Glavni igrač na Drugom Vatikanskom priznao da je skrivao homoseksualni život

Gregory Baum (93), slavni bivši kanadski Katolički svećenik, u svojoj posljednjoj knjizi otkrio je da je desetljećima potajno vodio aktivni homoseksualni život.

Baum, koji je bio peritus ili ekspert na Drugom Vatikanskom Koncilu, navodno je sastavio prvu skicu koncilskog dokumenta Nostra aetate, Deklaraciju o odnosu Crkve sa nekršćanskim religijama. Baum je zagovarao ukidanje Crkvenih nastojanja koji bi ohrabrili Židove da prepoznaju Krista kao Mesiju i od tada gura socijalnu pravdu i liberalnu teologiju.

Utjecajni klerik otkriva iskreno u knjizi “The oil has not run dry: the story of my theological pathway”(Ulje nije presušilo; priča o mom teološkom putu), “Nisam priznao svoju homoseksualnost javno jer bi takav akt iskrenosti smanjio moj utjecaj kao kritičkog teologa”. “Bio sam željan, da me se čuje kao teologa koji vjeruje u Boga salvator mundi (spasitelja svijeta), posvećenog socijalnoj pravdi, liberalnoj teologiji i globalnoj solidarnosti”.

Podijelite ovaj članak da se širi svijetom!

Baum je također bio utjecajan u Katoličkoj Crkvi u Kanadi unatoč njegovim otvorenim heretičkim stavovima o seksualnosti, koje je objavio u različitim listovima. Njegovo javno neslaganje sa Crkvenom deklaracijom 1968 god., Humane Vitae o nastavku zabrane kontracepcije, bilo je ključno u neslaganju kanadskih biskupa sa enciklikom Pape Pavla VI. Kao najistaknutiji stručnjak o neslaganju kanadskih biskupa, monsinjor Vincent Foy napisao je: “Da nije bilo tamne sjenke Bauma nad Winnipeg-om, njegovog utjecaja na pojedine biskupe, kanadski teološki kadar i pritiska grupa, kanadski biskupi ne bi odbili prihvatiti učenja enciklike Humane Vitae kakva jesu, izjavom iz Winnipeg-a.”

U svojoj novoj knjizi Baum piše, “Imao sam 40 god. kada sam imao svoj prvi seksualni kontakt s muškarcem. Sreo sam ga u restoranu u Londonu. Ovo je bilo uzbuđujuće i u isto vrijeme razočaravajuće, jer znao sam što je ljubav i što sam doista želio bilo je dijeliti svoj život sa partnerom”.

Rekao je da je razmišljao o ostavci od svećeništva, ali nije to obavio formalno nego je odlučio objaviti u nacionalnim novinama. Kasnije je vjenčao bivšu časnu sestru:” kojoj nije smetalo to što sam se viđao sa Normandom, bivšim svećenikom, nakon preseljenja u Montreal 1986, u kojeg sam se zaljubio.” Normand , objasnio je,  “On je gay i obradovao se mom seksualnom zagrljaju.”

Dr. Michael Higgins , potpredsjednik za Misije i Katolički identitet pri sveučilištu Sveto Srce u Fairfieldu, Connecticut, objavio je u čast Bauma u Commonweal-u 2011. god., njegovu ključnu ulogu za vrijeme Drugog Vatikanskog Koncila.“Koncil je djelo Gregory Baum-a,” napisao je. “Služio je na razne načine u komisiji određenoj za pripremanje dokumenata…” Počevši svoj rad 1960., zaključio ga je 1965. u prosincu pred kraj Koncila, koji je kulminirao u njegovom pisanju prvog djela Nostra aetate”.

Slavni Katolički svećenik Toronta, sada Vatikanski konzultant, Fr. Thomas Rosica, bio je domaćin kontroverzne pojave Bauma u Katoličkom centru Newman, Sveučilišta u Torontu 1996. i 2012. god., učinivši ga gostom na njegovoj Kanadskoj Katoličkoj TV postaji Sol i Svijetlo.

Fr. Rosica, za vrijeme ulizivačkog intervjua sa Baumom, potvrdio je da poznaje Bauma dugi niz godina.” Doista se divim vrlo mnogo tvojoj teologiji, tvom pisanju, ali također i tvojoj ljubavi prema Crkvi, tvojoj ljubavi za Krista, i pomogao si da održiš živim ne samo duh Drugog Vatikanskog Koncila nego također autentično učenje Koncila”, rekao je Fr. Rosica o Baumu. “Ostao si vjernik, duboko posvećeni katolik, voliš Isusa, Crkvu, Euharistiju”, dodao je.

Monsignor Foy, u drugu ruku, smatra da je Baum “naštetio više Crkvi u Kanadi nego bilo koja druga osoba.” 

https://www.lifesitenews.com/news/major-player-at-vatican-ii-confesses-to-concealing-homosexual-sex-life

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *