Franjo izdao dekret kojim se ukida “Ecclesia Dei”

Kao što se i očekivalo, papa Franjo je službeno ukinuo Papinsku komisiju Ecclesia Dei – vatikansko tijelo koje je radilo na ujedinjenju tradicionalnih katolika s Petrovim nasljednikom – i prenio njihove dužnosti na novu posebnu sekciju unutar Kongregacije za nauk vjere.

 

 

Vatikan je ovu odluku najavio u motupropriju od 17. siječnja i objavio je danas (vidi link na engleski tekst niže).

U posebnoj Papinoj uredbi u vezi s reorganizacijom papskog zbora, Sveta Stolica je također objavila da je nadbiskup Guido Pozzo, do sada tajnik Ecclesia Dei, premješten na mjesto glavnoga nadzornika Papinskog glazbenog zbora, koji je pridružen Uredu za papinska liturgijska slavlja, pod vodstvom monsinjora Guida Marinija.

 

Papa Sveti Ivan Pavao II. osnovao je Papinsku komisiju Ecclesia Dei 1988. godine kao odgovor na odluku nadbiskupa Lefebvre te godine da imenuje četiri biskupa bez papinskog dopuštenja, ukoju je Vatikan smatrao raskolničkom i koja je dovela do izopćenja nadbiskupa Lefebvra, zajedno s ona četiri biskupa. Papa Benedikt XVI. povukao je izopćenje 2009. godine.

 

Na linku niže je engleski prijevod „motuproprija“ o ukidanju Ecclesie Dei.

 

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-issues-decree-suppressing-ecclesia-dei-full-text

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *