Franjo je dao odobrenje prijedlogu međupričesti

RIM, 11. svibnja 2018. Njemački nadbiskup je izjavio kako vjeruje da je papa Franjo dao biskupima njegove zemlje odobravanje za kretanje naprijed sa svojim kontroverznim prijedlogom da dopuste protestantskim supružnicima koji su u braku sa Katolicima da prime Svetu Euharistiju.

Govoreći Središnjem odboru njemačkih Katolika (ZdK), najvećoj skupini katoličkih laika u Njemačkoj, nadbiskup Stefan Hesse iz Hamburga rekao je da je papa dao “jasno Richtungswink” o pitanju međupričesti.

Richtungswink je njemački izraz koji znači “upozorenje o smjeru”.

U komentarima objavljenima u Katholisch.de, portalu koji je pod nadzorom njemačke biskupske konferencije, nadbiskup Hesse rekao je da je referiranjem pitanja njemačkim biskupima papa signalizirao da imaju “nadležnost” odlučiti o tome.

Također je rekao da je papa jasno dao do znanja da biskupska konferencija može odlučiti hoće li protestantski supružnik primiti Svetu Pričest u Katoličkoj crkvi, na isti način kao što je to u početku učinjeno, tj. većinom glasova.

U veljači na proljetnom plenumu Njemački biskupi većinom su glasali da se takvo dopuštenje može dati protestantskom supružniku.

U to vrijeme kardinal Reinhard Marx, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, jasno je rekao da prijedlog ne zahtijeva da se protestantski supružnik pretvori u Katolika.

Biskupi su namjeravali objaviti prijedlog kao “pastoralni”, ali su bili blokirani kada su sedam njemačkih biskupa poslali pismo Vatikanu izrazivši svoje protivljenje.

Sedam biskupa izjavilo je da ne smatraju da je to pitanje “pastoralno”, nego “pitanje vjere i jedinstva Crkve koje ne podliježe glasovanju.”

Prošlog četvrtka, Njemački biskupi, koji predstavljaju obje strane, susreli su se sa vrhunskim Vatikanskim dužnosnicima u uredima Vatikanskog doktrinarskog odjela. Na kraju rasprava, nadbiskup Luis Ladaria, SJ, prefekt Kongregacije za nauk vjere, priopćio je da papa Franjo – koji nije bio prisutan na sastanku – “cijeni ekumensku predanost Njemačkih biskupa i da ih zamolio da nađu, u duhu crkvenog zajedništva, jednoglasno rješenje, ako je moguće. “

U komentaru Nacionalnom Katoličkom Registru prošlog petka, prethodnik nadbiskupa Ladarije, njemački kardinal Gerhard Müller, opisao je izjavu kao “vrlo siromašnu” i pozvao biskupe i kardinale da podignu svoje glasove.

https://www.lifesitenews.com/news/german-archbishop-pope-francis-has-given-nod-of-approval-to-intercommunion

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *