Evo kako je Franjo rješavao skandal u Čileu

Proteklih je tjedana o slučaju Barroso došlo više informacija koje su vrijedne izvješćivanja. Čileanski kardinal, Javier Errázuriz Ossa, jedan od članova papinog vijeća devetorice kardinala, nedavno je napisao pismo različitim latinoameričkim biskupskim konferencijama u kojem se žalio na činjenicu da je prisutnost biskupa Juan Barrosoa tijekom papinog posjeta Čileu u siječnju 2018. godine privukla previše pozornosti njegovom slučaju. Čini se da kardinal Errázuriz nije zabrinut zbog cijelog skandala o Karadiminom zlostavljanju ili što bi biskup Barroso mogao biti krivični suučesnik u tome. Sada ćemo predstaviti neke činjenice koje bi mogle objasniti zašto je to tako. Jer, izgleda, da je kardinal Errázuriz imao ulogu u prikrivanju tog slučaja tijekom godina dok je još bio u Čileu.

U nedavnom intervjuu za internetsku stranicu njemačkih biskupa, Katholisch.de, Juan Carlos Cruz, jedna od žrtava svećenika zlostavljača Fernanda Karadime, inzistirao je na činjenici da su Karadimu štitili kardinali i biskupi. Na pitanje zašto nema povjerenja u čileansku crkvu, Juan Carlos Cruz kaže:

Uvijek smo bili ohrabreni da svjedočimo, i to smo uvijek činili s dobrom vjernom, no do danas kardinali i biskupi su odgovarali s malo dobrih namjera. Uvjeren sam da kardinal Errázuriz – bivši nadbiskup glavnog grada [Santiaga] ima izrazito loš utjecaj na papu, jer je Errazuriz pokrivao stvari i zato što je pokušao diskreditirati žrtve. Njegov nasljednik, kardinal [Ricardo] Ezzati, nedavno je doveo u pitanje objektivnost žrtava. On je apsolutno neosjetljiv čovjek.

Kada se malo vratimo u prošlost, podsjetit ćemo se da je cijeli skandal već izašao na svjetlo dana još 2010. godine. Prema ranijem izvješću njemačkog novinara Juliusa Müller-Meiningena iz studenog 2015., kada je Cruz, zajedno s još dvije žrtve zlostavljanja, izašao u javnost s teškim optužbama protiv Karadime. Godinu dana kasnije, Vatikan je suspendirao Karadimu. Kao što je rekao Müller-Meiningen, već u 2015. godini, ovaj slučaj “baca sumnju i na papu Franju. Cruz tvrdi da je papa Franjo na strani onih koji prikrivaju stvari, usprkos suprotnim tvrdnjama. “Kada je Papa tada imenovao Juana Barrosa za biskupa Osornoga, Cruz i druge dvije žrtve – José Andrés Murillo i James Hamilton – koji su svjedočili kako je Barroso nazočio zločinu zlostavljanja “osjetili su se kako ih je papa povrijedio”, osobito nakon što je nazvao optužbe “glupošću” i “nasrtajima ljevice”.

U ovom izvješću Müller-Meiningen također govori o činjenici da je Pete Saunders, tada jedan od članova komisije o zlostavljanju u Vatikanu, predložio da se na sljedećem sastanku komisije u veljači 2015. ove teme iznesu, uključujući i ponižavajuće riječi pape o žrtvama zlostavljanja. (Ovaj primjer pokazuje još jednom da je papa imao priliku sagledati dublje Barrosov skandal.) Saunders je zatim nazvao papine riječi “strašnim”. Ovdje je Saunders mislio na dvojicu čileanskih kardinala – Errázuriza i Ezzatia – “koji su u bliskom kontaktu s Franjom i koji igraju ključnu ulogu u skandalu Barrosa”, po riječima Müller-Meiningena. Tri žrtve koje su zajednički pravno zatražile od biskupije Santiago, određenu naknadu za proteklo zlostavljanje, uključile su u svoj apel i bivšeg i sadašnjeg nadbiskupa Santiaga, Errázuriza i Ezzatia. Errázuriz je bio nadbiskup u Santiagu od 1998. do 2010. godine.

U rujnu 2015., prema Müller-Meiningenu, objavljen je skup e-mailova u kojima je Errázuriz vrijeđao Cruza, nazvavši ga “zmijom”. Njemački novinar nastavlja i kaže da su “oba prelata iskoristili svoj utjecaj u Vatikanu da se zaustavi Cruzovo imenovanje “članom vatikanske komisije za zlostavljanja. Objavljivanje e-mailova dovelo je do isprike koja je upućena Cruzu, a koja je došla od predsjednika komisije za zlostavljanje, kardinala Seana O’Malleyja. “Međutim,” kaže Müller-Meiningen, “Franjo je već davao veliko priznanje čileanskim biskupima.” Errázuriz – s kojim je kardinal Jorge Bergoglio 2007. godine radio na brazilskoj Aparecidi, petoj latinoameričkoj biskupskoj konferenciji – “kasnije je pozvan od strane Franje 2013. godine da se pridruži tadašnjem Vijeću osmorice kardinala, a sam Ezzati, štićenik Errázuriza, postao je Franjin kardinal 2014.”

Kao što je Cruz rekao: “Za nas su ove nominacije bile poput papinog udarca u lice”. Errázuriz je znao za optužbe protiv Karadime od 2003., ali je reagirao tek kada je Vatikan započela vlastitu istragu, prema Mülleru -Meiningenu. “Također se kaže da je Ezzati prikrivao takve zlostavljače među njegovim klerom.”

Cruz kaže, kako prenosi novinar: “Papa nastavlja biti na strani zlostavljača i onih koji ih prikrivaju.“

Kao što su primijetile neke moje kolege u Europi, čini se da papa Franjo stavlja svoju lojalnost prema svojim prijateljima iznad dobrobiti Crkve, i zasigurno iznad dobrobiti žrtava zlostavljanja.

https://onepeterfive.com/an-update-on-the-chilean-barros-scandal-and-its-ties-to-pope-francis/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *