Je li papa Franjo liberalni Protestant?

(Ovaj članak je napisao poznati Anglikanski profesor, što je jako zanimljiva potvrda kako će se stvari odvijati u šizmi koja je najavljena kroz Knjigu Istine, gdje će se svi Kršćani u konačnici podijeliti u dva velika tabora. U središtu našeg će biti Euharistijski Isus, a u središtu njihovog „papa Franjo“.)

Je li papa Katolik? Bar zadnjih sto godina, ovo je bila naša Anglikanska šala, kada bi se govorilo o nečemu što je očito. Sada moram pitati ozbiljno pitanje, je li je papa Franjo liberalni Protestant?

Početkom ovog mjeseca, američki teolog je dao ostavku pod prisilom sa mjesta teološkog savjetnika Biskupske Konferencija SAD-a. Što je učinio Otac Thomas Weinandy da je zaslužio ovakvu javnu sramotu? On je javno obznanio svoje pismo iz srpnja upućeno papi, u kojemu navodi da je papa uzrokovao „kroničnu konfuziju“. Papina apostolska pobudnica AL je „ namjerno višeznačna“ po pitanju velikih moralnih i doktrinarnih stvari. „Riskira griješenje protiv Duha Svetoga, Duha Istine“ i „omalovažava važnost Kršćanske doktrine“ pozivajući na promjene tradicionalnih Katoličkih učenja o braku i razvodu. Papa se odupire kritiziranju i ruga se onima koji su izazvali AL, kao da su farizejski bacači kamenja.

Kao autsajder, ne mogu ne razmišljati jesu li papa i USCCB bili djelom isprovocirani Weinandyevom sugestijom, da je Isus dopustio ovu kontraverzu, kako se pokazalo koliko je slaba vjera mnogih unutar Crkve, čak i među mnogima od Njenih biskupa. Katolici će morati sami odlučiti, ali ja ću priznati da mi se javljauju pitanja o vjeri pape Franje, koja su čini se, ako ne slaba, onda bar drugačija od Katoličke tradicije.

Čak i prije nego je objavljena AL u ožujku 2016, Franjo je uzrokovao da se mnogi pitaju o njegovoj odanosti tradiciji. 2014.g., radni izvještaji o Sinodi o obitelji su preporučivali da bi pastiri trebali vidjeti „pozitivne aspekte“ zajedničkog života bez braka i civilnog braka. Franjo je rekao da je Isusovo umnažanje kruha bilo čudo dijeljenja, a ne umnažanja (2013.g.); rekao je ženi koja nije u pravom braku da može uzeti Svetu Pričest (2014.g.); tvrdio je da izgubljene duše ne idu u pakao (2015.g.). U 2016. godini je rekao da je Bog bio „ nepravedan prema Svom Sinu“ , onda je obznanio svoju molitvenu nakanu kako bi se izgradilo društvo „koje stavlja čovjeka u centar“ i proglasio da je nejednakost „najveće zlo koje postoji“ U 2017. godini se šalio da se „unutar Presvetog Trojstva svi svađaju iza zatvorenih vrata, ali izvana daju sliku jedinstva“. Rekao je da je Isus Krist „napravio sebe đavlom“. Proglasio je da „nijedan rat nije pravedan“. Na kraju povijesti „sve će biti spašeno. Sve.“  

Weinandy i drugi Katolički kritičari su naglasili alarmirajuće izjave u samoj AL. Pobudnica izjavljuje, „Nitko ne može biti zauvijek osuđen, jer to nije logika Evanđelja!“ U prosincu 2016.g. Katolički filozofi John Finnis i Germain Grisez su pisali da ova izjava reflektira trend među Katoličkim misliocima od Rahnera do Balthasara, ona je protivna jasnim navodima u Evanđelju i Katoličkom tradicionalnom učenju da postoji „vječna kazna“ u paklu. Finnis i Grisez kažu da prema logici AL, neki od vjernih su preslabi da drže Božje Zapovjedi i da mogu živjeti u milosti dok čine uhodani grijeh „ u velikim stvarima“.

Ja ne uživam u rimskim kušnjama. Desetljećima su ortodoksni Anglikanci i drugi protestanti, tražeći kako da se odupru apostaziji liberalnog Kršćanstva, gledali u Rim zbog moralne i teološke potpore.

Većina nas je shvatila da se u stvari borimo sa seksualnom revolucijom koja je pokvarila i zauzela Episkopalnu Crkvu i njene izvore svugdje. Prvo je bilo svetost života i eutanazija. Onda homoseksualna praksa. Sada je gay brak i transgender ideologija. Tijekom pontifikata Ivana Pavla II i Benedikta XVI, mi ne Katolici koji smo propitkivali moralnu teologiju, mogli smo istaknuti učene i neodoljive dokaze i reći „ Najstariji i najveći dio Tijela Kristova se slaže s nama.“

Onima od nas koji smo se nastavili boriti za pravovjerje, u dogmatskoj kao i moralnoj teologiji, nedostaju dani kada je Rim bio jasan svjetionik koji je svijetlio preko Tibera. Sada, izgleda, da je i on sam postao infiltriran seksualnom revolucijom. Centar više ne drži.

Iako smo zaprepašteni, ne smijemo očajavati jer hrabri i principijelni stav kojega je pokazao Tom Weinandy podsjeća nas da Bog diže proročka svjetla kada dođu mračni dani Njegovoj Crkvi.

https://www.firstthings.com/web-exclusives/2017/11/is-pope-francis-a-liberal-protestant

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *