Kanonski odvjetnik: Portugalska nadbiskupija je jednostavno u krivu

Nadbiskupija Braga – Portugalsko nedavno objavljivanje novog programa, koji će dozvoliti onima koji žive u nevaljanom drugom braku primanje Svete Pričesti, jednostavno je krivo, prema Crkvenom zakonu, rekao je vodeći ekspert.

“Nije važno kakve razloge može navesti nadbiskupija Braga za ostvarenje svog plana kojim želi odobriti davanje Svete Pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim Katolicima,” napisao je Dr. Edward Peters. 

“Ako je to … njihov plan, oni su u krivu,” nastavlja Peters. “Očigledno i teško u krivu. Kao i Maltežani. Kao i Njemci. I kao i nekolicina drugih, koji preko termina otvorenih vrata dozvoljavaju Pričest u ovakvim slučajevima, npr. Argentinci.”

Peters je odgovorio na plan nadbiskupije Braga, koja je ustanovila grupu za praćenje katolika koji su rastavljeni i ponovno vjenčani, te im omogućila primanje Sakramenta Pričesti bez ikakve potrebe za seksualnom suzdržljivošću u novom “braku”.

Peters kaže da su u nadbiskupiji u krivu, iz jednostavnog razloga jer je njihov plan zabranjen kanonskim zakonom, te da se zakon nije ukinuo apostolskom pobudnicom Amoris Laetitia pape Franje.

“Prema Kanonu 915 (papin zakon počiva na temeljima Božanskog zakona i dok traje trenutna kriza, ne može nadvladati pastoralnu i kanonsku tradiciju u ovom slučaju), svećenici ne mogu davati Svetu Pričest Katolicima, koji su ušli u valjani brak prema kanonu 1060, i onda se civilno rastali (prema civilnim terminima jer se Crkveno ne mogu rastaviti), te nakon toga bez Crkvenog proglašenja o nevaljanosti braka, stupili u novi brak,” napisao je Peters.

Peters navodi kako jedini izuzetak može biti u slučajevima kada se par dogovori živjeti kao brat i sestra, ali niti tada, takvim parovima se ne može davati Sveta Pričest javno, pogotovo ako je zajednici poznat njihov život, zbog skandala prema vjernicima zajednice.

Od objave Amoris Laetitia, koja prihvaća davanje Svete Pričesti onima koji su rastavljeni i žive u drugoj preljubničkoj vezi ili “braku”, pod određenim uvjetima, nekoliko biskupskih konferencija i župa javno je prihvatilo ovu praksu: biskupske konferencije Njemačke, Brazila, zatim Belgije i Malte. 

Ipak Biskupi Kazakhstana javno su objavili odbijanje ovakve prakse i potvrdili Katoličko Crkveno učenje i sakramentalnu disciplinu staru dvije tisuće godina, koja zabranjuje davanje Svete Pričesti ljudima koji žive javno u stanju teškog grijeha. Druge biskupske konferencije jednostavno su odlučile šutjeti.

Amoris Laetitia također je odbijena od strane velikog broja klerika i učenjaka, uključujući i četiri kardinala koji su poslali niz pitanja ili dubia papi Franji, tražeći ga za jasnoću njegove nauke u svijetlu tradicije Katoličkog učenja. 

Velika grupa znanstvenika prihvatila je “Sinovsku korekciju” pape Franje, osuđujući nekoliko prijedloga iz Amoris Laetitia kao heretičke.

https://www.lifesitenews.com/news/portuguese-archdiocese-simply-wrong-for-giving-communion-to-adulterous-coup

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *