., naglo ustane i promjeni mišljenje!

Govoreći o “Bogu Iznenađenja”- poznatiji kao Jorge Mario Bergoglio – Fr. Pani kaže: “Franjo je prvi koji se ne ograničava na ono što je od prije poznato, nego istražuje kompleksna i bitna pitanja, tako da to može biti Duh koji vodi crkvu”. 

Prema Fr. Pani, Crkva mora uzeti u obzir “razvoj koji se dogodio prisustvom žena u obitelji i društvu u 21 stoljeću”.

Vidjeli smo ovo djelovanje i prije, narode: Kada Franjo tako “kopa”, mi završimo sa tzv. “novim perspektivama” kao što je praktično ukinuće smrtnog grijeha i Bog koji nas traži da nastavimo u preljubu.

Unatoč svemu ovome, možemo zamisliti da će čak neki “tradicionalisti” ( aka Katolici) izabrati vjerovati da Franjo nije doista mislio otvoriti debatu o zaređenju žena, ali možda će njegova posljednja Santa Marta homilija promjeniti njihovo mišljenje.

Propovjedajući o stvaranju žene kako je opisano u današnjem Novus Ordo prvom čitanju, Stvaranje 2:18-25, Franjo nudi uvid kao:

“Kada žena nije tu nedostaje harmonija. Mogli bismo reći: Ovo je društvo sa jakim muškim utjecajem, i to je tako zar ne? Žena nedostaje”.

“To je ona koja donosi harmoniju koja nas uči milovati, da ljubimo sa  nježnosti; i koja čini svijet ljepšim mjestom”.

“Svrha žene je učiniti harmoniju, i bez žene nema harmonije u svijetu”.

“Žena je harmonija, pjesma, ljepota. Bez nje svijet ne bi bio tako lijep ne bi bio tako harmoničan.”

Da li je to čista slučajnost da se gore spomenuti članak iz La Civilta Cattolica, koji podržava ređenje žena pojavljuje u sadašnjem izdanju; objavljeno upravo kada bi čitanje Mise pružilo Franji zlatnu priliku da proglasi takvu stvar?

Možda, ali onda opet, možda i ne…

Bilo kako bilo, ako neko čita Franjine komentare koji se odnose na Fr. Panijev članak- isti koji je kako i Sandro Magister piše, evidentno objavljen “sa papinim odobrenjem za šampanje”- može se zamisliti dan kada će Njegova Poniznost hrabro zapitati; retorički sigurno:

Zar nije slučaj da svećeništvo ima jak muški stav?

Sa ženom koja nedostaje u svećeništvu, zar nije to slučaj da ljubav nedostaje?

Zar svi ne želimo Crkvu koja je harmonična, nježna, i lijepa?

Nadajmo se i molimo da se ovo neće nikad dogoditi. Ako se i dogodi, ipak, ne možemo tvrditi da smo bili zaslijepljeni.

Nakon svega, “Bog Iznenađenja” je ništa ako nije predvidiv.

 

https://akacatholic.com/is-the-god-of-surprises-in-favor-of-ordaining-women/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *