Da li je ovaj Vatikanski Kardinal iznenada promijenio svoj stav prema Pričesti za ponovno vjenčane, zbog pape Franje?

Cornwall, Ontario, 18. 10. 2017., – Kontroverzno učenje pape Franje o braku i obitelji, izazvalo je čini se promjenu kod visoko rangiranog Vatikanskog Kardinala, da promijeni svoju prijašnju poziciju o zabrani Pričesti za civilno rastavljene i ponovno vjenčane Katolike.

Kardinal Marc Oullet, prefekt Vatikanske kongregacije za Biskupe, koja nadgleda imenovanje Biskupa cijelog svijeta, rekao je prošlog mjeseca, kako Papina pobudnica iz 2016 god., može “otvoriti vrata” za civilno rastavljene i ponovno vjenčane Katolike, da prime Svetu Pričest. On je rekao da su neki vidjeli u papinom učenju “dobru vijest o prihvaćanju”.

“I sve ovo može otvoriti vrata primanju pomoći Sakramenata pomirenja i Euharistije u određenim slučajevima, kao što čitamo u odlomku AL, ne na takav način da generaliziramo i trivijaliziramo, ali na način da pažljivo razlučimo sa logikom pastoralnog milosrđa,” rekao je pred više od 80 biskupa i eparha (poglavara), koji su došli na Kanadsku Konferenciju Katoličkih Biskupa.

 Kardinal se osvrnuo na bilješku 351 AL gdje Papa piše da oni koji žive u objektivnoj situaciji grijeha mogu primiti” pomoć Sakramenata”, kako bi rasli u životu milosti i milosrđa.

Oullet je bivši nadbiskup Quibec City i smatran je vodećim pretendentom za papu na konklavi 2013 god., kada je papa Franjo izabran. On je stekao poštovanje od zagovornika za život i obitelj zbog svog jasnog stava u obrani života, braka i obitelji.

Pozicija Kardinala u ovom njegovom govoru čini se suprotnom sa pozicijom koju je on držao o ovim pitanjima prija objave dokumenta AL. U svojoj knjizi iz 2015 god. Misterija i Sakrament Ljubavi, objasnio je da je nemoguće za rastavljene i ponovno vjenčane primati Pričest.

“Unatoč pritiscima od raznih kultura i teoloških mišljenja, Sveta Stolica ne dozvoljava primanje Euharistijske Pričesti osobama koje su suprotstavljene Sakramentalnoj vezi i onda je napuštaju kako bi osnovale drugu, nesakramentalnu vezu., ” napisao je u tadašnje vrijeme.

Kardinal je tada citirao Ivana Pavla II i njegovu pobudncu  Familliaris Cosortio: 

“Rastavljene i ponovno vjenčane osobe ne mogu se primiti u Euharistijsko zajedništvo zbog činjenice da je njihovo stanje i stil života u objektivnoj suprotnosti sa jedinstvom ljubavi Krista i Crkve koje je istaknuto i pojačano Euharistijom. Ako se takve osobe prime u Euharistiju, vjernici će biti dovedeni u grešku i pomutnju u svezi Crkvenog Učenja o nerazrješivosti braka”, naveo je tada.

Kardinal je rekao da bi davanje Svete Pričesti rastavljenima i ponovno vjenčanim rezultiralo “Lažnom Pričesti”.

“Izuzetak” brzo postaje norma

U njegovom govoru Kanadskim Biskupima, Kardinal diskreditira one koji kažu da bi ovakav izuzetak za rastavljene i ponovno vjenčane Katolike, koji bi “u određenim slučajevima” primali Pričest značio odvajanje od prijašnjeg Katoličkog učenja.

“Ovdje se doista radi o izuzecima, što ne znači promjenu nauka ili promjenu Sakramentalne discipline, nego su njena primjena, koja je adaptirana na određenu situaciju i na dobro osobe,” rekao je Kardinal.

“Moram ovdje naglasiti da, svatko tko interpretira ovo kao raskidanje sa tradicijom ili napokon prihvaćanje rastavljenih i ponovno vjenčanih, nevjeran je tekstu i namjeri Pape.”, dodao je Kardinal.

Ali moralni teolog dr. Christian Brugger, Dekan Filozofije i Teologije na Sveučilištu Notre Dame u Australiji, rekao je za Life Site News kako je stav Kardinal Oulleta da Crkva može dozvoliti izuzetak od normi, vrlo problematičan. 

“Ne postoje izuzeci od moralnih normi bez izuzetaka, koje zabranjuju intrinzički zla djela, kao što su izvanbračni seksualni odnosi”, rekao je.

Brugger je citirao Papu Sv. Ivana Pavla II i njegovu encikliku Veritatis Splendour kako bi istaknuo svoje mišljenje:

“Kada su u pitanju moralne norme koje zabranjuju intrinzički zla djela, nema privilegiranih ili izuzetaka za nikoga. Nije bitno da li je netko vladar svijeta ili “najsiromašniji od najsiromašnijih” na licu zemlje. Pred zahtjevima moralnosti svi smo apsolutno jednaki.”

Brugger nastavlja: ” Neraskidiva norma koja zabranjuje seksualno aktivnoj civilno rastavljenoj osobi primanje Pričesti, osim  i samo ako, oni čvrsto ne odluče živjeti u savršenoj suzdržljivosti, temeljena je na definitivnom učenju da je odnos sa bilo kim osim sa supružnikom uvijek zlo.”

Interpretacija Kardinala Oulleta o AL, suprotna je interpretaciji brojne njegove braće biskupa u Kanadi koji je vide drugačije.

“Oskvrnuće Tijela i Krvi Gospodina”

Katolička Crkva naučava da vjernici mogu primiti Pričest ako imaju određene uvijete, točnije ako su u stanju milosti tj., (oslobođeni od smrtnog grijeha).

Kidanje šeste zapovijedi koja zabranjuje preljub oduvijek je predstavljalo teški grijeh za Katoličku Crkvu. Crkva slijedi učenje Sv. Pavla u ovoj stvari, da “onaj koji jede kruh ili pije iz kaleža Gospodnjeg na nedostojan način, biti će kriv za oskvrnuće Tijela i Krvi Gospodnje. Oni koji primaju Tijelo i Krv nedostojno, jedu i piju svoju osudu, ” uči Sv. Pavao.

“Pastoralno preobraćenje”, potrebno za razumijevanje pape

Za vrijeme svog govora, Kardinal Oullet rekao je da kler treba “pastoralno preobraćenje” kako bi se razumjela i implementirala učenja pape Franje.

“Bez ovog preobraćenja koje potvrđuje osobu u njenom postepenom napredovanju, nemoguće je prihvatiti prikladan stav dobrodošlice, slušanja, dijaloga i milosrđa”, rekao je.

Kardinal je rekao da klerici koji su iskusili ovo preobraćenje “poštivat će osobne odluke čak iako izbor nije još potpuno u suglasnosti sa idealom u Evanđelju, koji uči Crkva.”

Putem sredstava takvog preobraćenja pastori koji prate one koji žive u iregularnim situacijama, biti će u stanju razlučiti raskorak koji postoji između općenitih normi i konkretnih situacija. “Ovo će dozvoliti takvim pastorima da vide mogućnost subjektivnog života u milosti u objektivnoj situaciji grijeha,” dodao je.

I tako se dogodi da oduze Bog mudrost od umnih i učenih i dade je malenima.

https://www.lifesitenews.com/news/did-this-vatican-cardinal-just-flipflop-on-communion-for-remarried-because

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *