Izvanredne vijesti: profesor koji je dobio otkaz sa katoličkog sveučilišta zbog obrane braka, dobio veliku pobjedu

MILWAUKEE, Wisconsin, Profesor koji je izbačen sa isusovačkog katoličkog sveučilišta, zbog obrane braka na blogu, pobijedio je na sudu.

U petak navečer, Vrhovni sud Wisconsina izjavio je da je Sveučilište Marquette prekršilo pravo Johna McAdamsa na slobodu govora kada ga je suspendiralo zbog pisanja bloga, te je naložio Sveučilištu da odmah vrati McAdamsa na njegov puni položaj, mandat, naknadu i beneficije kakve je do tada imao.

“Neosporne činjenice pokazuju da je Sveučilište prekršilo ugovor s doktorom McAdamsom kada ga je suspendiralo zbog sudjelovanja u djelatnosti zaštićenoj ugovorom o akademskoj slobodi”, kažu sudski dokumenti.

Sud je nadalje napisao da “nalažemo Sveučilištu da odmah ponovo vrati dr. McAdamsa s nepromijenjenim položajem, naknadom i beneficijama”.

Detalji ovoga podijeljeni su na Twitteru od strane tjednika Standard, čiji je autor Charlie Sykes.

Odluka visokog suda u Wisconsinu dolazi tri godine nakon što je parnica krenula u vezi s postom na blogu 2014 .

McAdams je tužio isusovačko sveučilište u 2015. godini zbog kršenja njegovog ugovora o zaposlenju, nakon što su ga otpustiti kad se odbio ispričati zbog razotkrivanja diplomskog instruktora koji je zabranio suprotstavljanje istospolnom “braku” na svojoj nastavi. 

Marquette je dobio prvu rundu pred sudom, a McAdams se žalio. Vrhovni sud složio se ranije ove godine da zaobiđe Žalbeni sud i odmah preuzme slučaj, s argumentima koji su predani Sudu u travnju.

U ožujku 2016. predsjednik Marquetta Michael Lovell rekao je McAdamsu putem pisma da on nije samo suspendiran, nego i da McAdams do 4. travnja treba dati pisanu izjavu kojom izražava “duboko žaljenje” i priznanje da je njegov blog post bio “bezobziran i nespojiv s misijom i vrijednostima Sveučilišta Marquette.” 

McAdams je obavijestio Lovella da neće dati takvu izjavu jer ne smatra da je njezin sadržaj istinit, te je tužio sveučilište 2. svibnja 2016. godine, tvrdeći da je Sveučilište prekršilo ugovorni sporazum o akademskoj slobodi i slobodnom govoru koji je zaštićen Ustavom SAD-a. Od tada je suspendiran, bez plaće nakon početnog razdoblja suspenzije.

Sporni blog u studenome 2014. bio je usredotočen na poslije-razrednu diskusiju oko homoseksualnih “brakova” između jednog studenta i njegovog instruktora za etiku Abbata.

Tijekom razgovora, Abbate je,  između ostalog, rekao studentu da neka mišljenja nisu prikladna i da bi bilo uvredljivo za homoseksualne studente izražavanje protivljenja homoseksualnom “braku” u razredu, te da se takvi homofobni komentari neće tolerirali u razredu. 

U svojem blogu, McAdams je kritizirao ideju da jedan instruktor kolegija ograničava govor studenta samo na temelju njegovog suprotnog stajališta. 

Student je vidio kako su njegovi pokušaji razgovora sa vodstvom sveučilišta, zbog razgovora s Abbate neuspješni, te se obratio McAdamsu, koji je bio njegov savjetnik. McAdams je e-mailom rekao Abbate da piše o toj diskusiji i zatražio njezinu verziju onoga što se dogodilo.

Abbate nije odgovorila na njega. 

Međutim, ona je komunicirala s drugima o tome, kroz razne e-poruke i druge razgovore među stranama uključenim prije i poslije objavljivanja bloga. Neki od njih su dospjeli i u sudske dokumente, pokazujući različita izvješća o događajima u tom slučaju.

McAdams je u prošlosti pisao o zabrinutosti u svezi katoličkog identiteta isusovačkog Sveučilišta.

“U svom blogu profesor McAdams redovito je zauzimao stav suprotan većinskom raspoloženju na fakultetu i administratorima na kampusu, te je bio vrlo kritičan za određene fakultetske kolege i mnoge na položajima vlasti u Marquette, uključujući predsjednika, voditelje odjela i dekane, ” navodi se u tužbi . “Općenito, profesor McAdams kritizirao je skup vrijednosti koje neki nazivaju “politička korektnost” i, ponekad,  ukazao  na napetost između određenih pozicija Sveučilišta Marquette i njegovog katoličkog identiteta”.

 

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-prof-fired-by-catholic-university-for-defending-marriage-has-huge

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *