Jim Caviezel poručuje studentima da se “istaknu” i “budu Sveci”

Katolički glumac Jim Caviezel, koji se proslavio glumeći Isusa u Pasiji, u nedjelju je rekao studentima da se moraju odvojiti od ove “korumpirane generacije” i “biti Sveci”.

“Niste stvoreni kako biste se “uklopili”, moja braćo i sestre. Rođeni ste da se istaknete. Odvojite se od ove korumpirane generacije. Budite Sveci”, rekao je.

Caviezel je komentirao tijekom panel rasprave 4. ožujka na Sveučilištu Steubenville, Ohio, gdje je raspravljao o filmu „Pavao, Kristov Apostol“ koji će uskoro biti objavljen i u kojemu glumi. Pridružio mu se EWTN-ov Ravmond Arroyo, voditelj emisije „The World Over“, dr. Sc. Scott Hahn, predsjednik biblijske teologije i nove evangelizacije Sveučilišta, te Eric Groth, izvršni producent [filma] „Pavao, Kristov Apostol“.

Iako je razgovor o filmu bio fascinantan, Caviezelov završni govor podigao je publiku u prostranoj sobi na noge uz gromoglasni pljesak.

Caviezel je rekao studentima da su u “ratu” s “najopasnijim neprijateljem” koji im želi uzeti njihovu slobodu, da imaju pravo “činiti ono što treba”.

“Svaka generacija Amerikanaca treba znati da ta sloboda postoji, ne raditi ono što nam se sviđa, nego imati pravo činiti ono što treba”, rekao je.

Ovdje je njegov zaključni komentar u cijelosti:

Ova je poruka za vas. Veliki čovjek je jednom rekao: ‘Zlo je nemoćno ako se dobri ne plaše.’ Ali ti i ja imamo sastanak sa sudbinom. Mi ćemo očuvati našoj djeci ovo, posljednju najbolju nadu čovjeka na zemlji – ili ćemo ih osuditi da poduzmu posljednji korak u tisuću godina tame.

Mi smo u ratu s najopasnijim neprijateljem s kojim se ikada suočilo čovječanstvo u usponu od močvare do zvijezda. I rečeno je ako izgubimo ovaj rat, a time izgubimo i ovu sjajnu slobodu, povijest će s najvećim iznenađenjem zapisati da su oni koji su imali najviše za izgubiti učinili najmanje kako bi spriječili da se to dogodi.

Pa, mislim da je krajnje vrijeme da se pitamo jesmo li zaista upoznali slobode koje su nam namijenili naši utemeljitelji? Svaka generacija Amerikanaca treba znati da postoji sloboda, da ne radi ono što nam se sviđa, već da imamo pravo učiniti ono što trebamo.

Niste stvoreni da se “uklopite”, moja braćo i sestre. Rođeni ste da se istaknete. Odvojite se od ove korumpirane generacije. Budite Sveci. Bog vas blagoslovio.

Glumčeve riječi dočekane su gromoglasnim pljeskom i stalnim ovacijama.

Drugdje tijekom rasprave, glumac je, na primjer, dao čvrste iskaze vjere: “Vjerujem da se vrag više boji mene nego što se ja bojim njega”.

Kada ga je upitao gledatelj koji je doživio obraćenje nakon što je gledao “Pasiju” misli li Caviezel da će njegov film o Svetom Pavlu biti slično moćan, glumac je objasnio da je ovaj film drugačiji, ali poruka će biti jednako moćna.

“Oprost je sve, oproštenje po svaku cijenu, a to ne znači slabost, to ne znači pasivnost, to znači sa zlom se suočiti licem u lice s ljubavlju.” “To je moć ovog filma.”

“Ljubav i oprost” tema je koja prožima film, rekao je.

U jednom od filmskih isječaka prikazanih publici, Caviezel kao Sveti Luka, kaže mladom kršćaninu koji predlaže ubojstvo Rimljana da osveti smrt članova rimske kršćanske zajednice: “Nitko od nas ovdje nije hodio s Kristom, ali Pavao ga je slijedio dulje od nas svih. Gledao sam kako ga tuku. Gledao sam kako ga kamenuju i bičuju, i nikada nije podigao prst protiv svojih tlačitelja. Neka mir bude s tobom. Jer živimo u svijetu, ali mi ne vodimo rat kao što to svijet čini. Mir počinje s tobom, Kasiuse. Ljubav je jedini put.”

“Hrabrost… je gorljiva ljubav, istaknuo je glumac. “Ljubav stvara promjenu paljenjem strasti u svakome od nas, svake osobe pojedinačno. Pavao je iskra koja zapaljuje pravu revoluciju. I ta revolucija je ljubav.”

Dr. Scott Hahn opisao je povijesno / biblijski kontekst ovoga trenutka u Pavlovoj priči.

“Rimsko Carstvo, pod Neronom, palo je u najdublju korupciju. Tama je najvjerojatnije bila demonska”, rekao je teolog. “I ovdje je kršćanska zajednica – Tijelo Kristovo – doživljava ono što je Isusovo Tijelo upravo prošlo nekoliko desetljeća ranije, još u ranim tridesetim godinama. I tako prepoznajete da je ovo trenutak kada izgleda da će ovo carstvo, ta kultura smrti iskorijeniti život Kristova Tijela. “

“Ono što mislim da nam je ovaj film pokazao”, nastavio je Hahn, “podsjeća me na staru poslovicu: “Pokopali su nas, ali nisu znali da smo sjeme.”

“Moramo se pripremiti i stvarno moliti i ući u mudrost Pavlovih spisa jer mi možda nećemo završiti u zatvoru, ali naša djeca ili naši unuci bi mogli i imat će dosta toga za naučiti iz pouke ovog čovjeka” rekao je dr. Hahn.

“Znate, rečeno je da je Pavao bio takav gorljiv Apostol, jer je Savao bio takav revni progonitelj”, nastavio je Hahn. “Bog je preusmjerio svu tu energiju, i premda je u starijoj dobi u ovom filmu, stvarno je profinjen i dubokouman. I to je mudrost koju trebamo sada. “

“Teološka spekulacija ima svoje mjesto, no stvarna praktična mudrost pred smrću i patnjom, to je mjesto gdje učimo najdublje pouke života”, dodao je.

„Pavao, Kristov Apostol“ bit će pušten u kina u srijedu, 28. ožujka, jedan dan prije Velikog Četvrtka kada katolici proslavljaju ustanovljenje Euharistije.

Caviezel je pobožni katolik koji je nazvao pobačaj “najvećim moralnim nedostatkom zapadnog svijeta”. On također radi na nastavku “Pasije” s redateljem Melom Gibsonom koji se usredotočuje na Uskrsnuće.

“Ovo je prava stvar. Potaknut će vas na razmišljanje. Apsolutno ćete se ponositi. Čuli ste to ovdje: To će biti najveći film u povijesti “, rekao je Caviezel.

https://www.lifesitenews.com/news/jim-caviezel-tells-university-students-to-stand-out-and-be-saints

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *