Fra Gerald E. Murray: O Franjinoj istini i idolu

Papa Franjo je slavio i propovijedao na Misi u Bazilici Svetog Petra u četvrtak ujutro. Obratio se svećenicima na temu Božje blizine i bliskosti koju svećenici trebaju imati sa svojim narodom. Ta svećenička blizina je stav koji se bavi cijelom osobom. Pohvalio je ulične svećenike koji su bliski, dostupni, svećenici koji su tu za ljude, koji razgovaraju sa svima.

Bliskost, vjeruje Franjo, ključ je milosti i također ključ istine. Nadalje, istina nije samo definicija situacija i stvari s određene udaljenosti, sa apstraktnim i logičkim zaključivanjem. To je više od toga. Istina je također vjernost (ämeth). To vam nameće ljude s njihovim pravim imenom, kako ih Gospodin imenuje, prije nego što ih se kategorizira ili definira njihovu situaciju.

Tada je papa Franjo iznenađujuće ustvrdio:

Moramo biti oprezni da ne ulazimo u napast da napravimo idole od određenih apstraktnih istina. To mogu biti udobni idoli, uvijek u blizini; oni nude određeni prestiž i moć i teško ih je prepoznati. Budući da idol istine oponaša, odijeva se po riječima Evanđelja, ali ne dopušta da te riječi dodiruju srce. Čak gore, udaljuje obične ljude od ozdravljujuće blizine Riječi i Isusovih Sakramenta.

Ove su riječi zabrinjavajuće. Idol je lažni bog. Idolopoklonstvo znači služiti nečemu drugom osim Bogu, što je teško kazneno djelo protiv Prve Zapovijedi. 

Istina je sukladnost uma i stvarnosti. Istina o Bogu podrazumijeva da točno shvatimo prirodu i svrhu Njegovog stvaranja (prirodna teologija) i kad vjerujemo u nadnaravnu objava koju On može učiniti. Isus nam je rekao da je On Put, Istina i Život. Sve istine imaju svoje podrijetlo u Istini, koja je Bog postao čovjekom. Kršćanin razumije da je istina Osoba.

Dogmatske i moralne istine dolaze od Boga i vode k Bogu. Istina gasi pogrešku, osobito idolatriju, jer je sva istina pronađena u Riječi koja je postala tijelo. Ono što je istinito je dobro i prekrasno jer nas ujedinjuje sa dobrim i prekrasnim Bogom. On nas je stvorio kako bismo Ga mogli upoznati znajući istinu koja je On.

S obzirom na to, je li moguće učiniti istinu idolom? Mogu li Katolička dogmatska učenja i istine moralnog zakona postati lažni bogovi da im se klanjamo kako bismo stekli određeni prestiž i moć? Nemoguće. Istina koju Crkva podučava jest ono što nas sjedinjuje sa pravim Bogom i oslobađa nas od pogrešaka idolopoklonstva. Istina nije idol, to je lijek za idolopoklonstvo.

Papa Franjo navodi da “idol istine” oponaša, odijeva se po riječima Evanđelja, ali ne dopušta da te riječi dodiruju srce. “Je li Evanđelje zamagljeno ili falsificirano Crkvenim istinama, koje su izvučene iz tog istog Evanđelja?

Ako bi istina mogla biti idol, onda bi, naravno, svaka upotreba Pisma da bi ilustrirala tu istinu bila šarada. Ali istina o Bogu ne može biti idol, jer ono što nam je Bog objavio jest naš način ulaska u Njegovu stvarnost, tj. cilj našeg postojanja.

Franjo navodi da je ta idolatrija istine zapravo udaljila obične ljude od ozdravljujuće blizine Riječi i Isusovih Sakramenta.

Ovdje imamo ključ za interpretaciju onoga što mislim da on sa ovim želi dobiti. On brani svoju odluku u Amoris  Laetitia  kako bi dopustio nekim ljudima koji žive u preljubničkim zajednicama da primaju Sakramente Pokore i Svete Euharistije, a namjeravaju nastaviti sudjelovati u preljubničkim odnosima.

Ta doktrinarna i disciplinarna inovacija, koja proturječi svim prethodnim papinskim učenjima i zakonodavstvu, potvrđena je kao njegova nedvosmislena namjera u pismu Argentinskim biskupima regije Buenos Aires.

Ako istina može ikada izgubiti svoju kvalitetu sredstva za poznavanje Božje Volje i postati nešto netočno, a time i zlo, tada se čovječanstvo gubi. Bez nepromjenjive istine, nemamo načina živjeti u jedinstvu s Bogom i međusobno.

Dobra vijest je da istina nikad ne može biti lažna. Nije idol i braniti istinu nije voditi ljude daleko od Boga prema lažnom bogoslužju već ih pozvati da prihvate ono što je zapravo najdublja želja za blaženstvom, srećom i mirom.

Istina će vas osloboditi, neće vas zarobiti u pogrešci i tami. Oni koji žele biti ozdravljeni približavanjem Kristu u Njegovim Sakramentima, shvatit će taj cilj samo znajući i čineći ono što Isus traži. Odbaciti u praksi Njegove Riječi o trajnosti braka i obvezi da se izbjegne preljub, a zatim potvrditi pravo na primanje Sakramenata, riskira da se pogrešno mišljenje pretvori u idol.

https://www.thecatholicthing.org/2018/04/21/of-truth-and-idols/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *