Hrvatska: Pedofilija u školskoj lektiri

Dobili smo još jedan mail od CitizenGo. Ovaj put peticija je o pedofiliji u školskoj lektiri. To se događa u Hrvatskoj, dok je na vlasti stranka čiji se članovi uglavnom deklariraju kao Katolici. Da smo dovedeni u ovu situaciju može značiti dvije stvari, ili da smo kao društvo totalno zastranili ili da živimo u đavolskoj diktaturi. Vjerojatno je istina i ovo prvo, a drugo sigurno. Ipak treba se boriti do kraja, jer se još nismo do krvi oduprli sotoni. Treba potpisati peticiju i boriti se na sve moguće načine, naravno da pri tom ne kršimo zakon Božji. Ne očekujte puno od biskupa, jer oni su zavezani za vladu isto koliko je i vlada zavezana za Brisel. Biskupi su uvjerili Hrvatske Katolike da uđu u Eu i obećali da će se boriti za katoličku Eu – danas jasno vidimo da je to utopija i demagogija. Nadamo se da će i oni i „katolici“ na vlasti uočiti da ih ova zavezanost, ako je se ne oslobode, vodi ravno u pakao. Ispod je skraćena verzija maila, bez citata iz školske lektire, jer je to perverzija koju ne treba širiti, a djeca je svakako ne smiju čitati, pa taman po cijenu roditeljskog bojkota školske nastave. Škole ionako sve više postaju neodgojne i neobrazovne ustanove. 

Neki od spornih citata prijedloga lektire su pročitani u HTV-ovoj emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, a na pitanje novinarke Karolina Vidović Krišto: Nije li stravično da se školskoj djeci usađuju ovakve misli koje oni prirodnim tijekom ne bi mogli imati u glavi?, zamjenica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj je odgovorila:

Ja vjerujem da mi imamo vrlo kompetentne učitelje u našim školama i da učitelji u suradnji sa psiholozima, pedagozima i drugim stručnjacima u školama mogu kvalitetno donijeti odluku koje sadržaje će prezentirati djeci i na koji način će ih obrađivati. Rekla bih da učitelji svaki takav primjer mogu iskoristiti kao loš primjer, pojasniti zašto je takav kontekst loš i zašto takvo ponašanje nije odgovarajuće…

Sveučilišni profesor Prosperov Novak je na komentar Lidije Kralj zaključio: Nema ovdje konteksta, kolegice, riječ je o krivičnom djelu. Vlasnik škole je država, vi ste predstavnik države i ne smijete dopustiti da to uopće uđe u škole. Kažete da će učitelj to objasniti, učitelj ne smije doći u priliku objašnjavati citate koji su ovdje pročitani.

Ravnodušan stav, kao i izostanak nedvosmislene osude pedofilije, koji je Kralj kao predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala svojom izjavom u emisiji “Dobar dan Hrvatska”, je zastrašujući. Pedofilija je kazneno djelo koje ostavlja trajne posljedice na živote djece koji su pedofiliji izloženi. Postavlja se pitanje kako su se spomenuti tekstovi uopće našli u prijedlogu popisa za lektiru koji uskoro kreće u eksperimentalnu provedbu u hrvatske škole.

Potpišite peticiju kojom od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tražimo smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, smjenu njene pomoćnice Lidije Kralj i uklanjanje svih djela koja na bilo koji način promiču pedofiliju s popisa lektira za škole u RH:

http://citizengo.org/hr/ed/158077-revidirajte-lektiru-izbacite-pedofiliju-i-perverzije

Čitanje i uživljavanje učenika u književne tekstove koje živo opisuju pedofilske čine u školskoj lektiri smatramo nedopustivim korakom naprijed prema normalizaciji pedofilije i to pod okriljem javnog školstva. Pedofilija je kazneno djelo koje ostavlja cjeloživotne posljedice na dijete ili mladu osobu koja ju je doživjela i nema konteksta u kojem bi takav čin bio opravdan ili dopušten.

Zahtjev za uklanjanjem knjiga pornografskog i pedofilskog sadržaja iz lektire je razuman čin svake osobe kojoj je stalo do dobrobiti djece i mladih.

Pokušaj pravdanja ministrice Divjak koja kaže kako spomenuti tekstovi nisu na popisu lektire smatramo promašenim jer se autorska djela pedofilskog sadržaja nalaze na popisu kurikuluma koji su sada spremni za eksperimentalnu provedbu. Prema riječima ministrice Divjak, ovi se kurikuli još unaprjeđuju i javljaju se promjene. Dakle, u provedbu idu kurikuli oko kojih ne postoji konsenzus znanosti i roditelja te koji sadrže djela koja nisu primjerena nastavi kako svojim sadržajem tako niti svojim jezikom (perverzije, pedofilija, vulgaran jezik).

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je prije dvije godine kurikul Jokićeve Ekspertne radne skupine ocijenila kao nezadovoljavajući. Taj isti kurikul nakon dvije godine gospođa ministrica je uskrsnula, dala ga Akademiji koja ga je na 4000 stranica odbacila na novu recenziju – upozorio je profesor Prosperov Novak prije nekoliko tjedana.

Do sad niti jedna ozbiljna kritika kurikula nije prihvaćena: negativna recenzija HAZU-a, prijedlozi i kritike profesora hrvatskog jezika, udruga, kao niti zabrinutih roditelja i drugih građana.

Stoga se ne možemo oteti dojmu kako je ministričin poziv na uključivanje šire javnosti, koji je uputila u srijedu, 28. veljače 2018., bio obična predstava za medije.

Normaliziranje pedofilije, u bilo kojem obliku, je NEPRIHVATLJIVA, osobito preko javnog školskog sustava! Stoga Vas pozivamo da od predsjednika Vlade Plenkovića zatražite:

  • smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak
  • smjenu njene pomoćnice Lidije Kralj
  • uklanjanje svih djela koja na bilo koji način promiču pedofiliju s popisa lektire

Potpišite peticiju: http://citizengo.org/hr/ed/158077-revidirajte-lektiru-izbacite-pedofiliju-i-perverzije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *