I Cupichu gori pod nogama

RAPID CITY – Biskup naziva “zlim” katolički apostolat zbog kritike prema kardinalu Blase Cupichu.

 

Biskup Robert Gruss iz Rapid Cityja u Južnoj Dakoti objavio je izjavu koja se čitala na svim župnim propovjedaonicama vikendom od 9. do 10. veljače, osuđujući apostolat Rimokatolički vjernici (RCF).

 

 

“Nedavno su objavljeni oglasi u Rapid City Journalu koje je platio gospodin Steven [sic] Brady, osnivač i predsjednik Rimokatoličkih vjernika”

Biskup Gruss napominje. “Prema njihovoj internetskoj stranici, Rimokatolički vjernici tvrde da su mreža vjernih laika, istražitelja i odvjetnika čiji je cilj osloboditi katoličku crkvu od klerikalne korupcije.”

 

RCF dolazi u Rapid City kako bi se sastali s lokalnim katolicima i razgovarali o prethodnom mandatu  kardinala Cupicha.

Cupich je bio biskup biskupije Rapid City od 1998. do 2010. U izjavi biskup Grussa brani kardinala Cupicha kao “učinkovitog vođu i pastira”, a optužuje RCF da je “vođen od Zloga” jer pokušava “uništiti ugled kardinala Cupicha”.

 

Church militant je kontaktirao Stephena Bradyja iz RCF-a, koji je u utorak u e-mailu odgovorio: “Toliko o transparentnosti! Čini se da ako postavite bilo kakva pitanja o vjerodostojnosti, ortodoksnosti ili zakonitosti bilo čega što hijerarhija čini, radite sotonino djelo. “

 

Brady nastavlja: “Ovi ljudi očekuju slobodu da čine što god žele u hijerarhiji. Bez obzira na to koliko je duša uništeno, ne možeš ih osporiti – to ih izluđuje.”

Primijetio je da osuda biskupa Grussa nije učinila mnogo protiv, već je potaknula veću podršku u biskupiji za RCF.

 

“Dao nam je priliku”, komentirao je Brady. “Poslao je više pristaša u našem smjeru, po onome što je učinio. Čak smo imali i neke svećenike koji su bili tako uvrijeđeni ovom izjavom biskupa da su nas kontaktirali i dali nam informacije.”

 

Toliko o transparentnosti! Čini se da ako postavite pitanja o vjerodostojnosti, ortodoksnosti ili zakonitosti bilo čega što hijerarhija čini, radite posao sotone.

Brady je s Church Militantom podijelio novinski oglas za nadolazeći događaj RCF-a u Rapid Cityju.

 

 

Novinski oglas između ostalog objavljuje: “Naša organizacija traži informacije o političkim akcijama, duhovnom smjeru i zabrinjavajućim pitanjima u vezi s biskupskom upravom Rapid Cityja od strane katoličkog prelata Blasea kardinala Cupicha.”

 

Također oglas navodi: Umrežite se s kolegama katolicima koji žele korupciju, zloporabu moći i odstupanje od crkvenog podučavanja iskorijeniti SADA.

Recite NE neobuzdanom seksualnom zlostavljanju i toleranciji pobačaja, kontrole rađanja, homoseksualnih odnosa i seksa bilo koje vrste izvan braka – i recite NE onima koji lažno predstavljaju crkveno učenje!

 

Neki lokalni katolici bili su sretni što je Cupich napustio biskupiju Rapid Citya 2010. godine.

U vrlo poznatom slučaju Cupich je zabranio tradicionalnu latinsku Misu na župi u Rapid Cityju tijekom Velikog tjedna 2002. godine.

Zajednici Svetog Mihovila u Crkvi Bezgrešnog Začeća bilo je zabranjeno obilježavanje Velikog petka ili slavljenje Uskrsnog bdijenja u izvanrednom obliku.

 

Cupich je stavio latinsku zajednicu pod ključ, jer je rekao da će pritisak na sudjelovanje u Novus Orduu biti “trenutak jedinstva” s njima.

 

 

RCF je organizacija katoličkih laika utemeljena u Illinoisu.

Početkom siječnja, RCF je bio domaćin konferencije u Mundeleinu, Illinois – u nadbiskupiji Chicaga – koja se podudarila s tjednim summitom konferencije biskupa SAD-a.

Među glavnim fokusima grupe je kardinal Cupich i nadbiskupija Chicaga.

 

U intervjuu za Church Militant objavljenom u listopadu prošle godine, Brady je rekao da je kriza seksualnog zlostavljanja povezana s homoseksualnošću među svećenstvom.

 

https://www.churchmilitant.com/news/article/sd-bishop-calls-catholic-watchdog-group-evil

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *