Franjo pozvao kineske biskupe da pokažu poštovanje i odanost vladajućoj komunističkoj partiji Kine

Vatikanske novine, L’Osservatore Romano, objavile su u nedjelju članak na talijanskom, engleskom i kineskom jeziku, u kojemu piše da je papa pozvao “sve biskupe da obnove svoju potpunu privrženost Kristu i Crkvi”.

 

U isto vrijeme, “kao članovi kineskog naroda, oni su dužni pokazati poštovanje i odanost civilnim vlastima.”

 

U članku se navodi da bi biskupi tako trebali razumjeti Isusove riječi: “Dajte dakle caru carevo, a Bogu Božju” (Mt 22,21).

 

Državne kineske novine, Global Times, priopćile su da je ta izjava “najnovija gesta dobre volje prema Pekingu”.

 

 

Papa Franjo ” je pozvao sedam kineskih biskupa, čije su pastoralne dužnosti objavljene u nedjelju, da pokažu” poštovanje i odanost civilnim vlastima “dok se drže svoje vjere”, navodi se u članku.

 

“Ova objava pokazuje da Vatikan poziva sve svećenike i vjernike, uključujući i one koji se smatraju podzemnom crkvom, da budu solidarni i da podržavaju pastoralne dužnosti biskupa”, rekao je istraživač Wang Meixiu, član Kineske akademije društvenih znanosti, prema riječima Global Timesa.

 

Bivši biskup Hong Konga, kardinal Joseph Zen, izjavio je Breitbart Newsu u intervjuu prošlog tjedna kako katolici u Kini trpe “veliku konfuziju” zbog nedavnog sporazuma između Vatikana i komunističke partije Kine, koji je dao neke ovlasti nad imenovanjem katoličkih biskupa.

 

“Privremeni sporazum između Svete Stolice i kineske vlade je tajni dogovor”, rekao je kardinal, “i nitko ne zna točno što je u njemu točno navedeno.”

 

“Vladini dužnosnici pokušavaju izvršiti pritisak na sve katolike da se pridruže Patriotskom udruženju”, rekao je Zen, “ali Vatikan to nije ovlastio. Nije bilo spajanja Katoličkog patriotskog društva i podzemne crkve. “

 

Ipak, rekao je, “komunisti iskorištavaju zbrku pokušavajući prisiliti katolike da se pridruže.”

 

“Moramo proučiti našu povijest”, rekao je kardinal. “Zašto uopće postoje dvije katoličke zajednice? Postojao je razlog. Katoličko patriotsko društvo uči protiv katoličke doktrine i to se nije promijenilo. “

 

https://www.breitbart.com/asia/2019/02/04/pope-francis-calls-chinese-bishops-show-loyalty-civil-authorities/

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *