De Mattei: Kardinali mogu proglasiti da je heretički papa izgubio svoj ured

Profesor Roberto de Mattei govorio je na konferenciji CFN 2018.

DEERFIELD, IL, 10. travnja. LifeSiteNews – Istinska predanost Katedri Sv. Petra bitna je za kršćanski duhovni život, ali danas postoji lažna odanost papi koja tvrdi da se ona mora uvijek poštivati, bez obzira na to što se događa, priznao je slavni crkveni povjesničar Roberto de Mattei, koji je prošli vikend okupio Katolike blizu Chicaga.

Govoreći na konferenciji CFN 2018., de Mattei je pozvao laike i svećenike da se suprotstave teološkoj pogrešci papolatrije i da žive pravu odanost papinstvu.

“Istinska odanost Katedri Petra nije obožavanje čovjeka koji zauzima ovu Katedru, već je ljubav i štovanje za poslanje koje je Isus Krist dao Petru i njegovim nasljednicima.”

Govor profesora de Matteija, bio je pred oko 100 Katolika koji su pozvani sa više kontinenata, dotaknuo je različite teme, uključujući kolegijalnost, ostavku pape Benedikta XVI i tvrdnju da je papa Franjo pao u herezu i da više nije papa.

Najprije poslušnost Bogu

Središnja misao za De Mattei bila je hitna molba za Katolike da izlažu po imenu pastire koji proturječe višegodišnjem Crkvenom učenju. 

Suprotstavljanje pogrešci nije dovoljno, rekao je profesor de Mattei. “Moramo imati hrabrosti reći: ‘Sveti Oče, vi ste prvi koji je odgovoran za zbrku koja postoji danas u Crkvi. Sveti Oče, vi ste prvi koji je odgovoran za krivovjerje koje danas kruži u Crkvi. “

Papolatrija smatra papu kao novog Krista. Zauzima stav da se ne treba brinuti ni o čemu i da papa usavršava nauku svojih prethodnika, prilagođavajući je promjeni vremena.

Papolatrici zavode i umiruju svoju savjest misleći da je papa uvijek u pravu, čak i kad je kontradiktoran prema sebi ili svojim prethodnicima. 

„U stvarnosti, Tradicija ostaje kriterij za razlučivanje onoga što je Katoličko i onoga što nije. Tradicija dolazi prije pape, a ne papa prije tradicije. Inače se trajni magisterij Crkve mijenja živućim magisterijem koji ima svoju vladavinu vjere u subjektu autoriteta, a ne u predmetu prenesene istine.

Poslušnost papi ima svoje granice u prirodnim i Božjim zakonima, i u Tradiciji Crkve, čiji je papa skrbnik, a ne stvoritelj.”

Katolici ne mogu šutjeti

Profesor de Mattei, koji će govoriti na životnom forumu  LifeSiteNewsa u svibnju 2018., također je istaknuo da se Katolici ne mogu podložiti mentalitetu katakombizma kao odgovoru na krizu u Crkvi.

Katolici se ne mogu povući s bojnog polja i misliti da mogu preživjeti bez borbe. Nije dopušteno da kršćanin napusti svoj militantni stav. Da bi šutnju pretvorio u pravilo ponašanja, bilo bi pogreška. Značilo bi to počiniti krivnju šutnjom.

Tko onda mora govoriti i što moraju učiniti? Profesor de Mattei je rekao da odgovornost spada ne samo na obične Katolike, već i na Kardinale koji u svojoj tišini ne ispunjavaju svoju dužnost. Također pada na ramena Benedikta Pape Emeritusa.

Politika tišine postala je zatvor koji zatvara mnoge konzervativce. Danas je trenutak za govoriti. Došlo je do modernističke infiltracije unutar Crkve koja pogađa Rim. Katolici se moraju suprotstaviti ovoj infiltraciji sa sinovskim otporom, ne sarkazmom, nepoštivanjem, gorkim žarom ili ponosom.

Je li papa katolik?

Profesor de Mattei također se bavio sve bitnijim i sve važnijim pitanjem je li papa Franjo još uvijek papa.

Nakon što je citirao druge znanstvenike koji su predložili da je Franjo pao u herezu, de Mattei je rekao: “Moramo priznati da papa sam promiče i propagira greške i krivovjerje u Crkvi. No, kako stablo može živjeti određeno vrijeme nakon što se izvadi s korijenom, tako se nadležnost može održati … čak i nakon pada u herezu. Isus Krist održava osobu heretičkog pape u Svojoj nadležnosti privremeno, dok Crkva ne prepozna depoziciju.”

Govoreći LifeSiteNewsu ,de Mattei je rekao da nitko ne može razriješiti papu, no Kardinali mogu, u načelu, izjaviti i priznati da je heretik, [papa] izgubio svoj ured. 

Dok to vrijeme dođe, dodao je de Mattei, Katolici moraju “objašnjavati ljudima da nažalost papa Franjo propagira krivovjerje. Međutim, Franjo ne gubi svoj ured dok se hereza ne manifestira i proširi. Ovo se još nije dogodilo. 

https://www.lifesitenews.com/news/cardinals-can-declare-that-a-heretical-pope-has-lost-his-office-church-hist

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *