Franjo: bivši pape ignorirali su milosrđe kroz primjenu ‘nehumane’ smrtne kazne

Franjo je danas rekao da su pape “prethodnih stoljeća” zanemarili “primat milosrđa nad pravdom” u primjeni smrtne kazne, koju je nazvao “nehumanim oblikom kazne”, koji je sada “uvijek nedopušten”.

Papine primjedbe iznesene su 17. prosinca u obraćanju delegaciji Međunarodne komisije protiv smrtne kazne.

Tijekom privatne audijencije, papa je napustio svoj pripremljeni govor i razgovarao s izaslanstvom koristeći nepripremljene primjedbe. Nakon sastanka, Vatikan je objavio pripremljeni govor novinarima, istaknuvši da je to također dano sudionicima.

U pripremljenom govoru, papa je istaknuo različite inicijative koje je tijekom godina proveo s ciljem ukidanja smrtne kazne, uključujući i onu prema Kongresu Sjedinjenih Država 24. rujna 2015. godine.

Također je govorio o nedavnoj promjeni člana. 2267 Katekizma Katoličke crkve, za kojeg je rekao kako “sada odražava razvoj doktrine posljednjih papa, kao i promjenu svijesti kršćanskoga naroda, koji odbacuje kaznu koja ozbiljno narušava ljudsko dostojanstvo”.

Tvrdeći da je u “prethodnim stoljećima” primjena smrtne kazne bila zasnovana na nemogućnosti zaštite društva i nedovoljno razvijenog razumijevanja “ljudskih prava”, papa je izjavio da se “pribjegavanje smrtnoj kazni ponekad predstavljalo kao logična i pravedna posljedica”.

“Čak je i u papinskoj državi primijenjen ovaj nečovječni oblik kažnjavanja, zanemarujući primat milosrđa nad pravdom”, kazao je.

Papa je dodao: “Zbog toga novi tekst Katekizma podrazumijeva i preuzimanje naše odgovornosti za prošlost i prepoznavanje da je prihvaćanje ovog oblika kažnjavanja posljedica onovremenog mentaliteta, koji je bio više legalistički umjesto kršćanskog, koji je sakralizirao vrijednosti zakona kojima nedostaje humanosti i milosrđa”.

Inzistirajući da promjena Katekizma nije “u kontradikciji s naukom prošlosti”, nego “skladni razvoj” doktrine, papa Franjo ponavlja da Crkva sada naučava da je “u svjetlu Evanđelja smrtna kazna uvijek nedopustiva jer krši nepovredivost i dostojanstvo osobe. “

Zato je pozvao sve države koje nastavljaju koristiti smrtnu kaznu da “usvoje moratorij s ciljem ukidanja ove okrutne kazne”.

(…)

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-former-popes-ignored-mercy-in-using-inhuman-death-penalty

Komentar HKZ: Pitate se čemu sve ovo? Opet je riječ o pripremi terena za nove promjene stalnog i nepromjenjivog Crkvenog nauka – korištenje smrtne kazne kao „najbezbolnijeg“ načina testiranja priče o „razvoju“ doktrine i korištenje iste platforme kako bi se osudilo sve što je bilo prije, uključujući i nekadašnje pape jer tobože nisu imali dovoljno razumijevanja za ljudska prava.

Tako lažni prorok na ruševinama Tradicije Crkve uzdiže idol ljudskih prava čiju krinku globalna elita standardno koristi za promicanje ključnih smrtnih grijeha današnjice: abortusa, sodomije i eutanazije.

Ovdje vidimo slavodobitno ruganje rušenju tvrđave Katekizma Katoličke Crkve od strane lažnoga proroka.

Ne treba zaboraviti da ukidanje smrtne kazne u podsvijesti vjernika ide ruku-pod-ruku sa prethodnim natruhama lažnoga proroka kako niti vječna kazna ne postoji.

Tko ima oči – vidjet će.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *