Grijesi tijela i nadolazeći samit

U ovom trenutku pontifikata čovjeka iz Argentine, čini se da je funkcija poštenih katoličkih komentatora zabilježiti njegovu postepenu imploziju skandala i zataškavanja.

 

Stoga čak i „mainstream“ komentator kao kao što je Philip Lawler sada izjavljuje da „nakon što je Franjo izabran, Vatikan se zapravo pomaknuo nazad na dva ključna fronta: borba protiv seksualnog zlostavljanja i potraga za financijskom transparentnošću.

 

U ovom pontifikatu, uzrok reforme je mrtav, osim ako reforma ne počne sa samim papom”.

 

Lawler je posebno govorio o aferi Gustava Zanchette, prijatelja i suradnika pape Franje kada je bio na čelu argentinske biskupske konferencije. Franjo, koji je također bio Zanchettin ispovjednik, zaredio ga je za biskupa u udaljenoj argentinskoj biskupiji Orán 2013. godine, što je bilo jedno od njegovih najranijih biskupskih imenovanja.

 

Četiri godine kasnije, nakon što je Zanchetta bio prisiljen da podnese ostavku i pobjegne od optužbi za financijske malverzacije i seksualno zlostavljanje (s bogoslovima), Franjo je za njega doslovno stvorio novo radno mjesto “procjenitelja” u Upravi baštine Apostolske stolice (APSA), koja se bavi nekretninama i ulaganjima i koja nadzire većinu Vatikanskih financijskih sredstava.

 

APSA nikada prije nije imala “procjenitelja”, kako primjećuje John Allen. Ništa neobično, u korupcije punom dvoru ovog pape.

 

A sada Franjo planira organizirati već unaprijed inscenirani samit o seksualnom zlostavljanju, koji će se održati od 21. do 24. veljače, a koji će (kao i samit 2002. godine) nastaviti skrivati ​​eksploziju homoseksualne svećeničke krize pod naslovom “Zaštita maloljetnika u Crkvi”.

 

To znači da homoseksualna aktivnost između svećenika i drugih “odraslih” koji su možda pristali na to ne zanima Franju niti predsjednike nacionalnih biskupskih konferencija.

 

 

Doista, Franjo je jasno dao do znanja da po njemu grijesi tijela općenito nisu tako strašni. Kao što izvještava Sandro Magister, izvlačeći iz knjige-intervjua sa sekularnim novinarom Dominique Woltonom:

 

“Grijesi tijela su najlakši grijesi. Jer je tijelo slabo. Najopasniji su grijesi duha. Govorim o angelizmu: ponos, taština su grijesi angelizma. Svećenici često imaju potrebu se usredotočiti samo na grijehe seksualnosti, to je ono što ja nazivam moralnošću ispod pojasa. Ali ozbiljniji grijesi su drugdje … “. Rekao je papa Franjo. 

 

Franjo je zatim naveo ono što on smatra dobrim primjerom ispravnog pastoralnog pristupa grijesima “ispod pojasa” – naime, smanjiti ih i izbjeći bilo kakve detalje:

“Poznajem kardinala koji je dobar primjer. On mi se povjerio, govoreći o tim stvarima, da čim netko dođe do njega da govori o tim grijesima ispod pojasa, on mu odmah kaže: ‘Razumijem, idemo dalje.’

On ga zaustavlja, kao da želi reći: ‘Razumijem, ali da vidimo imate li nešto važnije. Molite li se? Tražite li Gospodina? Čitate li evanđelje?’

On ga tjera da shvati da postoje pogreške koje su mnogo važnije od toga.

Da, to je grijeh, ali … On mu kaže: ‘Razumijem’: I nastavlja dalje.

Dok na suprotnoj strani postoje neki koji, kada dobiju priznanje grijeha ove vrste, pitaju: ‘Kako ste to učinili, i kada ste to učinili, i koliko puta?’ 

I odmah stvaraju film u svojoj glavi, ali takvima je potreban psihijatar.“

 

Kriza u Crkvi je dosegla takve dubine da imamo papu koji hvali ispovjednike koji ne žele čuti o grijesima tijela, a naziva mentalno bolesnima one ispovjednike koji obavljaju svoju dužnost ispitujući broj i težinu takvih grijeha, grijeha na koje je Gospa Fatimska jasno upozorila:

“Više duša odlazi u pakao zbog grijeha tijela nego iz bilo kojeg drugog razloga.”

 

 

Imamo papu koji očito ne vidi da smrtni grijesi tijela dovode do propadanja duša, uništavanja brakova i obitelji, izvršenja bezbrojnih zločina – od proizvodnje i distribucije pornografije, prostitucije, trgovine seksom – i naposljetku do pada same civilizacije.

 

I to je papa koji će predsjedavati nadolazećim samitom o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika i biskupa.

 

Neka nas Sveta Majka Božja zasutpa pred Gospodinom Isusom Kristom kako bi se okončala ova katastrofa.

 

https://fatima.org/news-views/fatima-perspectives-1270/

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *