Evo RICO: Žrtve zlostavljanja pokrenule tužbu protiv Vatikana i američkih biskupa

WASHINGTON, D.C., 16. studenoga 2018. – Protiv Vatikana i američkih katoličkih biskupa pokrenuta je tužba, koja se poziva na savezni zakon o sprječavanju organiziranog kriminala I korupcije koji se zove RICO.

 

Šest američkih žrtava seksualnog zlostavljanja djece podnijelo je 13. studenog građansku tužbu protiv Američke konferencije katoličkih biskupa (USCCB) i Svete Stolice. Tuže za sebe I druge žrtve, zatražili su suđenje s porotom.

 

Tužitelji tuže Vatikan kao stranu državu, kao “neinkorporiranu organizaciju” i kao “vodstvo međunarodne vjerske organizacije”.

 

Uvod u slučaj uključuje pregled trenutne krize seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj Crkvi, navodeći sve profesije ljudi koji su spomenuti u vezi s skandalom.

 

“Ovaj se slučaj odnosi na endemsko, sustavno, rašireno silovanje i seksualno zlostavljanje tužitelja, koje su izvršili katolički kardinali, biskupi, monsignori, svećenici, sestre, vođe laici, članovi katoličkog redovništva, odgajatelji i drugo osoblje … tijekom aktivnog služenja”, navodi se u prijavi.

 

U pokušaju da Katolička Crkva odgovara odredbama Zakona o RICO-u, tužitelji ju opisuju kao “Poduzeće – udrugu”.

 

Tužba Rimokatoličku crkvu u Sjedinjenim Državama vidi, kao “neinkorporiranu udrugu – u stvarnosti”, što navode u dokumentima i nastavljaju nabrajati svaku biskupiju, eparhiju i vjerski red u Sjedinjenim Državama”

 

Dokument nastavlja: “Svakoj biskupiji na čelu je biskup koji je, pak, član optuženog USCCB-a (biskupske konferencije).”

Kao rezultat njihove tužbe, žrtve se nadaju da će dobiti “kompenzacijsku štetu, ekonomsku štetu, kaznenu štetu, štetu RICO visokih troškova, medicinski nadzor, kamate prije i poslije presude, odvjetničke naknade, troškove sudskih troškova i sudske troškove”.

 

Također se nadaju da će njihovo djelovanjo prisiliti Svetu Stolicu i USCCB da “poštuju različite državne zakone koji zahtijevaju od njih da prijavljuju zlostavljački kler policijskoj službi ili drugim odgovornim vlastima, identificiraju zlostavljački kler široj javnosti tako da roditelji mogu zaštititi svoju djecu unaprijed, da objave dokumente koji dokazuju takva zlostavljanja kako bi postigli transparentnost i druge stvari koje sud smatra pravednim i ispravnim.”

https://www.lifesitenews.com/news/here-comes-rico-abuse-victims-launch-class-action-suit-against-vatican-us-b

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *