Evo zašto niti jedan Kardinal nije potpisao “sinovsku korekciju” papi Franji

Oxford, Rujan 25. 2017. – Nakon objave povijesne “sinovske korekcije” papi, mnogi se zabrinuti Katolici pitaju zašto niti jedan Kardinal nije stavio svoj potpis na ovaj dokument.

Kardinal Raymond Burke posebno je bio u žiži javnosti zbog “formalnog ispravka” od strane Kardinala nakon što ppa nije odgovorio na njihov poziv za jasnoćom Amoris Laetitia.

Pa zašto onda nije on ili neki drugi Kardinal potpisao ovu “sinovsku korekciju”?

Glavni razlog je što su znanstvenici i pastori iza ove inicijative odlučili ne tražiti od Kardinala da im se pridruže.

“Željeli smo biti neovisna inicijativa”, rekao je dr. Joseph Shaw za Life Site News. “Donijeli smo odluku da ne uključimo Kardinale”.

Shaw je želio ugasiti bilo kakve glasine da su prelati iza ove inicijative. “Željeli smo apsolutno jasno istaknuti kako Kardinal Burke nije iza ove inicijative,” rekao je Shaw.

Primarni razlog zašto nismo tražili Kardinale za potpis dokumenta, je obazrivost i razboritost. “Nije praktično očekivati potpis bilo kojeg Kardinala na dokumentu ove prirode,” rekao je Shaw, “jer se previše osobno odnosi na papu.”

Shaw, sa Oxfordskog Sveučilišta, usporedio je Korekciju sa kratkom dubiom, koju su poslali papi Franji kardinali Brandmuller, Burke, Caffarra i Meisner 2016 god. Shaw hvali pismo dubie zbog njene jednostavnosti i izraza vjernosti papi. Također objašnjava kako Kardinali ne bi potpisali teološki dokument te kompleksnosti i ozbiljnosti kao što je Sinovska korekcija, a da ga nisu osobno napisali.

“Što je klerik na višoj funkciji, oprezniji je sa riječima i želi kratkoću.”, istaknuo je Shaw.

Prema Shawu, teolozi i pastori imaju više slobode nego prelati da iznesu argumente protiv Amoris Laetitia. Za to vrijeme Sinovska korekcija trebala bi pomoći široj grupi Katolika.

“Naravno da je dokument namijenjen jednoj osobi. Sinovska korekcija je poslana u Rim prije 6 tjedana i osobno je predana papi Franji u Casa Santa Marta”, rekao je Shaw. Potpisnici nisu primili nikakav odgovor.

“Da je papa Franjo odgovorio, mi bi smo sada imali drugu vrstu konverzacije”, rekao je Shaw. “Stoga sada uključujemo sve katoličke vjernike”

Shaw zna da medije zanima tko je potpisao i koliko je potpisnika, ali ističe da broj potpisnika nije bitan. Najvažniji su argumenti koji su prezentirani. Stoga su svi potpisnici znanstvenici laici i pastori.

“Način na koji se u Crkvi razvijaju stvari je preko teoloških argumenata”, naveo je primjer Bezgrešnog Začeća oko kojeg su se stoljećima vodile rasprave sve dok nije proglašeno dogmom. “Stoga je vrlo važno istaknuti argumente”, naglasio je Shaw.

Sinovska korekcija je napisana preko mnogih revizija prije nego je potpisana i poslana.

Budući da mnogi Katolici žele također potpisati Sinovsku korekciju osobno otvorena je nezavisna peticija na Change.org. 

https://www.change.org/p/petition-support-by-the-catholic-laity-for-the-filial-correction-of-pope-francis

Life Site News također je lansirao peticiju podupirući ovu inicijativu.

“Sretan sam što nas ljudi podupiru na ove načine,” rekao je Shaw.

www.lifesitenews.com/news/heres-why-no-cardinals-signed-the-filial-correction-to-pope-francis

 

One Comment

  1. Janja Radoš

    Hrabro za Isusom Kristom i proglašenim Naučiteljima Svete Katoličke Crkve. Isus Krist Kralj Kraljeva je već pobijedio samo se mi Njegovi moramo očitovati. Čekajmo Ga i u boli radosno! Sve vas ljubim! Janja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *