Ivan Pavao II: Nitko ne može promijeniti učenje Humanae Vitae

Nova knjiga don. Paweła Stanisława Gałuszka, pod naslovom “Karol Wojtyła i  Humanae Vitae”, ispituje doprinos koji su Karol Wojtyła i Poljski biskupi učinili u uređivanju i primanju  Humanae Vitae  kada je Wojtyła bio nadbiskup Krakowa. 

Na predstavljanju knjige na Lateranskom Sveučilištu u Rimu, bio je i profesor Stanisław Grygiel, poljski laik koji drži Karol Wojtyła stolicu u filozofskoj antropologiji na Institutu IPII u Rimu. Prof. Grygiel bio je bliski osobni prijatelj pape Ivana Pavla II i govorio je priopćavajući dva događaja iz njegova života i prijateljstva s Wojtyłom.

Rekao je: „U osamdesetim godinama, kada sam razgovarao s Ivanom Pavlom II., pokazao mi je pismo napisano i upućeno od vrlo poznatog moralnog teologa u Europi. U ovom pismu, teolog je zatražio od Pape da promijeni moralnu pouku u vezi sa seksualnim životom u braku,  Humane Vitae , jer “gubimo vjernike”. „Previše je teško i moramo to mijenjati – ne zbog toga jer je lažno, ne – nego jer je preteško.“ Papa mi je dao ovo pismo i pitao me što mislim. Odmah sam ga pročitao, a iz usta mi je izletjela malo neprikladna riječ. Rekao sam: “Ovo je pismo glupo.”

I Papa me pogledao i rekao: “Da, to je istina. Ali tko će njemu to reći. ” 

Prof. Grygiel je iznio još jedan događaj koji uključuje Papu Ivana Pavla II:

„Bio je svećenik koji mu je rekao da ljudi odlaze jer je previše teško; oni trebaju kondome; trebaju pilule. Što nam je činiti? Nakon kratke stanke tišine, Papa je rekao: “Dragi don. [X], recite mi, jesmo li ja i Pavao VI izmislili učenje sadržano u  Humanae Vitae? Ne mogu to promijeniti. Nitko to ne može promijeniti. Nitko. Ni Crkva, dragi moj svećeniče. Razmisli o ovome.”

Svećenik nije odgovorio. Sagnuo je glavu i razgovor je završio. Mislim da nam ova dva događaja daju nešto za razmišljanje”, rekao je Grygiel.

Lansiranje knjige u srijedu održalo se u prepunoj dvorani. Među sudionicima bile su ključne Vatikanske osobe, njemački kardinal Walter Brandmüller, biskup Jean Laffitte, kardinala Muller i drugi.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-mueller-the-pope-has-no-power-to-change-humanae-vitae

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *