Hrvatski biskupi – najzločestiji ili najnaivniji biskupi na svijetu

Usred sve veće zabrinutosti zbog cijepiva za Covid za koji su (među ostalim alarmantnim problemima) u nekim slučajevima u proizvodnji korišteni ostatci ubijene novorođenčadi, predsjednici odbora za doktrinu i pro-life aktivnosti američke biskupske konferencije napisali su zajedničku izjavu.

Još jednom su pokazali da kralj Covid, koji je sada ustoličen u Katoličkim Svetištima širom svijeta, može odrediti svakojaka ažuriranja katoličkih moralnih načela. Ipak ova zadnja izjava je mučna.

Iz njihove izjave:

S obzirom na hitnost ove krize, nedostatak dostupnih alternativnih cjepiva i činjenicu da je veza između pobačaja koji se dogodio prije nekoliko desetljeća i primanja danas proizvedenog cijepiva vremenski udaljena, u tim okolnostima cijepljenje novim COVID-19 cjepivima može biti moralno opravdano.

… Uz to, primanje cjepiva COVID-19 treba shvatiti kao čin dobročinstva prema ostalim članovima naše zajednice.

Ako to prevedemo na normalan jezik to izgleda ovako:

Svakako, netko je ubio nevino dijete i rasjekao mu tijelo prije nekoliko godina. To nije dobro. Ali hej, ovo je kriza – možda je dobro iskoristite dijelove toga tjela. To je čin dobročinstva!

Danas imamo biskupe koji se praktički zahvaljuju na masakru milijuna beba kroz dvadeseto stoljeća i čak se usuđuju reći vjernicima da bi bilo „dobročinstvo“ ubrizgati djelića tih žrtava ubojstva u njihova vlastita tijela.

Dobročinstvo prema kome, točno? A da, prema đavlu.

Da se razumijemo. Osnovna stvarnost uzročno-posljedične cjelovitosti, takozvano „integralno dobro“ znači da nije moguće reći „sredstva su zla, ali se mogu dobro iskoristiti kad su ulozi visoki“.

To je etika situacije. Ne možete reći “pobačaj je loš, ali se može dobro iskoristiti.” To ne djeluje tako. Svatko s trunkom moralne svijesti zna da cilj ne opravdava sredstvo.

Upravo nasuprot gore navedenim biskupima, biskup Atanazije Schneider govori istinu. Iz njegove izjave:

“Zločin pobačaja toliko je monstruozan da je bilo kakva povezanost s tim zločinom, čak i vrlo vremenski udaljena, nemoralna i ne može je ni pod kojim okolnostima prihvatiti katolik nakon što je toga potpuno svijestan.”

Osim biskupa Schneidera ovo tvrde sljedeći prelati:

Kardinal Janis Pujats, nadbiskup emeritus Rige
Tomash Peta, nadbiskup Astane
Jan Pawel Lenga, nadbiskup emeritus Karagande
Joseph E. Strickland, biskup Tylera SAD

Za razliku od ovih biskupa prvih loših ili drugih dobrih, naši biskupi u ovoj stvari su zli ili nevjerojatno naivni. Niti jedan od njih koliko je nama poznato nije demantirao izjavu Iustitiae et Pax od 17. Rujna. 2020.

U točki 4. ove izjave, naši biskupi nam poručuju:

“Javnost, dakako, ima pravo znati i preispitivati odluke i mjere nadležnih državnih tijela. To je u srži demokratskog pluralizma i različitosti koja obogaćuje društvo. Međutim, širenje teorija zavjere, panike, negiranje osobne odgovornosti i zanemarivanje prava i zdravlja drugih, te ignoriranje ne samo znanstvenih spoznaja već i vidljive stvarnosti oko nas nije prihvatljivo, jer pridonosi zbrci i neredu koji su nam svima najmanje potrebni. S druge strane, kršenje pravnih propisa kojima je cilj prevencija širenja zaraznih bolesti povlači prekršajnu pa i kaznenopravnu odgovornost, posebice u slučajevima sprječavanja zdravstvenih radnika u obavljanju zdravstvene djelatnosti.”

Osvrnut ćemo se na prvi boldirani dio o ignoriranju znanstvenih spoznaja i vidljive stvarnosti – to se u prvom redu odnosi na njih. Možda im je ovo zadnji tren da shvate da znanstveni svijet nije samo diktatorski stožer, a da vidljiva stvarnost nije samo TV ekran i to što piše slobodna, jutarnji i večernji.

Ovaj drugi boldirani dio je gnjusan i nevjerojatno pakleno perfidan, jer dok američki biskupi lažući nagovaraju vjernike da se cijepe, naši biskupi vjernicima prijete zatvorom, ako se ne cijepe.

Molimo se Majci Božjoj da bude bar jedan hrvatski biskup koji će se odmah javno ograditi od ove gnjusne i pakleno perfidne izjave od 17. Rujna. 2020.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *