Franjo premješta Tijelovsku procesiju iz Rima

Rim – papa Franjo napušta 40-godišnju tradiciju koju je obnovio Sv. Ivan Pavao II. i prebacuje proslavu Tijelova iz srca Rima u susjedni gradić Ostia.

Taj potez označava najnoviju promjene u nekoliko promjena koje je Franjo uveo na proslavu Tijelova, od početka pontifikata.

S obzirom na duboku važnost i ljepotu godišnje Euharistijske procesije kroz srce Rima, taj korak vodi neke da pitaju: Franciscus, quo vadis?

Do ove godine godišnja Euharistijska procesija svijeća uslijedila bi odmah po slavljenju Svete Mise u rimskoj bazilici Sv. Ivana Lateranina i krenula uz Via Merulana do bazilike Sv. Marije Velike gdje bi se zaključila sa svečanim blagoslovom Presvetim Sakramentom.

Papa Sv. Ivan Pavao II. obnovio je procesiju Tijelova u Rimu 1982. godine, nakon prekida više od stotinu godina. Bio je to običaj koji je duboko volio i nastavio tijekom svog pontifikata, kojeg je također jako cijenio papa Benedikt XVI.

Američki svećenik, koji je bio u Rimu na početku papinstva Pape Ivana Pavla II., sjeća se svog iskustva na Tijelovo 1980. :

Prva Misa koju sam služio za papu Ivana Pavla II. bila je na blagdan Tijelova u Rimu, gdje sam bio polaznik sjemeništa. Bilo je to godine 1980., kraj moje prve godine teologije. Nikada neću zaboraviti tu Misu. Prije nego što smo počeli, tri sjemeništarca i ja bili smo s papom Ivanom Pavlom u sakristiji bazilike Sv. Petra. Sveti je Otac govorio o Svetoj Euharistiji i blagdanu Tijelova. On nas je savjetovao da Euharistiju postavimo u središte našega života kao sjemeništaraca i budućih svećenika. Sveti je Otac također govorio s očitom nostalgijom o tradiciji procesija Corpus Christi u Poljskoj.

Gledao sam kako se Papa Ivan Pavao pripremao za Misu kada je kleknuo na tihu molitvu (nekoliko minuta) prije no što je stavio svoje odijelo. Zatim smo krenuli na Trg Sv. Petra na vanjsku Misu gdje su se okupile desetine tisuća ljudi. Na kraju Mise, Sveti Otac je s Presvetim Sakramentom hodao u procesiji oko Trga Svetog Petra.

Kad smo se vratili u sakristiju, Sveti je Otac rekao da bi radije hodao po ulicama Rima, kao u Poljskoj.

Isti svećenik podsjeća na svoje iskustvo 1982. godine, kada je papa Ivan Pavao II. obnovio tradiciju u Rimu:

Dvije godine kasnije, dok sam bio u Rimu, a sada kao zaređeni đakon, imao sam povlasticu ponovno služiti u Misi za papu Ivana Pavla na blagdan Tijelova, ovaj put kao đakon. Slavila se izvan rimske katedrale, ispred bazilike Sv. Ivana Laterana. Nakon Svete Mise, Sveti je Otac doista uzeo Presveti Sakrament kroz rimske ulice, u procesiji Corpus Christi od Sv. Ivana Laterana do bazilike Svete Marije. Papa Ivan Pavao vratio je rimski običaj koji se nije dogodio više od stotinu godina.

U prvoj godini svog pontifikata, papa Franjo iznenadio je sve slijedeći procesiju Tijelova pješice, iza Presvetog Sakramenta, umjesto da kleči pred Euharistijom na modificiranom “papamobilu”, kako su pape Ivan Pavao II. I Benedikt XVI. činili.

Zatim, 2014., navodno više nije bio u mogućnosti pješačiti, pa je odabrao provozati se u baziliku Svete Marije u automobilu, ispred dolaska Gospodina u Presvetom Sakramentu.

Prošle je godine uzeo daljnji i nenadmašen korak prenošenja vatikanske liturgijske proslave Tijelova s četvrtka do sljedeće nedjelje.

Za daljnje odstupanje od prošlih slavlja Corpus Christi, službena izjava za proslavu 2018. također navodi da će samo papin vikar za rimsku biskupiju, nadbiskup kardinal Angelo De Donatis, i pomoćni biskupi i župni svećenici Ostie, slaviti Misu.

“Nije predviđena koncelebracija za druge svećenike”, navodi se u priopćenju.

https://www.lifesitenews.com/news/quo-vadis-pope-francis-moves-corpus-christi-procession-out-of-rome

One Comment

 1. suzana

  Sveta Faustina Kowalska jedna od najvećih mističarki crkve 20. stoljeća moleći pred Presvetim u svom dnevniku, u zapisu br. 352. zapisala je ovu prelijepu ali manje poznatu molitvu Milosrdnom Isusu prisutnim u maloj bijeloj hostiji. Izmoli danas ovu molitvu iskazujući ljubav Isusu prisutnom u Hostiji sa željom da se On nastani u svakom čovjeku….

  Litanije sv. Hostiji

  Sveta Hostijo, koja sadržiš zavjet Božjeg milosrđa za nas i posebno za jadne grešnike,…..Uzdam se u Tebe!

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalazi Tijelo i Krv Isusova kao dokaz beskrajnog milosrđa prema nama, a posebno prema jadnim grešnicima,….

  Sveta Hostijo, Ti sakrivaš u sebi vječan život i beskrajno milosrđe, koje nam se bogato dariva, a posebno jadnim grešnicima,…..

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalazi milosrđe Oca, Sina i Duha Svetoga, a posebno prema jadnim grešnicima,….

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalazi beskrajna cijena milosrđa i koja plaćaš sve naše krivice, posebno jadnih grešnika,….

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalazi izvor žive vode, koja je izvirala iz beskrajnog milosrđa za nas, a posebno za jadne grješnike,….

  Sveta Hostijo, koja u sebi skriva vatru najčišće ljubavi, koja izgara u krilu Vječnog Oca kao u beskrajnom ponoru milosrđa za nas, a posebno za jadne grešnike,….

  Sveta Hostijo, koja skriva lijek protiv svih naših nemoći; teče iz beskrajnog milosrđa kao iz nekog izvora za nas i za jadne grešnike,…..

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalazi sjedinjenje između Boga i nas po beskrajnom milosrđu za nas, a posebno jadnim grešnicima,….

  Sveta Hostijo, u kojoj se nalaze svi osjećaji preslatkog Srca Isusova za nas, a posebno za jadne grešnike,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u patnjama i protivštinama života,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u tami i unutarnjim i vanjskim olujama,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u životu i u času smrti,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u neuspjesima i u poplavi očaja,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u prijevari i izdaji,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u tami i bezbožnosti koja preplavljuje svijet,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u čežnji i boli, u kojoj nas nitko ne može razumjeti,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u patnji i sivilu svakodnevice,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado u slomu naših očekivanja i nastojanja,….

  Sveta Hostijo, naša jedina nado usred neprijateljskih strijela i nastojanja pakla,…

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad patnje nadilaze moje snage i kad vidim da su bezuspješna moja nastojanja,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad oluje razdiru moje srce i kad moj zaplašeni duh upada u očaj,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad mi se srce trese i smrtni znoj moj pokriva čelo,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad se sve uroti protiv mene i neutemeljeni očaj prodire u moju dušu,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad se moje oči ugase za sve zemaljsko i moj duh ugleda po prvi put nepoznate svjetove,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad moje dužnosti nadilaze moje snage, a neuspjeh je moj stalni pratilac,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe, kad mi se čini teškim vršenje kreposti i kad se priroda buni protiv toga,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad su mi upućeni neprijateljski udarci,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad su muka i napor osuđeni od ljudi,….

  Sveta Hostijo, uzdam se u Tebe kad se oglasi Tvoj sud nada mnom,….tad se pouzdajem u more Tvog milosrđa.

  Klanjam Ti se, Stvoritelju i Gospodine, skriveni u Presvetom sakramentu. Slavim Te za sva djela Tvojih ruku, u kojima postaje vidljivim tako puno mudrosti, dobrote i milosrđa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *