Demonski prikaz ili umjetnost? Kontroverzni svjetlosni efekti projicirani na slavnoj rimskoj bazilici

Svjetlosni efekti projicirani krajem listopada na brojnim crkvenim pročeljima u Rimu bili su “iznimno uznemirujući”, pa čak i “svetogrdni” nekim promatračima dok su ih njihovi kreatori branili kao “preobrazbu” rimskog povijesnog središta (vidi video niže).

“Solid Light Festival” koristio je fasade Pantheona, bazilike Santa Maria Sopra Minerva (u kojoj su tjelesni ostatci svete Katarine Sijenske) i bazilike Sant’Agostino kako bi “istražio nove granice” “digitalne umjetnosti” i “mapiranja” tehnologije, kako su rekli njegovi kreatori iz španjolske tvrtke pod nazivom ‘Onionlab’. Ostale lokacije uključivala su Hadrianov hram i Palazzo della Civiltà Italiana.

Tvrtka kaže da je cilj “ići dalje od onoga što je vidljivo u sadašnjosti” i izgraditi “viziju budućnosti koja može zbuniti i uzbuniti, ali u svakom slučaju fascinirati”. Rezultat je, dodali su, “transformacija” povijesnog središta Rima u “digitalni umjetnički muzej” pomoću “72 projekcija video mapinga”.

No, dok su projicirane slike pokazale napredak u digitalnoj umjetnosti, nisu sadržavale vjerske ili svete slike – podsjećajući na kontroverzni ekološki svjetlosni prikaz “Fiat Lux” koji je prikazan na Bazilici sv. Petra na svečanosti Bezgrešnog začeća 2016. Umjesto toga, scene na novo obnovljenoj fasadi Santa Maria Sopra Minerva projicirale su urušavanja ili eksplozije crkava, pulsirajućih sfera i psihodeličnih tunela koji vode u ponor.

“Proveo sam puno vremena u ovoj crkvi sa sv. Katarinom. Ovo nije “u redu”. Bolesno je! Nije umjetnost. Ustvari se radi o strašnom obliku ruganja”, rekao je jedan promatrač na Twitteru. Drugi je napisao: “Ovo je vrlo uznemirujuće. Osjećam se bolesno u trbuhu.”

Drugi su slike projicirane na baziliku nazvale “definitivno demonskim”. Bazilika je titularna crkva kardinala Antonija dos Santos Marto iz Fatime, a bila je titularna crkva pokojnog kardinala Cormac Murphy O’Connor iz Westminstera u Engleskoj.

Međutim, nisu svi bili protivni. Nadbiskup Mark Coleridge, predsjednik australske biskupske konferencije, tweetovao je: “Rim je savršeno okruženje za ovu vrstu stvari” i podsjetio na “Zvuk i svjetlo” u Piazza Navoni “s orkestrom koji je svirao Posvećenje proljeća od Stavrinskog pred mnoštvom gledatelja nedugo nakon što sam 1980. godine stigao kao nevini student. “

Vikarijat nosi odgovornost

Drugi su tweetovali: “Ne znam je li demonsko. Svakako je ružno”, dok je drugom bilo: “Nevjerojatno” te je upitao: “Je li cjelonočni prikaz ili jednokratan?”

Pa kako je došlo do spektakla? Prema utvrđenom protokolu, kreatori su morali dobiti odobrenje Rimskog vikarijata. Pitalo se i one koji su zaduženi za vođenje raznih zgrada, što je također uključivalo i neka povijesna mjesta.

Dominikanci su zaduženi za baziliku Santa Maria Sopra Minerva. Rektor, Dominikanac, otac Gian Matteo Serra, izjavio je 27. listopada da je spektakl ispunio tri razine odobrenja. Prvo, glavni razlog njegovog odobravanja, ga je zabrinuo.

“Pitanje je: slaže li se rektor da se arhitektonske slike projiciraju na bazilici? Moj je odgovor bio da, dok god slike odobri vikarijat”, rekao je, dodajući da se isto načelo odnosi na koncerte u bazilici.

Što se tiče sadržaja, otac Serra je rekao da je “vikarijat taj koji daje odobrenje za ono što se projicira”. Na kraju krajeva, rekao je vlasnik objekta će procijeniti eventualnu štetu koja bi mogla bit uzrokovana samoj zgradi.

Otac Serra je rekao da je projekciju vidio “nekoliko puta”, ali tek nakon što je bila pokazana u javnosti. Međutim, on je rekao da je njegovo “iskreno, osobno mišljenje” bilo da je “teško okarakterizirati kao demonsko ili svetogrdno.”

National Catholic Registar je upitao Vikarijat za komentar, no do sada nije dobio odgovora.

Niže su neki od svjetlosnih efekata projiciranih na fasadu Santa Maria Sopra Minerva 26. listopada:

http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/demonic-or-just-art-controversial-light-show-projected-onto-famous-rsome-bas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *