Irski moment u Irskoj i dalje

Pangur Bán piše da je načelo života koje je uklonjeno iz irskog zakona: zlokobni znak vremena. Emerald Isle više nije pro-life.

Ovaj trenutak, kada je princip života uklonjen iz Irskog zakona, zloslutan je. Irci imaju povijest koja nerazmjerno utječu na događaje u onome što je nekoć bilo poznato kao Zapadna civilizacija.

Slika: Masakr nevinih François-Joseph Navez, c. 1860

Dugujemo ogroman dug zahvalnosti onima koji su se borili da bi Irska bila zemlja proživotna i čija će se borba nastaviti. Kao što je jedan od njihovih vođa izjavio nakon devastacije: “Svaki put kad nerođeno dijete izgubi svoj život u Irskoj, mi ćemo se suprotstaviti tome i učiniti da se naši glasovi čuju.”

Irsko formalno svrstavanje u redove pro-pobačaj zemalja nije iznenađujuće. U 2015. Irska je uvela brak za istospolne zajednice, također referendumom. Obje su promjene uživale sve veću podršku dugo prije formalnog usvajanja.

Irska katolička hijerarhija nije mogla utjecati ni na raspravu. Benedikt XVI. U 2010. godini opominjao je kolektivnu zloporabu u skandalu zlostavljanja djece. Rekao je biskupima: “Vi i vaši prethodnici niste uspjeli“, ukazujući da su njihove “teške pogreške suda” i “neuspjeh vodstva” potkopali njihovu vjerodostojnost i djelotvornost.

Irska vjera ima sjajne i energične laičke branitelje i mnogo prekrasnih svećenika i vjernika, ali malo glasa crkvenog vodstva.

U pastoralnom pismu Ircima iste godine, papa Benedikt je ukazao na civilizacijsku ulogu koju su irski Katolici igrali na Zapadu:

„Povijesno gledano, Katolici Irske pokazali su veliku silu za dobro u zemlji i inozemstvu. Keltski redovnici poput Svetog Columbanusa proširili su Evanđelje u zapadnoj Europi i postavili temelje srednjovjekovne monaške kulture. Ideali svetosti, ljubavi i transcendentne mudrosti rođenih iz kršćanske vjere otkrili su se u izgradnji crkava i samostana i osnivanju škola, knjižnica i bolnica, što je sve pomoglo u konsolidaciji duhovnog identiteta Europe.“

Irski redovnici, uključujući i one u samostanima koje su osnovali Irci na Britanskim otocima i na kontinentu, sačuvali su ono što je vrijedilo očuvati na Zapadu nakon pada Rimskog Carstva.“

Danas Irski glasovi nisu pokrenuli ništa novo, nego pečatiraju nešto što je već desetljećima u tijeku. Taoiseach (premijer) tvrdi da referendum označava “mirnu revoluciju”, što nije istina; to je bučna konsolidacija desetljećima pažljivo proizvedenih progresivnih društvenih promjena i sekularnog relativizma.

https://www.thecatholicthing.org/2018/05/27/the-irish-moment-at-home-and-beyond/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *