Istina o don Josipu Delašu

U jučerašnjem članku smo pisali o ovom hrabrom svećeniku, don Josipu Delašu, župniku župe Svetog Leopolda Mandića iz Splita, koji na mnoge načine postaje simbol i model onoga što bi svećenik trebao danas raditi

On je toliko napadnut i toliko omražen kroz crkvene i državne institucije, a samo zbog toga što ljudima omogućava Sakramente.

Jučer popodne u javnost je lansiran profesionalno napravljen video, na kojemu se ovaj svećenik vidi kako pomalo vulgarno govori jednom policajcu u civilu i prijeti mu Božjom kaznom. Na ovom videu su osim don Josipa svi ostali akteri policajci, a osoba koja je snimala video je na sebi imala profesionalne zaštitne rukavice i takvu odjeću, da bi se dalo zaključiti da je i ona pripadnik policije.

Ako to je tako, onda je pitanje ima li policija pravo na ovaj način iskorištavati svoj položaj protiv onih za koje ona smatra da nisu u pravu.

Ako policija službeni video koji je snimljen kao dokaz, za potrebe eventualnog suđenja, u određenom trenutku kad se to čini optimalno, može tek tako proslijediti novinarima onda je to stvarno jako loše. To bi u pravnoj državi bilo kazneno djelo koje bi za sobom povlačilo u najmanju ruku gubitak službe.

Ako policija nije snimila ovaj video, oni bi trebali rekonstruirati tko je osoba koja ga je snimila i protiv nje bi trebalo podnijeti prekršajnu prijavu, s obzirom da se to snimanje dogodilo u neposrednom prisustvu policije.

Suprotno od ovoga, a to znači da policija radi svoj posao kako treba, oni su podnijeli prekršajnu prijavu protiv don Josipa, jer su jadni policajci toliko pod stresom i ne mogu slušati da jedan svećenik govori o kazni Božjoj, jer Bog je ljubav i On nikada nikoga ne bi kaznio.

Ipak realnost je skroz drugačija, jer su policajci ti koji su remetili javni red i mir, prisiljavajući ljude da se raziđu ispred crkve. Neke su nasilno gurali i jednu gospođu su u tim naguravanjima fizički ozlijedili, te je ona u samoobrani počela vikati. Nakon takvih događaja je don Josip počeo vikati. Međutim to nećete vidjeti u ovome profesionalno snimljenom videu.

Na sreću, postoje očevici koji su spremni sve potpisati i svjedočiti, ako dođe do procesuiranja ove lakrdijske prekršajne prijave koju je policijska uprava podnijela protiv don Josipa.  

Osim ovoga incidenta s videom, jučer smo imali i priopćenje Splitsko makarske nadbiskupije.

Oni se ponašaju kao dio tima, kao da su jedno ministarstvo u državi, pa se sa drugim institucijama zajednički trude kako bi se zatvorila i zadnja crkva u kojoj je javno dostupan Katolički Sakrament.

Don Josip je u pravu kad kaže da ovo podsjeća na 1974. i verbalni delikt protiv partije.

Nažalost, sada su biskupi u ulozi komesara koji šalju miliciju na svećenike.

Oni se u izjavi pozivaju na istoga Isusa Krista, Kojega su nasilno odvojili od Njegovog stada.

Paralelno s ovim napadima policije i nadbiskupije, ne jenjavaju ni mediji koji su sada počeli pozivati u pomoć i druge institucije. Oni prikazuju don Josipa u sasvim drugom svijetlu, nego što on u stvarnosti je. Svi koji godinama znaju don Josipa, svjedočit će isto: Čovjek od riječi, uravnotežen, zdravoga razuma, nepotkupljiv, hrabar, istinoljubiv, skroman, veseo i svet.

Kombinacija koja u današnjem društvu nije prihvatljiva. Zbog toga ovoga čovjeka treba zaustaviti.

Svi zajedno u Velikom Tjednu ustaju protiv Isusa Krista, jer bliži se Uskrs i sramota će biti za sve njih da u Hrvatskoj bude bar jedna javna Sveta Misa.

Mi možemo razumjeti medije, možemo razumjeti i policiju, ali je teško razumjeti da u RH ne postoji ni jedan biskup koji ne vidi da se on sam udružio sa svjetinom u razapinjanju Isusa Krista.

 

3 komentara

 1. Primož

  Kad je u pitanju progona Istinske Crkve od strane i zločinačke državne i od lažnoga proroka uzurpirane crkvene vlasti nema više pravne države, samo brutalno postupanje prema svima koji bismo htjeli moliti i štovati Boga te primiti Sakramente. Ne možemo očekivati ništa drugoga.
  Neka Bog ima Milosrđe sa svima: progoniteljima i progonjenima.
  I molimo se kao što piše u Knjizi Istine: “Isuse, izbavi nas, bezmoćne griješnike, od Svojih neprijatelja!”

 2. Anonimno

  Poštovani biskupi,
  Obraćam vam se radi sve većeg medijskog napada na župnike koji služe mise s ljudima koji dođu u crkve. Tako imamo vijest da je policija uredovala u okolici Osijeka jer je u crkvi na Cvjetnicu bilo 30ljudi(!!!), a u okolici Splita policija opet uredovala radi vjernika koji su na poziv župnika došli na misu. Biskupi šute! Biskupi su prihvatili da „svoj proizvod“ smatraju niškorisnim u vrijeme pandemije. Drugi se bore da svoje proizvode prezentiraju jako važnim i da radi epidemije ne može stati život.
  Biskupi su se složili s Vladom da Crkva nema važan „proizvod“ koji bi bio koristan u vrijeme epidemije. Molitva, ispovijed, misa, pričest, krštenje,… nije vrijedno spomena! Istovremeno tržnice su radile i sada se opet otvaraju uz mjere opreza. Sabor koji ima preko 150 zastupnika zasjeda uz mjere opreza. Trgovina od 200 m2 puštaju samo kupce do 15 kupaca, bez blagajnica, skladištara, mesara, …u tim trgovinama. A policija tjera 3o vjernika iz crkve koja je veća od tih trgovina. U trgovinama svi diraju proizvode i veća je opasnost od zaraze, jer dnevno kroz nju prođe na stotine kupaca. U crkvu dođe manje i jednom ili dva puta dnevno radnim danom.
  Biskupi su olako odustali od svojega „proizvoda“ kojeg nude narodu. Kako ćete poslije govoriti da je taj „proizvod“ važan kad ste olako odustali od živoga Krista u euharistiji. Kako ćete govoriti da je ispovijed važna kad ste ju uskratili i za najveći kršćanski blagdan? Niste mogli osigurati distancu dva čovjeka u crkvi? Odustali ste od podjele bolesničkog pomazanja, pričesti…niste mogli osigurati distancu u crkvi? Ili da po 15 ljudi , kao u trgovinama, uđe u crkvu na podjelu pričesti? Ako već ne možete osigurati da se u crkvi održi 5 misa po barem 15 do 20 ljudi? Kako ćete poslije tumačiti da je važno doći pred živoga Krista u crkvu, na euharistiju, kako???
  Zar je važnija tržnica, toalet papir, građevinski materijal,…od euharistije, pričesti, ispovijedi, krštenja…??? A što ako epidemija bude potrajala mjesecima? Zar će roditelji ostati bez krštenja svoje rođene djece? Mladi bez vjenčanja? Umirući bez ispovijedi i bolesničkog pomazanja? Bez ispovijedi?
  Pokazali ste, dragi oci biskupi, da se više zabrinete za građevine, tornjeve crkava i katedrale, nego za živu CRKVU! Kao da ste zaboravili da je živa Crkva puno važnija nego mrtva građevina!
  Ako sami ne cijenite svoj „proizvod“, kako mislite da će to ozbiljno cijeniti mediji, političari? Hoćete li imati na savjesti sve one koji umiru bez ispovijedi, pričesti, bolesničkog pomazanja?
  Nije svugdje tako! U Brazilu sve crkve su otvorene odredbom brazilskog predsjednika da je vjerska utjeha i molitva važna i u vrijeme ugroze i pandemije. U Americi mediji su obavijestili da su masovno služene mise za Cvjetnicu.
  Vaše priopćenje o ukidanju misa bilo je birokratski hladno, kao da su vam pisali političari, bez imalo duha vjere . Svećenici dođoše u situaciju da sakrivaju blagoslovljenu vodu u crkvama, da prisiljavaju u savjesti vjernike da moraju uzeti Krista na ruku ili ne će ga dobiti. A po trgovinama svi svojim rukama po stotinama puta prevrću proizvode , jabuke, kruške, salatu…i to nije problem. Tu je novac, biznis! A vi ste se dragi biskupi jedva dočekali da se odreknete „svojega proizvoda“: euharistije, ispovijedi, krštenja, pričesti…A zašto?
  Radi ovoga zemaljskoga života? „Onaj tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga, a onaj tko izgubi život svoj poradi mene…“ To ste zaboravili?
  Ne može vas opravdati naputak Pape, jer mnogi su u mjesnim crkvama postupali sukladno svojim prosudbama.
  Neka vam se Svemogući Bog smiluje što ste ovaj zemaljski život stavili na veću cijenu i značaj od spasa duše i duhovne utjehe! Misa preko TV ekrana ne može vas osloboditi odgovornosti, jer tako možemo nastaviti i dalje i nisu nam potrebne crkve, jer ste pokazali da tako uistinu i vjerujete i da svima nama fali žive vjere u Svemogućeg Boga nazočnog u euharistiji. Autor: svećenik, majka, otac, mladić, djevojka…nije bitno!

 3. Robert Ivanović

  Vrlo je znakovito da su Sv. Mise za puk ukinuli baš na dan Sv Josipa zaštitnika cijele Rimokatoličke crkve i višestoljetnog zaštitnika naše domovine. I gle već u prvoj nedjelji poslije zabrane snažan potres u Zagrebu, koji je oštetio mnoge crkve u gradu kao i samu katedralu kojoj otpao dio južnog tornja sa križem.Što će bogu prazni hramovi. Nažalost u crkvi ima i danas juda koji izdaju Krista. Draga braćo u Kristu molimo za naše izgubljene pastire da im Bog vrati mudrost i hrabrost u vođenju crkve da budu istinski svjedoci evanđelja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *