IZVANREDNE VIJESTI: Pet Kardinala podigli glasove i napisali pismo Dubie lažnom proroku

IZVANREDNE VIJESTI: 

Uoči početka kontroverzne Bergoglieve Sinode o Sinodalnosti, Pet Kardinala podižu svoje glasove i pišu pismo Dubie 

VATIKAN ( LifeSiteNews ) –– Pet istaknutih kardinala poslalo je Bergogliu pismo dubie, postavljajući pet hitnih pitanja koja se odnose na podrivanje nauka vjere i tradicije Katoličke Crkve u nadolazećoj Sinodi o Sinodalnosti. 

Dubiu su napisali i predali kardinali Walter Brandmüller, bivši prefekt Papinskog odbora za povijesne znanosti; Raymond Leo Burke, bivši prefekt Apostolske signature; Juan Sandoval Íñiguez, bivši nadbiskup Guadalajare; Robert Sarah, bivši prefekt Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata; i Joseph Zen, bivši biskup Hong Konga. I Brandmüller i Burke bili su potpisnici prethodne Dubie predane Bergogliu 2016. o Amoris Laetitii na koju im Lažni prorok Bergoglio nikada nije odgovorio.

Vatikanski novinar Magister je napisao da je pet kardinala izjavilo da je pokojni kardinal George Pell  “također dijelio ovu ‘dubiu’ i da bi bio prvi koji bi ju podržao.”

 

Pozadina

Vatikanski novinar Sandro Magister dao je kopiju dubie i povijest događaja koji su doveli do nje. (Prepiska se također nalazi na Messi na latinskom jeziku , na stranici America TFP .)

Petorica kardinala prvi put su pisala Bergogliu 10. srpnja dajući mu pet pitanja dubija. Na to je, kaže Magister, 11. srpnja Bergoglio odgovorio pismom od sedam stranica na španjolskom koje je nosilo njegov potpis, a kardinali su ga primili 13. srpnja. Odmah se vidjelo da je “pismo imalo stil pisanja njegova pouzdanog teologa, Argentinca Victora Manuela Fernándeza,” koji je 30. rujna proglašen kardinalom i preuzeo kontrolu nad Dikasterijem za Nauk vjere 11. rujna.

Ali kao što smo i očekivali, Bergogliev odgovor bio je “nejasan i nedokučiv” i nije odgovorio konkretno niti na jedno pitanje Dubie.

Petorica kardinala ponovno su pisala Bergogliu 21. kolovoza. Ovaj puta su postavili pitanja Dubie tako da se na njih moglo odgovoriti jednostavnim riječima “da” ili “ne”.

Naravno, ovaj put Bergoglio nije ništa odgovorio, što je nagnalo Kardinale da objave Dubiju svim katoličkim vjernicima, zajedno s porukom upućenom vjernicima u kojoj objašnjavaju svoje postupke. 

Pišući katoličkim vjernicima o Dubiji, kardinali navode

S obzirom na težinu pitanja “dubia”, osobito s obzirom na skoro zasjedanje Sinode o Sinodalnosti, smatramo našom dužnošću obavijestiti vas vjernike (kan. 212 § 3), kako ne biste pali u zbunjenost, pogreške i obeshrabrenje, nego radije molili za sveopću Crkvu, a posebno za rimskog prvosvećenika, da se Evanđelje može još jasnije naučavati i slijediti sve vjernije.

Pet, jasnih pitanja dubie odnosi se na pitanja koja su okruživala sinodalni proces i koja je također proširio Bergoglio posljednjih tjedana. 

Budući da Bergoglio nije dao konkretan odgovor na pitanja dubie, Kardinali su zamolili Bergoglia da ovaj puta na njih možete odgovoriti s jednostavnim “da” ili “ne”.

 1. Je li moguće da Crkva danas naučava doktrine suprotne onima koje je prije naučavala u pitanjima vjere i morala, bilo od Pape  ex cathedra , bilo u definicijama Ekumenskog sabora, bilo u redovnom sveopćem uciteljstvu biskupa raspršeni po cijelom svijetu (usp.  Lumen Gentium  25)? 
 2.  Je li moguće da bi u nekim okolnostima svećenik mogao blagosloviti zajednice između homoseksualnih osoba, sugerirajući tako da homoseksualno ponašanje kao takvo ne bi bilo protivno Božjem zakonu i putu osobe prema Bogu? S tom  dubiom  povezana je potreba da se postavi još jedno pitanje: podupire li učenje općeg redovnog učiteljstva, da svaki spolni čin izvan braka, a osobito homoseksualni čin, predstavlja objektivno teški grijeh protiv Božjeg zakona, bez obzira na okolnosti u kojima se odvija i namjera s kojom se provodi ostaje važeća?
 3.  Hoće li biskupska sinoda koja će se održati u Rimu, a koja uključuje samo odabrano zastupstvo pastira i vjernika, raditi, u doktrinarnim ili pastoralnim pitanjima o kojima će biti pozvana izraziti se, Vrhovni Autoritet Crkve, koji pripada isključivo rimskom prvosvećeniku i,  una cum capite suo , Biskupskom zboru (usp. kan. 336 CIC)?
 4. Bi li Crkva u budućnosti mogla imati ovlasti dodjeljivati svećeničko ređenje ženama, proturječeći time da je isključivo rezerviranje ovog sakramenta za krštene muškarce pripada samoj biti sakramenta reda, što Crkva ne može promijeniti?
 5. Može li pokornik koji, priznajući grijeh, na bilo koji način odbije učiniti nakanu da ga više ne počini, valjano primiti sakramentalno odrješenje?

Vatikan, 21. kolovoza 2023

 • Walter Card. Brandmüller
 • Raymond Leo Card. Burke
 • Juan Card. Sandoval Íñiguez
 • Robert kard. Sarah
 • Josip kard. Zen Ze-Kiun, SDB

 

Pismo upućeno vjernicima katolicima u svezi dubije

Obavijest Kristovim vjernicima (kan. 212 § 3)

Glede Dubie  podnesene Bergogliu

Braćo i sestre u Kristu,

Mi, članovi Svetoga zbora kardinala, u skladu s dužnošću svih vjernika „očitovati svetim pastirima svoje mišljenje o stvarima koje se odnose na dobro Crkve” (kan. 212, § 3) i nadasve , u skladu s odgovornošću kardinala „pomagati rimskom prvosvećeniku… pojedinačno… posebno u svakodnevnoj brizi za sveopću Crkvu” (kan. 349), s obzirom na različite izjave visoko pozicioniranih prelata, koje se odnose na slavlje sv. sljedeće Biskupske sinode, koje su otvoreno protivne stalnom nauku i disciplini Crkve, te koje su stvarale i nastavljaju stvarati veliku pomutnju i zablude među vjernicima i drugim osobama dobre volje, očitovale su našu najdublju zabrinutost za rimski pontifeks. 

Našim pismom od 10. srpnja 2023., koristeći dokazanu praksu podnošenja  dubia  [pitanja] poglavaru kako bismo poglavaru pružili priliku da svojim odgovorima razjasni doktrinu i disciplinu Crkve, mi smo predali pet  dubia Bergogliu, čiju kopiju nalazimo u prilogu. 

Nakon što smo proučili njegovo pismo u kojem nije dao niti jedan konkretan odgovor, preformulirali smo pitanja dubie  kako bismo dobili jasan odgovor temeljen na vječnoj doktrini i disciplini Crkve. Svojim dopisom od 21. kolovoza 2023. rimskom smo prvosvećeniku predali preformuliranu  dubiu , čiji primjerak je u prilogu. Do danas nismo dobili odgovor na preformuliranu  dubiu .

S obzirom na težinu pitanja dubia  , osobito s obzirom na skoro zasjedanje Biskupske sinode, smatramo našom dužnošću obavijestiti vas, vjernike (kan. 212 § 3), kako ne biste pali u zbunjenost, pogrešku i obeshrabrenje, nego radije moliti za sveopću Crkvu, a posebno za rimskog prvosvećenika, da se Evanđelje sve jasnije naučava i da se sve vjernije slijedi.

 • Walter Card. Brandmüller
 • Raymond Leo Card. Burke
 • Juan Card. Sandoval Íñiguez
 • Robert kard. Sarah
 • Josip kard. Zen Ze-Kiun, SDB

Rim, 2. listopada 2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *