Je li ovo uvod u ređenje žena?

Njeno ime je sestra Pierrette Thiffault; ona je redovnica koja pokušava nadoknaditi nedostatak svećenika u  Abitibi-Témiscamingue regiji u Quebecu. Do sada još nije predvodila obred vjenčanja. No u subotu 22. lipnja, vjenčala je Cindy i Davida u katoličkoj župnoj crkvi u Lorrainevilleu, gradiću sa oko 1200 stanovnika, 650 kilometara udaljenom od Montreala.

Slika žene iza oltara (koji služi samo za liturgiju vjenčanja, ne i za Misu), izazvala je zbunjenost. Radi se svakako o iznimci predviđenoj Zakonikom kanonskog prava donesenog 1983. za pontifikata Ivana Pavla II. 

Prema kanonu 1112: “Tamo gdje postoji manjak svećenika i đakona, mjesni biskup može delegirati laike da asistiraju kod vjenčanja uz prethodnu suglasnost biskupske konferencije i nakon dopuštenja koje je dobio od Svete Stolice.” Sljedeći paragraf glasi: “Treba biti izabrana prikladna osoba, laik, koja je sposobna dati upute onima koji se pripremaju za brak, te koja je sposobna propisno izvršiti liturgiju vjenčanja.” U Zakoniku kanonskog prava riječ “laik” nema rodnu konotaciju i stoga svaki put kada se govori o laicima to se odnosi jednako na žene i muškarce. Razlika je jedino u slučaju Sakramenta Svetog Reda i njegova tri stupnja-đakonatu, prezbiteratu i episkopatu-koji je rezerviran isključivo za muškarce. Čak i redovnice koje su položile redovničke zavjete u odnosu na Sveti Red smatraju se laicima. Valja napomenuti da u obredu vjenčanja poslužitelj koji slavi sakramenat nije svećenik. Poslužitelji koji izvršuju vjenčanje su u stvari mladoženja i mlada. U liturgiji vjenčanja svećenik je ustvari samo ovlašteni svjedok. Iz ovog razloga kanonska pravila predviđaju u iznimnim situacijama i u slučaju dokazane potrebe, da laici predsjedaju liturgijom vjenčanja nakon što su dobili dozvolu za to od Svete Stolice.

Lorrainville pripada biskupiji Royun-Noranda u kojoj je broj svećenika u padu i gdje svećenici opslužuju 7 ili 8 župa. Zato se mjesni biskup obratio sestri Pierrette Thiffault, redovnici iz reda Sestara od Providnosti kako bi ona obavila vjenčanje. Sestra je obavijestila lokalne medije da ona nije zaređena i da kao takva ne može obavljati nikakve svećeničke funkcije. Ovlaštena je pismom Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kojom predsjeda kardinal Robert Sarah. Generalni vikar iste biskupije izjavio je tom prilikom da se “radi o službi koja u Katoličkoj Crkvi pripada samo svećenicima, ali da iznimke postoje i da je ovo jedna od njih.” Sestra Pierrette Thiffault zadužena je za pastoralnu skrb u župi Moffet blizu Lorrainevillea, a mladoženji Davidu u mladosti je predavala katekizam. Kako već rekosmo zahtjev da obavi vjenčanje primila je od biskupa. 

Andrea Tornielli, Vatican Insider

http://www.lastampa.it/2017/07/28/vaticaninsider/eng/world-news/quebec-nun-ministers-a-catholic-wedding-YdUTH9dqnKZq6AHH0sbE8O/pagina.html

Komentar: Poznata je tendencija crkvene masonerije za protestantizacijom Katoličke Crkve, a i lažni prorok je više puta rekao da želi veću ulogu žena u Crkvi tako da je ova priča o manjku svećenika totalno providna, a gotovo je sigurno da kardinal Sarah nije odobrio ovo vjenčanje, uostalom kakva je ovo časna sestra, bez  pokrivke za glavu i u bijeloj svećeničkoj albi?! Zašto je do sada uopće svećenik prisustvovao vjenčanjima, ako je samo svjedok kako kaže ovaj izvještaj i zašto se katoličko vjenčanje uvijek slavilo u sklopu Svete Mise?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *