Ekskluzivno: LifeSite je intervjuirao autora knjige „Papa diktator“

Popularna slika pape Franje je jedna od najnevjerojatnijih prevara današnjeg vremena, rekao je Marcantonio Colonna, autor knjige „Papa diktator“ u intervjuu za LifeSite.

Eksplozivna nova knjiga koja se prvo pojavila na Talijanskom, a onda na Engleskom jeziku 04. 12., isprovocirala je hvalu i zaprepaštenje i privukla zavidnu pažnju, posebno u Katoličkim medijima.

Autor koristi pseudonim stvarne povijesne osobe, čije ime je bilo Marcantonio Colonna. Rođen 1535, Colonna je bio Talijanski aristokrat kojega se najbolje pamti po njegovoj ulozi admirala u papinoj floti u bitci kod Leponta.

U email razmjeni sa Marcantoniom Collonom razgovarali smo o tome zašto je uopće napisao knjigu, što misli da će ona postići i najiznenađujućim otkrićima koje je pronašao u svom istraživanju.

LifeSite: Zašto ste napisali „Papa diktator“

Colonna: Popularna slika pape Franje je jedna od najnevjerojatnijih prevara današnjeg vremena i totalno je različita od stvarnosti Bergoglijevog karaktera kakav je bio znan u Argentini prije njegovog izbora i kakav je znan u Vatikanu danas. Moj cilj je bio da pustim mačka iz vreće i postavim seriju studija politike koja je uslijedila zadnjih pet godina, o pravoj naravi Franjinog pontifikata.

Što se nadate da će knjiga postići?

Ne znam da li bi moja knjiga mogla imati efekt da ohrabri kardinale i druge ljude Crkve da kažu Franji, „ Igra je gotova“. Vjerojatno ne. Ali što sam imao na umu je da se pokuša izbjeći slična greška na idućoj Konklavi. Moj cilj je bio da izložim navodno liberalnog papu koji je izabran 2013 i da potaknem kardinale da ne idućoj Konklavi ne biraju nekoga tko je nepoznat, a tko je ispao dosta drugačiji od onoga kako se o njemu mislilo. (Komentar HKZ- Colonna očito nije svjestan Knjige Istine ni koliko daleko je Franjo spreman ići za sotonom i Antikristom – istina je da nema više Konklava, Benedikt XVI je zadnji pravi papa.)

Ako je vaša glavna briga bila da se ne dogodi slična greška na idućoj Konklavi, zašto niste privatno poslali izvještaj kardinalima. Zašto ići javno? Neki se čitatelji mogu pitati da li će knjiga učiniti više štete nego dobra, stvarajući podjelu i zlovolju prema papi Franji među vjernicima.

Pretpostaviti da bi Kolegij Kardinala u cjelini pročitao knjigu od 60 000 riječi koja bi im bila poslana privatno je totalno nerealan. Osim toga knjiga treba imati kredibilitet koji dolazi iz toga što je javna i prepoznata kao istina od onih koji poznaju Vatikan. A kardinali ne odlučuju u vakumu. Kada budu glasovali na idućoj Konklavi, to treba biti u kontekstu u kojem je cijela Crkva prepoznala uljeza koji je bio na čelu i shvati da treba papu koji je ponajprije čovjek Božji, a ne političar.

Što ste pronašli najzanimljivije, iznenađujuće ili šokantno u vašem istraživanju?

U stvari moja knjiga je uglavnom bazirana na dugoj seriji članaka koji su već prokazali mnoge aspekte Franjinog pontifikata, ali svjetski mediji su odlučili ne primijetiti ih. Moj osobni doprinos je da sam prenio ostatku svijeta prosudbu Bergoglija, koja se već dugo drži u Argentini. U istraživanju Bergoglijeve prošlosti, jedan od najznačajnijih dokaza, na koje sam naišao, je izvještaj koji je napisao njegov nadređeni Isusovac Peter Hans Kolvenbach 1991, kada je bilo predloženo da Bergoglio postane biskup. General Isusovaca je pisao da Bergoglio nije podoban za takvo imenovanje, da je on čovjek izopačenog karaktera, kojemu fali psihološki balans, i da je bio osoba koja je činila podjele, kao provincijal Isusovaca u Argentini. Već dugo se zna za postojanje ovog izvještaja i mene je o njemu izvijestio svećenik koji je sam pročitao dokument u to vrijeme.

Kakvo je vaše mišljenje o papi Franji u svjetlu onoga što ste otkrili?

Moj pogled na papu Franju je uglavnom sazdan iz istraživanja njegovog argentinskog okruženja. On se pojavljuje kao topao karakter, koji je sposoban jako impresionirati ljude i stvoriti topla prijateljstva, ali koji, kao što je rekao jedan od njegovih prijatelja svećenika „ manipulira ljudima kroz privrženost“. Ova osobina mu je omogućila da vješto postavi mrežu preko svojih suradnika u Rimu, kako je prije napravio u Buenos Airesu. Bergoglio je proizvod političke kulture Argentine, koju je oformio populistički diktator Juan Peron, čiji je Bergoglio bio sljedbenik od mladosti i kojega oponaša u svojem načinu upravljanja.

Kako se ovo može usporediti sa pontifikatima iz prošlosti?

Franjin pontifikat je apsolutno unikatan u modernim vremenima, i može se usporediti sa nekoliko katastrofalnih pontifikata iz povijesti, kada su kardinali napravili grešku prilikom izbora. To se događa s vremena na vrijeme, ali moramo se vratiti daleko u prošlost da bi vidjeli nešto slično i nije iznenađujuće da ljudi jako teško mogu vjerovati da je bilo moguće napraviti takvu totalnu pogrešku.

Čak i neki koji hvale knjigu zbog njenog obilja informacija, nazivaju je tendencioznom. Kako ovo komentirate?

Moja knjiga se može nazvati tendencioznom u smislu da čini slučaj, ali ga čini na bazi stvarnih činjenica, koje su pošteno prezentirane. Suprotno od toga trenutna javna slika pape Franje nema nikakve veze sa stvarnošću.

Vatikan navodno istražuje vaš pravi identitet. Zašto ste koristili pseudonim? I da li se bojite represije?

Nažalost, što izranja kroz knjigu je Franjina sklonost odmazdi. Današnja Kurija živi u strahu, da će bilo koja kritika pape voditi otkazu, kako je bilo u slučaju tri službenika Kongregacije za nauk Vjere, koji su istovremeno dobili otkaz od Franje bez objašnjenja. Oni koji žele reći istinu su stoga prisiljeni na anonimnost, kako bi zaštitili ne samo sebe nego i one oko sebe.

https://www.lifesitenews.com/news/exclusive-lifesite-interviews-mysterious-author-of-the-dictator-pope

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *