Izraelski program cijepljenja “Zelena putovnica” stvorio je medicinski apartheid

Izrael se ubrzano razvio u kulturu koja diskriminira ljude koji nisu primili eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19, kažu izraelski građani koji za medijskim platformama traže pomoć.

“Ovdje u Izraelu je vrlo napeto. Ne znam koliko vidite “, rekla je Ilana Rachel Daniel u videu objavljenom 3. ožujka na Bit Chuteu. “Ovdje je strašno. Ovdje je vrlo, vrlo, vrlo zastrašujuća situacija. Izrađuju ovu zelenu putovnicu u kojoj polovica stanovništva ne može ući u kazališta, trgovačke centre ili sve moguće stvari, osim ako niste cijepljeni. Stvaraju medicinski apartheid”, rekla je Daniel.

Dio programa nazvanog Operacija povratak u život, sustav “Green Pass” ograničava ulaz na registrirane teretane, kazališta, hotele, restorane, sveučilišta i srednje škole samo na nositelje putovnice s cjepivom koja se može skenirati.

“Ovo je prvi korak natrag u gotovo normalan život”, rekao je izraelski ministar zdravstva Yuli Edelstein na brifingu o programu koji je započeo prošlog tjedna.

 Izraelska vlada objavila je niz novih pravila 6. ožujka u izjavi koju su zajednički objavili Ured premijera, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo prometa. Vladin dokument bit će na snazi ​​do sljedećeg vladinog brifinga 20. ožujka.

Učenicima od 7. do 10. razreda trebalo bi se ovaj tjedan omogućiti povratak u učionice u okruzima u kojima je cijepljeno 70% stanovništva starijeg od 50 godina.

Sveučilišta i druge obrazovne institucije trebale su se otvoriti za osobne satove od nedjelje samo za nositelje zelenih propusnica. Oni koji nisu cijepljeni smiju pohađati samo internetsku nastavu.

Restorani trebaju omogućiti cijepljenim nositeljima zelenih karata pravo jesti u zatvorenom, dok necijepljeni smiju jesti samo vani.

Kršitelje vladine naredbe kaznit će se novčanim kaznom od 5000 novih izraelskih šekela (NIS), što je oko 1.500 USD.

Izraelski učenici morali su uzeti injekcije COVID cjepiva kako bi im omogućili da polažu maturu, prema BBC-jevom izvještaju iz siječnja. Rezultati mature mogu utjecati na to idu li na sveučilište ili ne i na njihov raspored u obveznu vojnu službu.

Putovnicu isporučuje vladina web stranica koja izdaje zeleni certifikat koji sadrži visoko sigurnosni QR kod koji se isporučuje e-poštom ili klasičnom fizičkom dostavom putem pošte, navodi se u izvještaju u Jerusalem Postu.

Očekuje se da će ljudi u Izraelu na ulazu u bilo kakve javne ustanove morati dati svoju zelenu putovnicu na skeniranje, zajedno s osobnim dokumentima.

U vladinom priopćenju objavljenom u subotu kaže se da se zabranjuje ulazak Izraelcima zračnim putem u zemlju (kopneni prijelazi ostaju na snazi), što omogućava izraelskim državljanima i stalnim stanovnicima ulazak u Izrael.

“Oni koji imaju potvrde o cijepljenju ili oporavku moći će slobodno izaći iz Izraela”, dodaje se u priopćenju.

Ranije tijekom mjeseca, Edelstein je rekao javnosti da “cjepiva neće biti obavezna, ali svatko tko krivotvori potvrdu o cjepivu ići će u zatvor.”

Izraelski ministar zdravstva također je rekao da će se uskoro od poslodavaca tražiti cijepljenje osoblja ili podvrgavanje testiranju na korona virus svakih 48 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *