Franjo požuruje svećenike da u “stilu Evanđelja” izraze “dobrodošlicu” parovima koji žive u divljem braku

Rim, 27.02.2017. -Papa Franjo požuruje svećenike koji su na župama da sudjeluju u Vatikanskom tečaju pod nazivom “Nova Bračna Procedura” i izraze “dobrodošlicu” kohabitacijskim parovima koji žive u bludu i koji “više vole živjeti zajedno bez stupanja u brak”. Papa nije tražio od svećenika da opomenu takve parove što žive u teškom grijehu niti ih je tražio da rade na njihovom obraćenju i pokajanju.

“U isto vrijeme, učinite se bliskim sa stilom Evanđelja, kako bi susreli i izrazili dobrodošlicu onim mladim ljudima koji više vole živjeti zajedno bez stupanja u brak”, rekao je svećenicima u Subotu, 25.02.2017. god. na događaju koji organizira Rimska Rota, Vatikanski najviši Crkveni sud.

“Na duhovnom i moralnom planu, oni su među siromašnima i malenima, prema kojima Crkva, slijedeći korake njenog Učitelja i Gospodina, želi biti Majka koja ne napušta nego dolazi bliže i brine se. Ove osobe su također voljene od Kristova srca. Na poslijetku ova briga, upravo zbog toga što isijava iz Evanđelja, predstavlja esencijalni dio vašeg rada na promociji i obrani Sakramenta Braka” dodao je.

Prošle godine Franjo je rekao da su kohabitacijski parovi u “pravom braku” i da imaju milost tog Sakramenata.  ( Iako ga nemaju – naš dodatak )

“Vidio sam mnogo vjernosti u ovim divljim brakovima i ja sam siguran da je to pravi brak, oni imaju milost pravog braka zbog svoje vjernosti”, rekao je tada.

Katekizam Katoličke Crkve naziva blud “teško protivnim dostojanstvu osobe i ljudskoj seksualnosti, koja je prirodno usmjerena prema dobru supružnika i djece, te edukaciji djece.”

Nadalje donosi da su situacije kao što je divlji brak “uvreda protiv dostojanstva braka; oni uništavaju samu ideju obitelji; oni oslabljuju osjećaj vjernosti. Oni su protivni moralnom zakonu. Seksualni čin mora se odvijati isključivo unutar braka. Izvan braka uvijek predstavlja teški grijeh i isključuje osobu iz sakramentalnog jedinstva.”

Usmjeravajući tečaj osmišljen je da uči svećenike koji su na župama, radu na njihovim biskupijskim sudovima o poništenju braka i drugim povezanim stvarima, te kako implementirati promjene iz Motu Proprio, i Mitis Ludex i Misericors Jesus, sa Amoris Laetitia kao glavnim okvirom.

Franjo je rekao svećenicima: “za svaku osobu i svaku situaciju pozvani ste biti suputnici, da svjedočite i dajete podršku”.

Požuruje ih da “daju podršku” svim parovima koji su sami odlučili da je njihov brak nevaljan i žele službeno razrješenje.

“Kada vi  date ovo svjedočanstvo, neka vaša briga bude također dati podršku svima onima koji su shvatili činjenicu da njihov brak više nije istinski sakramentalni brak i žele izaći iz te situacije. U ovom delikatnom i nužnom radu, nastavite na takav način da vaši vjernici prepoznaju vas, ne toliko kao stručnjake birokratskog čina ili pravne norme, nego kao brata koji se stavlja u položaj slušatelja, punog razumijevanja”, rekao je.

Proces razlučivanja on stavlja u ruke pojedinih svećenika u njihovim župama budući da ” nitko bolje od vas ne poznaje i nije u kontaktu sa realnosti društvenih okolnosti tog područja i različitih kompleksnih situacija”

https://www.lifesitenews.com/news/francis-urges-priests-to-welcome-cohabitating-couples-in-the-style-of-the-g

Komentar: Ono što je u Katoličkoj Crkvi do jučer bilo nezamislivo kao razlog za razvod, danas postaje vrlo uvjerljiv argument npr. neslaganje karaktera supružnika. Treba naglasiti da uopće nema govora o pokušaju pomirbe među supružnicima ili obraćenja na Božji put. Jasno se vidi da Franjo doživljava divlji brak upravo suprotno od onoga što piše u Katekizmu Katoličke Crkve, štoviše izjednačava ga sa Sakramentalnim Brakom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *