Facebook će tražiti od korisnika dozvolu za praćenje podataka

Facebook se sprema zamoliti sve svoje korisnike dozvolu za praćenje dok koriste društvenu mrežu, a Europljani su prvi na redu. Ipak, pošto se Facebook financira od reklama neće se moći isključiti apsolutno sve opcije.

Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks at the Facebook Innovation Hub in Berlin, Germany.Kada se dobije upit za dozvolu praćenja podataka nju neće bit moguće odbiti, već će biti ponuđene samo opcije “prihvati i nastavi” ili “upravljaj postavkama za podatke.“ Ukoliko kao korisnik te društvene mreže ne budete zadovoljni tim opcijama, jedino što ćete moći napraviti je prestati koristiti Facebook.

Upitnik za dozvolu praćenja podataka korisnika dolazi nakon što se vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg našao pred Američkim Senatskim odborom na saslušanju zbog curenja podataka korisnika i njihove zloupotrebe ili pokušaja zloupotrebe u raznim kampanjama od strane tvrtke Cambridge Analytics koje je podatke dobivala upravo od Facebooka.

To je saslušanje pokrenulo i širu javnu raspravu o “lažnim vijestima” i cenzuri na Facebooku kao i pitanje može li Facebook i dalje biti privatna tvrtka.

Naime, Facebook je dosegnuo takvu vrstu monopola i popularnosti da sam po sebi postaje “alat za komuniciranje” te se stoga postavlja pitanje strože i definitivne regulacije Facebooka kao tvrtke tj. njenih opcija i mogućnosti.

Komentar HKZ: Lako nađu izgovor da sakriju pravi razlog, a to je veća kontrola podataka i pravo raspolaganja sa podacima. Ljudi će im potpisati da mogu njihove osobne podatke koristiti protiv njih… Pa kad netko kaže da ne živimo u vrijeme Antikrista.

https://narod.hr/zanimljivosti/facebook-ce-traziti-korisnike-dozvolu-pracenje-podataka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *