John Rist – još jedna žrtva čistke u crkvi lažnog proroka

Prošlog tjedna John Rist, koji je provodio znanstvena istraživanja u Patristic Institutu Augustinianum, saznao je da je iznenada postao persona non grata u ovoj časnoj rimskoj ustanovi.

 

Nije dobio nikakvo upozorenje niti službenu obavijest; za svoj novi status saznao je tek kada nije mogao dobiti pristup parkiralištu.

 

John Rist je znanstvenik svjetske klase koji je desetljećima davao izvanredan doprinos povijesti filozofije.

Među njegovim akademskim vjerodajnicama je i počasni doktorat Papinskoga instituta Svetog Križa.

Do ovog tjedna bio je gostujući profesor u Augustinianumu.

 

Prošle godine, kada je izdao nova pravila za upravljanje pontifikalnim crkvenim fakultetima, lažni prorok je pozvao na “kulturu susreta” koja bi potaknula “široki dijalog”.

No, postoje granice, očito, koliko širok dijalog u stvarnosti treba biti.

 

 

Što je Rist učinio, kako bi potaknuo Augustinianuma da ga protjera?

Potpisao je otvoreno pismo u kojem je Bergoglio optužen za krivovjerje.

Ne znači li akademska sloboda da znanstveniku treba dopustiti da iskaže nepopularno mišljenje?

Pontifikalni fakulteti su, naravno, poseban slučaj; od profesora se očekuje da drže učenja Katoličke Crkve.

Ali Ristova ortodoksija nije upitna.

On je kažnjen zbog propitivanje pravovjernosti druge istaknute osobe.

Budući da je meta njegove kritike biskup Rima, primjenjuje se posebno pravilo.

U dokumentu iz 2018. godine, Veritatis Gaudium, kojim se mijenjaju pravila pontifikalnih fakulteta, lažni prorok je propisao da profesori moraju biti odani Crkvi. Valja istaknuti tekst relevantne klauzule (26.2):

“Oni koji poučavaju pitanja koja se tiču ​​vjere i morala moraju biti svjesni svoje dužnosti da svoj posao obavljaju u punom zajedništvu s autentičnim Učiteljstvom Crkve, iznad svega, s radom rimskog pape.”

Po ovome dokumentu se vidi kako lažni prorok ništa ne prepušta slučaju, nego sustavno radi na uklanjanju svih neprijatelja jedinstvene svjetske religije, koji bi se usudili podignuti glavu u katoličkim redovima.

Zamislite nakon ovoga saznanja koji će drugi profesor na pontifikalnim sveučilištima povisiti glas, a ako to i učini, zna se koja mu je sudbina.

Grubo postupanje prema Johnu Ristu – koje je profesor s pravom opisao kao “groteskno nepristojno” – pokazuje uznemirujući trend u Rimu.

Nazovimo ga novim ultramontanizmom: agresivnim stavom papinih zagriženih branitelja, koji kritiku pape tretiraju kao mnogo ozbiljniji prijestup, nego što je to napad na katoličku vjeru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *