Franjo traži od Njemačkih biskupa jedinstvo po pitanju međupričesti

Vatikan – Franjo traži od Njemačkih biskupa da donesu jedinstvenu odluku o tome da li može protestantski supružnik koji je u braku sa Katolikom, pristupiti Svetoj Pričesti.

Kongregacija za nauk vjere, je već pisala Njemačkim biskupima. Prema nekim izvještajima, Franjo nije htio da pismo bude javno, jer nije bilo u skladu sa smjerom pontifikata.

U izjavi koja je dana večeras nakon sastanka nekih Njemačkih biskupa, koji su pozvani u Vatikan i Vatikanskih službenika, Nadbiskup Ladaria, prefekt Kongregacije za nauk vjere, je objasnio da papa cijeni ekumenske napore Njemačkih biskupa i traži od njih da nađu u duhu Crkvenog zajedništva, jedinstveno rješenje, ako je moguće.   

Tijekom razgovora u Vatikanu, razna viđenja su bila iznesena i raspravljana, uključujući odnos pitanja vjere i pastoralne brige, u relaciji na cijelu Crkvu. Rečeno je da će Ladaria izvijestiti „svetog oca“ o sadržaju razgovora i da je sastanak protekao u bratskoj atmosferi.

Na današnjem razgovoru su bili kardinal Rainer Maria Woelki iz Cologne i biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga. Ova dva biskupa su između sedam biskupa potpisnika pisma, koje je upućeno Vatikanu, koji su se suprotstavili prijedlogu dopuštanja međupričesti u Njemačkoj, a za koju su glasovali Njemački biskupi 20. 02. sa dvotrećinskom većinom.

Također su bili prisutni tri Njemačka biskupa koji su poduprli prijedlog međupričesti: kardinal Reinhard Marx, biskup Karl-Heinz Wiesemann iz Speyera, i biskup Gerhard Feige iz Magdeburga, koji je predsjednik biskupske komisije za ekumenizam.

Isusovac Hans Langendörfer, tajnik Njemačke biskupske konferencije – za koga se govori da je glavni mozak koji stoji iza ovoga prijedloga – također je bio na sastanku. Sa Vatikanske strane u razgovoru su sudjelovala četvorica visokopozicioniranih prelata.

Kako je izvješteno ranije od strane NCR – a, papa Emeritus Benedikt XVI je se također suprotstavio prijedlogu Njemačkih biskupa za međupričest, te je podupro pismo sedmorice biskupa.

 Franjo kako znamo podupire ovaj prijedlog, jer je već prigrlio tu ideju na sastanku sa Luteranima u Rimu 2015. Nedugo nakon toga kardinal Sarah, prefekt Kongregacije za Božanski kult i disciplinu Sakramenata, izjavio je da međupričest nije moguća između Katolika i nekatolika.

Morate ispovijedati Katoličku vjeru. Nekatolici ne mogu primiti Pričest. To je vrlo, vrlo jasno. To nije pitanje savjesti. Izjavio je Sarah.

Kardinal Muller je nazvao ovaj prijedlog retoričkim trikom.

Sa svoje strane, kardinal Brandmuller je nazvao slabo protivljenje Njemačkih biskupa ovom prijedlogu, neupitnim skandalom.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-asks-german-bishops-to-find-unanimous-result-on-question-of-in

Komentar HKZ: Tako će očito još jednom zbog „jedinstva“ u biskupskoj konferenciji biti izdana vjera. Franjo će dobiti što je htio, a pravovjerni biskupi će izgubiti dio kredibiliteta među vjernicima, zbog lažnog jedinstva. Biskupske konferencije su u biti zamišljene i uspostavljene od neprijatelja Crkve, da bi biskupima oduzele Apostolsku vlast.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *