“Hvala ti, Franjo” u ime “svih masona svijeta”

“Svi slobodni zidari svijeta ujedinjuju u papinom pozivu na “bratstvo među osobama različitih religija.”

 

 

Poruka koju su španjolski slobodni zidari poslali Franji doista je puna entuzijazma i zahvalnosti: “Svi slobodni zidari svijeta ujedinjuju se u papinom pozivu na “bratstvo među osobama različitih religija”.

Tekst je ponovno poslan u tweetu Velike lože Španjolske, koja je naglasila njihovo poistovjećivanje s gledištima koje je iznio Franjo u svojoj Božićnoj poruci.

“U božićnoj poruci sa središnje lože Vatikana”, napisali su slobodni zidari lože Velikog Orijenta Španjolske, “Papa Franjo je tražio pobjedu univerzalnog bratstva među svim ljudskim bićima:

Zbog toga je moja želja za sretnim Božićem želja za bratstvom. Bratstvo među pojedincima svake nacije i kulture. Bratstvo među ljudima različitih ideja, no sposobnih poštivati ​​i slušati jedni druge. Bratstvo među osobama različitih religija. Isus je došao otkriti Božje lice svima koji ga traže.

Božje lice otkriveno je u ljudskom licu. Nije se pojavio u anđelu, nego u jednom čovjeku, rođenom u određenom vremenu i mjestu. Svojim utjelovljenjem, Božji Sin nam govori da spasenje dolazi kroz ljubav, prihvaćanje, poštovanje za naše siromašno čovječanstvo, koje svi dijelimo u velikom mnoštvu rasa, jezika i kultura. Ipak, svi smo mi braća i sestre u čovječanstvu!

Naše razlike, dakle, nisu štetne ili opasne; one su izvor bogatstva. Kao kad se umjetnik sprema napraviti mozaik: bolje je imati pločice raznih boja, a ne samo neke!

Potvrđujući naglašavanjem važnosti pojmova koje je izrazio Franjo, Velika loža Španjolske primjećuje: „Papine riječi pokazuju koliko se Crkva udaljila od sadržaja Humanum Genusa (1884.), posljednje velike katoličke osude slobodnog zidarstva.“

U enciklici Humanum Genus papa Leo XIII. osudio je slobodno zidarstvo bez polovičnih mjera, stigmatizirajući “veliku modernu pogrešku vjerskog indiferentizma i jednakosti svih religija”, stav kojeg je papa tog vremena nazvao “najprikladnijim načinom uništenja svih religija, a posebno katoličanstva, koje se, budući da je jedina istinska religija, ne može smjestiti u svežanj sa svima drugima bez ogromne nepravde.”

Prema španjolskim slobodnim zidarima, način na koji sadašnji papa osuđuje vjerski fundamentalizam i traži bratstvo i toleranciju dovodi Crkvu uz bok slobodnom zidarstvu, ujedinjujući ih u njihovoj predanosti sveopćem bratstvu, bez obzira na njihove razlike na političkom, kulturnom, prirodnom i religioznom polju.

Izraz poštovanja prema papi od strane slobodnog zidarstva je vrijedan pažnje, ali ne iznenađuje. Nakon Pavla VI., Jorge Mario Bergoglio (koji je počasni član Rotary kluba od 1999.) zasigurno je papa najviše cijenjen od strane međunarodnog slobodnog zidarstva.

Dok su se Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. snažno protivili slobodnim zidarima, argentinski papa je dobivao opetovane pohvale od strane slobodnog zidarstva, kako u Europi, tako i u Americi. I sigurno će doći nove pohvale, budući da se papa sada priprema za odlazak u Abu Dhabi početkom veljače, na poziv šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahjana, na međureligijski sastanak o ljudskom bratstvu, temi koja je oduvijek bila draga srcu slobodnog zidarstva.

Tijekom vremena, čak su i talijanski slobodni zidari izrazili poštovanje i suosjećanje prema Franji. Prije nekoliko godina, na primjer, Gustavo Raffi, koji je u to vrijeme bio veliki meštar lože Velikog Orienta u Italiji, rekao je tisućama svojih kolega masona koji su se okupili na konferenciji: “Pogledajte samo one zidove koji razdvajaju Italiju od Vatikana, i shvatit ćete da se nešto mijenja. S pažnjom i poštovanjem promatramo kako ovaj papa ubrzava epohalne promjene unutar horizonta tradicionalnih struktura koje ne žele prihvatiti fermentaciju inovacija. Zbog toga će njegov utjecaj odjeknuti daleko izvan granica sakristije.”

Za one koji bi željeli pročitati Humanum Genus, encikliku Lea XIII od 20. travnja 1884. o “osudi filozofskog i moralnog relativizma slobodnog zidarstva”, možete pronaći tekst ovdje:

http://w2.vatican.va/content/leo-xiii/en/encyclicals/documents/hf_l-xiii_enc_18840420_humanum-genus.html

Leo XIII zaključuje encikliku, četverostrukim, intenzivnim zazivom: Djevici Mariji “da Ona pokaže svoju moć nad tim zlim sektama”, “Sv. Josipu, supružniku Presvete Bogorodice i Nebeskom zaštitniku Katoličke Crkve, i “velikim Apostolima Petru i Pavlu, očevima kršćanske vjere.”

https://onepeterfive.com/freemasons-thank-francis-for-his-christmas-message/

 

“Grazie Francesco”. Da “todos los masones del mundo”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *