Glumac iz ‘Pasije’: Moramo biti ‘ratnici’ spremni riskirati naše živote za Evanđelje

Katolici moraju biti spremni riskirati svoje živote i reputaciju kako bi porazili zlo u svijetu, zvijezda ‘Pasije’ Jim Caviezel rekao je na prošlotjednom susretu katoličkih studenata.

Samo kroz vjeru i Kristovu mudrost možemo biti spašeni, rekao je Caviezel, ali bit će također potrebni ljudi koji su spremni boriti se, žrtvovati i patiti.

Citirajući Svetog Maksimilijana Kolbea, Caviezel je rekao da je ravnodušnost najveći grijeh 20. stoljeća, a isto je i u 21. stoljeću.

“Moramo odbaciti ovu ravnodušnost, tu destruktivnu toleranciju zla. Ali samo naša vjera i Kristova mudrost mogu nas spasiti”, rekao je. “Ali to zahtijeva ratnike koji su spremni riskirati svoj ugled, svoje ime, čak i svoje živote, zalažući se za istinu.”

“Odvojite se od ove korumpirane generacije”, glumac je izazvao prisutne. “Budite svetci. Niste stvoreni kako biste se uklopili. Rođeni ste da se istaknete.”

Zvijezda ‘Pasije’ i veteran mnogobrojnih filmskih i televizijskih naslova iznenadno se pojavio u srijedu navečer na konferenciji SLS18 (Skup studentskog liderstva 2018), pod pokroviteljstvom Udruge katoličkih sveučilišnih studenata (FOCUS).

Skup se održavao od 2. do 6. siječnja u Chicagu i bio je usmjeren na formiranje katoličkih studenata kako bi bili misionari u njihovom životu, posebno na kampusu.

Caviezelova poruka, snimljena i objavljena na Facebooku od strane oca Briana Buettnera, ravnatelja zvanja nadbiskupije Oklahoma Cityja, oduševljeno je primljena.

Započeo je svoj govor o njegovom nadolazećem filmu „Pavao, Kristov Apostol“, rekavši da ga je iskustvo stvaranja filma naučilo da ako želiš biti velik u Božjim očima, prvo moraš biti mali i prihvatiti Ga u cijelosti, dopuštajući Mu da te vodi.

Caviezel je također govorio o značenju patnje i odbacio je prevladavajuće nerazumijevanje da je kršćanstvo samo “radosna priča”.

Nije slučajno postao glumac, rekao je, objašnjavajući kako su ga ranije uloge dovele do toga da glumi Krista u epskom Mel Gibsonovom filmu o Kristovoj Muci i Uskrsnuću.

Caviezel je rekao onima na konferenciji FOCUS da se njihovi životi ne sastoje samo od slučajnosti.

“Neki od vas možda su sada bijedni, zbunjeni, nesigurni u budućnost, ranjeni”, rekao je. “Ovo nije vrijeme da se odmaknemo ili odustanemo.”

Rekao je kako je ispunjavanje uloge Krista značilo veliko iskušenje i patnju za njega, uključujući fizičke aspekte bičevanja, razapinjanja, udara munje i operacije srca nakon pet i više mjeseci hipotermije.

Caviezelovo rame također je bilo iščašeno dok je nosio križ tijekom snimanja, no on je i dalje izdržao kako bi završio film. Ovo je bilo poput pokore, rekao je.

“Kad sam bio gore na križu naučio sam da je u Njegovoj patnji naše otkupljenje”, rekao je Caviezel. “Sjeti se da je sluga manji od gospodara.”

“Svaki od nas mora nositi svoj vlastiti križ”, nastavio je. “Postoji cijena za našu vjeru, za našu slobodu.”

Rekao je publici da je patnja izgradila njegovo djelo “baš kao što gradi naše živote”.

Caviezel je naglasio da uskrsnuće, a upravo i naše spasenje, ima svoju cijenu.

“Neki su od nas sada, znate ih, prigrlili lažno kršćanstvo, gdje je sve radosni razgovor – ja to zovem ‘radosni Isus – i slava’.

“Ljudi, treba puno boli i patnje … prije uskrsnuća”, izjavio je Caviezel. “Vaš put neće biti drukčiji. Zato prihvatite svoj križ i idite prema svom cilju. “

Caviezel je otvoreno govorio o svojoj vjeri i pro-životnim uvjerenjima u prošlosti i podijelio je to kako je njegovo iskustvo u stvaranju ‘Pasije’ utjecalo na njega duhovno. Također se zalagao za posvajanje, a bio je otvoren o njegovim iskustvima i iskustvima njegove supruge Kerri u posvajanju.

Izazvao je okupljene katolike da javno žive svoju vjeru.

“Želim da izađete u ovaj poganski svijet”, rekao je Caviezel, “želim da imate hrabrosti da krenete u ovaj poganski svijet i bez srama izrazite svoju vjeru u javnosti.”

“Svijet treba ponosne ratnike, oživljene njihovom vjerom”, dodao je. “Ratnike poput Svetog Pavla i Svetog Luke, koji su riskirali njihova imena, njihov ugled, kako bi prenijeli svoju vjeru, svoju ljubav prema Isusu svijetu”.

“Bog poziva svakoga od nas – svakog od vas – da učini velike stvari”, rekao je.

Često ne odgovorimo, odbacujući Božji poziv, rekao je Caviezel katoličkoj publici. A sada je vrijeme da ovaj naraštaj prihvati taj poziv, potpuno u Njemu, rekao je, vraćajući se na molitvu i post, Pismo i Sakramente.

“Ali prvo se morate obvezati da počnete moliti”, rekao je Caviezel, “da postite, da razmišljate o Svetom Pismu i da ozbiljno shvatite Svete Sakramente”.

Naša kultura je sada u padu, dodao je, a cijeli naš svijet je ukorijenjen u grijehu, sloboda je zamijenjena dozvolom.

“Jer u našoj zemlji sada smo radosni da radimo ono što drugi rade”, izjavio je Caviezel. “Sada imamo svetište slobodi, gdje su svi izbori jednaki bez obzira na posljedice. Mislite li iskreno da je to prava sloboda?”

Pozivajući se na papu Svetog Ivana Pavla Velikog, Caviezel je objasnio kako društvo ne može isključiti moralnu istinu i razmišljanje. Svaka generacija Amerikanaca treba znati da sloboda postoji kako ne bismo činili ono što nam se sviđa, rekao je, nego imali pravo učiniti ono što trebamo.

“To je sloboda koju želim za vas”, rekao je na konferenciji, “sloboda od grijeha, sloboda od vaših slabosti, sloboda od tog ropstva kojeg grijeh čini od svih nas. To je sloboda za koju vrijedi umrijeti.”

Zaključujući Caviezel je prepričao scenu iz Gibsonovog filma „Hrabro srce“ s Williamom Wallaceom koji izaziva svoje vojnike suočene s izglednim porazom, govoreći im kako im njihovi neprijatelji mogu uzeti njihove živote, ali im nikada neće uzeti slobodu.

Caviezel je citirao rečenicu iz te scene kako “svi umiremo, no svi ne živimo istinski”.

“Vi, vi, vi”, uzviknuo je – ukazujući na pojedince u publici, “svi se morate boriti za tu vjerodostojnu slobodu i živjeti, dragi prijatelji”.

“Po Bogu, moramo živjeti”, zaključio je Caviezel, “i sa Svetim Duhom kao svojim štitom i Kristom kao svojim mačem, pridružite se sv. Mihovilu i svim Anđelima kako bismo Lucifera i njegove sljedbenike uputili natrag pravo u pakao gdje im je mjesto!”

https://www.lifesitenews.com/news/passion-of-the-christ-actor-we-must-be-warriors-ready-to-risk-our-lives-for

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

2 komentara

  1. Ivan

    Legendarno,!
    Posebno mi je odjeknula rečenica, da su neki prihvatili lažno kršćanstvo, tzv. radosno kršćanstvo sa radosnim griješnicima, koji pregovaraju u toleranciji sa svijetom, o Božjoj Riječi.

  2. Sani

    Procitala sam da su Caviezelov otac i sestra po zanimanji kiroprakticari, sto je u stvari jedna neznanstvena i okultna metoda lijecenja (New Age).
    To mi je malo zbunjivo u njegovom zivotu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *