Irski homoseksualni premijer će marširati na gay paradi s Kanadskim premijerom

Prvi otvoreno homoseksualni premijer Irske uskoro će postati prvi inozemni čelnik koji će marširati u homoseksualnoj paradi ponosa s Kanadskim liberalnim premijerom, Justinom Trudeauom.

Irski Taoiseach, Leo Varadkar, pridružit će se Trudeau u Montrealu u paradi ponosa u nedjelju u sklopu njegovog četverodnevnog posjeta Kanadi koji započinje u subotu, priopćila je liberalna vlada ranije ovoga tjedna.

Dvojica muškaraca, koji su se po prvi put sreli ovoga srpnja u Dublinu, raspravljat će o sveobuhvatnom sporazumu o gospodarskom i trgovinskom dogovoru Kanade i Europske unije (CETA), kao i o pitanjima koja se odnose na raznolikost i uključenost, izvještava Toronto Globe and Mail.

No, ukoliko aktivisti pobačaja u Kanadi uspiju, Trudeau, koji zagovara pobačaj će također lobirati kod Varadkara, koji je navodno protiv pobačaja, kako bi potaknuo legalizaciju pobačaja u Irskoj.

“Uz Irskog premijera koji dolazi u Kanadu, postoji prava prilika za razgovor o ženskim pravima, reproduktivnim pravima i pobačaju”, izjavila je Meghan Doherty iz Kanadske akcije za seksualno zdravlje i prava.

“[Kanadski] premijer bi mogao biti vrlo uvjerljiv prema irskoj vladi kako bi ih potaknuo da postanu progresivni, poštuju ženska prava i da se smatraju modernom zemljom kakva jesu”.

Varadkar, 38 – godišnji sin indijskog useljenika i Irkinje, 2. 06. je izabran za čelnika vladajuće Fine Gael stranke, a dva tjedna kasnije Irski parlament izabrao ga je za Taoiseacha ili premijera.

Ali, dok liberalni lijevi i vodeći mediji hvale Varadkarovu homoseksualnost i podršku homoseksualnom “braku”, smatraju ga prijetnjom kada je u pitanju pobačaj.

Kao član Fine Gael stranke, Varadkar se izjašnjavao “za-život” kao ministar zdravstva 2014., prema buzz.ie.

“Dva su života uključena u bilo koju trudnoću. Zbog toga, kao i većina ljudi ove zemlje, ne podupirem pobačaj na traženje ili na zahtjev “, rekao je on tada u Irskom parlamentu.

Doista, lijevo skloni Guardian opisao je Varadkara kao “katastrofu za irsku kampanju za reproduktivna prava i apsolutno pogrešnu osobu koja bi predsjedala referendumom o pobačaju kojega je naslijedio kao političku neizbježnost”.

Donagh O’Callaghan iz dublinskog Life Instituta ima drukčiji pogled.

Slaže se da je do trenutka kad je Varadkar postao premijer, odluka o referendumu bila u praktičnom smislu već određena.

Grupe koje su zagovarale pobačaj, potaknute irskim sekularnim medijima, godinama su agresivno lobirale za referendum kako bi ukinule 8. amandman Irskoga ustava koji izjavljuje da je pravo na život djeteta u maternici jednako pravu njegove majke.

Dan nakon preuzimanja dužnosti, Varadkar je najavio referendum o 8. Amandmanu za proljeće 2018. godine.

Varadkar, koji je liječnik, ne podržava pobačaj na zahtjev, rekao je O’Callaghan za LifeSiteNews.

“Ali ne bih rekao da je za život. To bi bilo pogrešno reći,”rekao je, dodajući da bi Varadkar mogao biti opisan kao “diplomat “.

Godine 2013, vlada tadašnje premijerke Ende Kenny liberalizirala je Irski zakon kako bi omogućila pobačaj za žene koje su navodno suicidalne zbog svoje trudnoće.

Kennyina Fine Gael stranka provodila je stranačku čistku na glasovanju i izbacila disidente koji su zagovarali prava na život, izjavio je O’Callaghan. Varadkar nije bio jedan od njih. “Neće riskirati glavu za zaštitu života, toliko vam mogu reći.”

No, kada je u pitanju Trudeau, Varadkar bi trebao obavijestiti svog kanadskog kolegu da “pusti da se naša zemlja bavi ovom pitanjem”, rekao je O’Callaghan.

„Kanada je otišla predaleko s eutanazijom ljudi. Ne želimo se spustiti tim putem. … Vjerujemo u više suosjećajno društvo. “

Trudeau se “treba baviti vlastitim problemima”, dodao je. “Kanada ima dovoljno vlastitih problema. Ne moraju govoriti Ircima što da rade.”

https://www.lifesitenews.com/news/irelands-gay-prime-minister-will-march-in-montreal-gay-pride-parade-with-tr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *