Irska 2020. biti će zaređeno više novih biskupa nego svećenika

Ove godine u Irskoj će biti zaređeno više novih biskupa nego novih svećenika, usred krize zvanja, upozorio je poznati župnik.

Sljedeće nedjelje nadbiskup Michael Neary zaredit će velečasnog Shanea Costella za svećeništvo za nadbiskupiju Tuam u Knock baziliki u Co Mayu.

Podrazumijeva se da će ovo biti jedino ređenje ove godine za 26 biskupija u zemlji.

“Ovo nije održivo – nemamo nikoga iza nas”, rekao je don Paddy Byrne, župnik u Abbeyleixu i Ballyroanu, Co Laois.

Don Byrne, koji ima 46 godina drugi je najmlađi svećenik u biskupiji Kildare & Leighlin, rekao je da Katolička crkva doživljava “stvarnu krizu zvanja” i da je to postalo jasno uslijed pandemije Covid-19 , “U našoj biskupiji i u svakoj biskupiji širom zemlje svećenici se i dalje nesebično daju i mnogi od njih preuzimaju potpunu odgovornost upravljanja župama, u svojim 80-im.”

Manjak svećenika i stariji profil svećenstva bio je naglašen lockdownom koronavirusa jer je većina svećenstva u mnogim biskupijama bila starija od 70 godina, pa nisu mogli djelovati.

Opisujući svoje svećeništvo kao “duboko ispunjeno”, don Byrne koji će uskoro obilježiti 20 godina od vlastitog ređenja, rekao je da je ovog ljeta preuzeo odgovornost za treću župu.

“U prošlosti bi sedam svećenika nadziralo vođenje ovih župa. U ruralnoj Irskoj primijetili smo gubitak pubova, pošta i vrlo brzo ćemo izgubiti svećenike”, rekao je.

“Svećenik je općenito uvijek bio dobar aktivist u zajednici i ljudima je nešto značio.”

Priznajući da su mnogi svećenici “plavi u licu kad govore o krizi zvanja”, pozvao je na “radikalno preispitivanje i iskren dijalog o tome što je sa zvanjima za svećeništvo pošlo po zlu”.

Priznajući da su crkveni skandali i više sekularizirano društvo pridonijeli problemu, rekao je da bi crkveni čelnici sada trebali biti “dovoljno iskreni i hrabri” da imenuju nove stvarnosti, uključujući zaređivanje žena kao đakona.

 

“Crkva ima ogromnu priliku biti prisutna u djelovima slomljenih ljudskih života i raditi to s velikim uspjehom”, rekao je don Byrne.

“Ali vrlo je žalosno da dolazimo do trenutka u kojem više neće biti prisutnosti svećenika, ako ne učinimo nešto za stvarnu promjenu.”

Koliko je razaznati iz njegovih riječi ovaj svećenik se uzda u žensko svečeništvo kao hrabri i iskreni odgovor biskupa na krizu zvanja. Na žalost došli smo do te točke, da je kristalno jasno da Bog ovaj naraštaj mora zaustaviti, jer On ne želi takvu budućnost Crkvi.

Glasnogovornik Irskih biskupa rekao je da se zaređivanje novog biskupa Achonryja, biskupa electa Paula Dempseya, treba održati 30. kolovoza, dok bi novi biskup Kilmore, biskup elect Martin Hayes, trebao biti zaređen krajem rujna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *