Dokazi pokazuju da je papa bio ključan u prikrivanju klerikalnog seksualnog zlostavljanja u Čileu

Oni koji su poznavali Jorge Bergoglia u Argentini prije nego što je postao papa Franjo, kažu da je to “klasičan” potez njegovog pružanja “milosrđa” svećenicima koji su seksualni predatori, na način da zamoli sve ostale da jednostavno “pređu preko toga”, rekla je odvjetnica i zastupnik djece Elizabeth Yore prošli tjedan na EWTN showu.

“Mislim da je ovo pogrešno milosrđe. To je milost za svećenike predatore”, rekao je Raymond Arroyo s EWTN-a u emisiji World Over 8. veljače.

Link na emisiju:

https://youtu.be/nEOhY78-Sb0

Yore, koja je tijekom svoje pravne karijere vodila istrage o zlostavljanju djece i istrage o zlostavljanju od strane klera, komentirala je najnoviji slučaj seksualnog zlostavljanja koji se tiče Franjinog pontifikata, u ovom slučaju kada je papa imenovao biskupa koji je sudjelovao u seksualnom zlostavljanju djece. Papina tvrdnja da nikada nije primio svjedočenja žrtava vezano za sudjelovanje čileanskog biskupa Juana Barrosa u seksualnom zlostavljanju djece, pokazala se lažnom.

“Barrosov slučaj stavlja papu, po prvi put, u središte kao ključnog u prikrivanju”, rekla je Yore tijekom intervjua.

Yore je rekla da ne samo da je sada poznato da je papa primio pismo od jedne od žrtava, nego je također sada poznato da mu je “rečeno od trenutka kada je Barrosa postavio za biskupa 2015. godine da je to loša odluka”.

“Čileanska biskupska konferencija tražila je da opozove ovo imenovanje. Dobio je peticije, pisma i pozive, no sve ih je ignorirao”, rekla je.

Kako detalji dalje izlaze papini izrazi suosjećanja sa žrtvama dolaze u pitanje.

Yore je nazvala slučaj seksualnog zlostavljanja koji uključuje zloglasnog čileanskog svećenika zlostavljača, Fernanda Karadimu i biskupa Juana Barrosa “skandalom epskih razmjera”.

Skandal signalizira da crkva pod Franjinom klizi unatrag u načinu postupanja u pogledu zlostavljanja, rekla je Yore.

Primjer kojeg je papa Franjo postavio u smislu djelovanja na osnovu informacija o zlostavljanju Yore je nazvala “iznimno opasnim”.

Izvješća kažu da je papa Franjo osobno primio osmostrano pismo čileanske žrtve koja je zorno predstavljala navodno zlostavljanje Karadime i povezivala Barrosa kao svjedoka i prikrivača zlostavljanja. Navodna zlostavljanja događala su se desetljećima prije nego što je Franjo imenovao Barrosa da vodi biskupiju Osorno u južnom Čileu 2015. godine.

Papa Franjo primio je pismo žrtve 2015. godine, priopćili su njegov autor i član Franjinog povjerenstva za seksualno zlostavljanje, suprotstavljajući to nedavnom papinom inzistiranju da nijedna žrtva nije progovorila, te da niti jedan dokaz nije bio predstavljen.

Franjo se susreo s prosvjedima u Čileu radi njegovog branjenja Barrosa tijekom posjeta prošlog mjeseca, nazivajući optužbe protiv svećenika “klevetama”.

Dok se Franjo kasnije ispričao, on je ustrajavao u obrani Barrosa, negirajući da je sam dobio svjedočenje i ponavljajući da su takve neprovjerene optužbe “klevete”.

Papa je kasnije rekao kako će poslati malteškog nadbiskupa Charlesa Sciclunu, bivšeg vatikanskog istražitelja za zlostavljanje, u Čile kako bi istražio stvar.

Puno je bilo očekivanja 2014. godine, kada je papa utemeljio povjerenstvo za zlostavljanje. I dok je neprestano osuđivao svećeničko seksualno zlostavljanje tijekom svojega pontifikata, neki tvrde da se njegovi postupci u nekim ozbiljnim slučajevima ne podudaraju s njegovim čvrstim stavovima o zlostavljanju.

Četvorica članova povjerenstva sastali su se s kardinalom O’Malleyjem 2015. godine, prenoseći svoje prigovore na Franjino imenovanja Barrosa za biskupa Osorna 2015. godine.

Na sastanku s O’Malleyom, predstavnici povjerenstva za zlostavljanje navodno su dali pismo kardinalu da dostavi Franji, a O’Malley je kasnije potvrdio članu povjerenstva da je osobno dostavio pismo Papi.

Yore je objasnila da je papi rečeno, od trenutka kada je Barrosa imenovao 2015. godine, da je to bila loša odluka, te da su zanemareni čileanska biskupska konferencija, molbe, pisma i pozivi. Nadalje, čileansko pravosudno ispitivanje ustanovilo je da su sve žrtve koje su svjedočile – uključujući i autora pisma Juana Carlosa – vjerodostojne i da je došlo do značajnog prikrivanja zlostavljanja od strane Karadime.

Arroyo je također razgovarao s Cruzom, koji je rekao da je bio “nevjerojatno frustriran” kad je Barrosa imenovan. Svjedočio je o trojici biskupa koji su svjedočili zlostavljanju, rekao je, ali Barrosa je imao posebno značenje za njega jer je Barrosa osim svjedočenja zlostavljanju, kršio ispovjednu tajnu s Karadimom i psihički zlostavljao kroz zastrašivanje.

Cruz je prepričao kako su on i druge žrtve odbačeni ili klevetani od strane lokalne crkvene hijerarhije zbog brojnih pokušaja da ih se čuje. I govorio je o izražavanju nade da će dobiti drugačiji odgovor od pape, raspravljajući o pojedinostima davanja pisma Franji preko kardinala O’Malleyja.

Cruz je rekao Arroyu da je doista povrijeđen i da se osjeća iznevjeren papinim komentarima da su optužbe kleveta, te da nije bilo ni svjedoka ni dokaza.

“To nam ostavlja vrlo snažne dokaze da je papa doista bio svjestan onoga što se dogodilo”, rekla je Yore. “Žrtve su 10, 15 godina nakon zlostavljanja, molile papu i morali slikati pismo koje su predali kardinalu kako bi se osiguralo da postoje dokazi da je papa primio ove informacije”.

Cijela Latinska Amerika, uključujući i Argentinu, bila je svjesna onoga što se dogodilo kada je ovaj slučaj prekinut u Čileu 2010. godine, primijetila je Yore, a ipak papa nastavlja slijegati ramenima i govoriti kako nema nikakvih informacija. To je upravo ono što je govorio kada je bio kardinal i nadbiskup u Buenos Airesu, rekla je, da nitko nikada nije izašao s informacijama i nikada nije bilo slučajeva klerikalnog zlostavljanja u cijeloj nadbiskupiji Buenos Airesa s preko dva milijuna ljudi.

“Ovo nije samo prikrivanje predatorskog svećenika”, izjavila je Yore. “Barrosa je bio prisutan, u sobi kad se zlostavljanje malodobnih dječaka događalo.”

Rekla je da će kao dječji odvjetnik tvrditi kako je Barrosa bio uključen u seksualno iskorištavanje djece.

Postoji više slučajeva baš poput Barrosa koji su bili pokriveni, Yore je rekla Arroyu, možda čak i neki gori od slučaja Barrosa.

“Ti će slučajevi progoniti ovo papinstvo i doista izazvati pukotine u obrani djece na čijoj izgradnji je papa Benedikt dugo i naporno radio”, rekla je.

“Povjerenje vjernika i postavljanje sustava koji će iskorijeniti predatore. I mislim da je to upravo uništeno i mislim da smo se vratili na početnu točku u Vatikanu.”

https://www.lifesitenews.com/news/evidence-shows-pope-francis-is-a-principal-in-a-cover-up-of-clergy-sex-abus

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *