Franjo zahvalio biskupima Malte zbog smjernica kojima dozvoljavaju preljubnicima da čine svetogrđe

6.04.2017. – Prema vijestima s Malte, papa Franjo zahvaljuje Katoličkim biskupima Malte na njihovom tumačenju Amoris Laetitia, koje uči da pravi preljubnici mogu primiti Svetu Pričest, ako osjećaju da su „u miru s Bogom“.

Newsbook izvještava da je kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik Biskupske Sinode, nedavno poslao pismo malteškim biskupima u ime pape Franje.

Smjernice biskupa Malte otvorile su vrata Pričesti za Katolike u preljubničkim zajednicama, govoreći kako bi bilo „ljudski nemoguće“ slijediti Crkveni nauk i živjeti čistoću tijekom civilnog braka. Smjernice također sugeriraju da parovi u nevaljaloj zajednici mogu „ povećati štetu“ ako ne počine preljub.

Katolička Crkva uči da je brak trajan i doživotan, te da je „ponovna ženidba“ nemoguća, osim ako je prethodna zajednica proglašena ništavnom. Katolička Crkva također uči da je Euharistija doslovno tijelo, krv, duša i božanstvo Isusa Krista, tako da je Katolici mogu primiti jedino u „stanju Milosti“. Katolici trebaju ići na Ispovijed prije primanja Svete Pričesti, ako su počinili teški (smrtni) grijeh. Oni koji su rastavljeni i civilno vjenčani moraju živjeti kao „brat i sestra“ kako bi primili Sakramente.

Dokument kojeg su pustili Malteški biskupi, nazvan Criteria for the Application of Chapter VIII of Amoris Laetitia, kaže da su ove upute „u skladu s direkcijama koje je dao papa Franjo“.

Nadbiskup Charles Scicluna, nadbiskup Malte, je rekao da bogoslovi koji se ne slažu s njegovim tumačenjem i onoga od biskupa Maria Grecha mogu napustiti bogosloviju.

„Vrata bogoslovije su otvorena“ i oni mogu slobodno otići, rekao je za National Catolic Register. Nekoliko web stranica je izvijestilo o Grechovim prijetnjama da će suspendirati svećenike koji odbiju dati Svetu Pričest ponovno vjenčanim osobama koje su rastavljeni, što je Grech zanijekao.

Odvjetnik za Kanonsko pravo Ed Peters nazvao je „katastrofom“ Malteške smjernice.

„Po mom mišljenju biskupi Malte su u stvarnosti pozvali Katolike koji su im povjereni (vjernike laike i kler) da počine brojna objektivno teška zlodjela“, on piše.

Peters navodi da Pričest za rastavljene i ponovo vjenčane – odobrene smjernice Amoris Laetitia biskupa Buenos Aires, za koje je Radio Vatikan potvrdio da ih je papa Franjo odobrio, nisu toliko loše kao one koje su dali biskupi Malte.

Papa Franjo nije odgovorio na dubiu, ili formalna pitanja, četvorice kardinala koji su tražili njegovo očitovanje, da li je Amoris Laetitia kompatibilna s Katoličkim moralom.  

https://www.lifesitenews.com/news/report-pope-francis-thanks-malta-bishops-for-allowing-remarried-divorcees-t

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *